Home

Scurt pe doi, 29 noiembrie: Noul Guvernator BNM, zilele libere din 2019 și noul Audi e-Tron GT

Prieteni, sunt într-o perioadă în care caut cel mai bun format pentru a organiza fluxul de informații pe care îl am pe Telegram, Blog, dar și pe e-mail. Dacă aveți vreo propunere pentru îmbunătățire, scrieți-mi în privat. Acum trecem la știri: 

::TECHNOLOGY & BUSINESS::::::::

? 1. Rețeaua de socializare rusă Odnoklassniki va transforma secțiunea dedicată videoclipurilor într-un cinematograf online și va lansa propriul serial.

? 2. O companie americană, DriveSavers, a lansat un serviciu de hacking al iPhone-lor și altor dispozitive pentru suma de 3.900 $. Compania se autointitulă prima de acest gen care oferă astfel de servicii nu poliției, ci utilizatorilor obișnuiți.

? 3. Unicornul fintech Revolut a obținut licențe pentru a opera pe piața din Singapore și Japonia. Serviciul urmează să fie lansat în Q1 2019. Apropo, Revolut a ajuns la 100.000 de utilizatori în România, volumul tranzacțiilor efectuate depășind 400 de milioane de euro în luna noiembrie. România ocupă astfel locul 4 în topul piețelor Revolut cu cea mai rapidă creștere, după Marea Britanie, Franța și Polonia.

? 4. Facebook a declarat miercuri că își extinde serviciile, introducând o secțiune dedicată știrilor locale, „Today In”. Caracteristica, disponibilă acum în peste 400 de orașe din SUA, a fost lansată ca test și în Australia.

? 5. Study case: Financial Times a dezvoltat un sistem de gamificare pentru abonați conform căruia cititorul primește puncte pentru citirea articolului. Sistemul ar trebui să țină evidența intereselor utilizatorului și, pe baza acestora, să propună noi materiale pe această temă. Publicația intenționează să câștige încă 1.5 milioane de lire sterline pe an folosind acest sistem de evaluare a cunoștințelor al cititorului. Primele rezultate ale experimentului.

? 6. Câteva sute de angajați Google au cerut companiei să abandoneze proiectul versiunii cenzurate a motorului de căutări online pentru piața din China. Aplicația ar fi fost concepută să blocheze site-urile și termenii despre drepturile omului, democrație, religie și proteste. Totodată, Microsoft a câștigat un contract în valoare de 480 milioane $ pentru furnizarea căștilor cu realitate augmentate pentru armata americană.

::AUTO::::::::

? 7. Cum încearcă iTaxi să soluționeze insuficiența mașinilor de taxi în Chișinău.

? 8. Autoexpert.md: Nemții nu recunosc permisele de conducere obținute în Moldova și preschimbate apoi în România.

? 9. La salonul auto de la Los Angeles, SUA, a fost prezentat conceptul noului Audi 100% electric – e-Tron GT. Mașina arată superb și se vrea un concurent direct pentru Tesla Model S.

::INTERNATIONAL::::::::

? 10. Al doilea grup bancar al Rusiei, VTB, a acordat din greșeală un credit de peste 800 de miliarde de ruble (10,5 miliarde de euro) Republici Centrafricane.

? 11. Un restaurant din Marea Britanie oferă mese gratuite copiilor, dacă părinții renunță la telefoanele mobile la intrare.

?? 12. O fostă ambasadoare franceză a câștigat prezidențialele din Georgia.

?? 13. În Ucraina, în curând, vor avea loc alegeri prezidențiale. Topul actual al preferințelor electorale este condus de Iulia Timoșenko, liderul uniunii panucrainene „Batkivșcina” și stand-up comicul/actorul Volodimir Zelenski (lider al partidului „Servitorul Poporului”.

::ECONOMIC::::::::

? 14. Orange vs Moldcell vs Unite. Radiografia pieței serviciilor de telefonie mobilă. Cine a pierdut cei mai mulți clienți în 2018?

? 15. Știrea zilei. Dimineața propus, seara numit de Parlament. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, este noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Armașul a fost numit în funcție cu votul a 54 de deputați. CV-ul și averea declarată de Aramașu.

⭕️ 16. BNM a lansat astăzi moneda de 10 lei. Moneda va fi pusă în circulație într-un tiraj de 250 de mii de bucăți. Aceasta este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu:

::POLITIC::::::::

? 17. Îl va salva pe Ilan Șor imunitatea de parlamentar de închisoare? Experții explică.

??‍⚕️ 18. De la ministru la premier? Silvia Radu, despre eventuala propunere în funcția de frunte a Guvernului: „Voi cântări foarte bine.”

? 19. În spatele consorțiului ce implementează controversatul program cetățenie pe bani stau persoane din conducerea actuală a Emiratelor Arabe Unite (EAU), susțin reprezentanţii companiei Henley&Partners.

? 20. Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și-a dat demisia din funcția de președinte după 14 ani de activitate.

::SOCIAL::::::::

? 21. Cât costă să devii partener strategic sau sponsor al proiectului Târgul de Crăciun al Guvernului.

?? 22. Cutiile statului pentru nou născuți, afacerea partenerilor Fundației „Edelweiss”. Publicația Periodică „Revista Odorașul”, care aparține soției lui Victor Osipov, fost consilier al liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, actualul ambasador al R. Moldova în Austria, va aproviziona, în următoarea lună, maternitățile cu bunuri de primă necesitate pentru nou născuți, după ce a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății.

?? 23. Procuratura Generală, obligată să restabilească în funcție fostul șef de secție și să-i achite salariul pentru 10 ani.

? 24. Aprobat de Parlament! Din 2021, fără tacâmuri din plastic. Ce amendă vor primi cei care vor încălca legea.

? 25. Calendarul zilelor libere din 2019 în care moldovenii vor sta acasă

?? 26. Cetățenii Republicii Moldova și ai Republicii Turcia vor putea călători reciproc în baza buletinului de identitate. Parlamentul a ratificat, astăzi, protocolul, semnat la Chișinău la 17 octombrie dintre guvernele celor două țări privind abolirea reciprocă a vizelor.

? 27. Sora lui Andrei Braguța, tânărul care și-a găsit moartea în penitenciar, a scris o carte despre decesul care a zguduit sistemul.

Exit mobile version