Unul dintre cei mai de succes antreprenori ai Planetei, co-fondatorul și președintele executiv al grupului Alibaba, Jack Ma, a declarat că v-a demisiona din funcția de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei. În calitate de succesor, el l-a ales pe Daniel Zhang, autorul promoției „Ziua burlacilor”, replica chineză a Valentine’s Day.
Evenimentul de retragere va avea loc la aniversarea celor 20 de ani de când Ma conduce grupului Alibaba – 10 septembrie 2019. Anunțul a fost făcut recent prin intermediului unei declarații a companiei. În calitate de președinte, el va fi înlocuit de directorul interimar al Alibaba, Daniel Zhang. După retragere, Ma va continua să conducă grupul consultativ Alibaba Partnership, care include 36 de manageri cheie ai companiei.
„În ceea ce privește viitorul meu, eu visez la multe lucruri. Cei care mă cunosc știu că nu-mi place să stau fără treabă. Am de gând să contribui la Alibaba Partnership, în calitate de partener fondator. În plus, vreau să mă reîntorc în domeniul educației, este o activitate pe care o iubesc și asta îmi aduce multă bucurie. Lumea este mare, iar eu sunt încă tânăr, așa că vreau să încerc ceva nou. Sub conducerea lui Zhang, Alibaba a demonstrat o creștere consecventă timp de 13 trimestre. Transferul torței Alibaba către Daniel și echipa lui este o decizie corectă și luată la timp”, a declarat Ma într-o scrisoare adresată clienților, angajaților și acționarilor Alibaba.
Succesorul lui Ma, Daniel Zhang, are 46 de ani și conduce Alibaba din 2015. Anterior, el a deținut funcțiile de director financiar al Taobao și președinte al Tmall.com. Zhang a fost autorul promoției lansate în 2009 „Ziua burlacilor” – evenimentul online reușind să devină cea mai profitabilă sărbătoare inventată din istorie. Sărbătoarea încurajează retailerii să ofere discount-uri mari, pe parcursul unei săptămâni de cumpărături care culminează cu 11 noiembrie.
Săptămâna trecută, într-un interviu acordat pentru cei de la Bloomberg TV, președintele Alibaba a declarat că dedică tot mai mult timp și tot mai mulți bani fundației filantropice pe care a înființat-o în 2014.
Jack Ma, care împlinește luni, 10 septembrie, 54 de ani, este al 19-lea cel mai bogat om al lumii, cu o avere estimată la 39,9 miliarde de dolari, potrivit datelor oferite de Bloomberg Billionaires Index.
Chiar și după ce a demisionat în funcția de director executiv în 2013, fostul profesor de engleză rămâne o figură principală a unei companii cu o valoare a pieței de peste 400 miliarde de dolari și a intereselor care acoperă de la comerțul electronic și producția de film de la Hollywood până la cloud computing și plățile on-line.
„Sunt multe lucruri pe care le pot învăța de la Bill Gates. Nu voi putea fi niciodată la fel de bogat, dar un lucru pot să îl fac mai bine – să mă pensionez mai devreme”, a spus Ma în cadrul interviului. „Cred că într-o bună zi și, asta se va întâmpla foarte curând, mă voi întoarce la predat. Este ceva ce cred că pot face mult mai bine decât să fiu CEO al Alibaba”, a adăugat miliardarul chinez.
Parcursul profesional al lui Jack Ma
Jack Ma s-a născut într-o familie săracă. A absolvit universitatea din orașul natal cu specialitatea Engleză, limbă pe care a studiat-o de mic copil și pe care o va preda pe la diverse universități. În 1995 participă ca traducător la o delegație chineză în SUA, unde ia contact cu internetul și înțelege potențialul de viitor al acestuia.
În același an, înființează China Pages, unul dintre primele site-uri chineze. În 1999 fondează “Alibaba Group”, site de comerț electronic care în scurt timp a ajuns să concureze cu marile platforme de profil, precum: Walmart, Amazon sau eBay.
Actualmente, Alibaba acoperă majoritatea serviciilor electronice din China: e-commerce, banking online, cloud computing, media online și presa scrisă (The South China Morning Post, un ziar în limba engleză). Venitul anual al companiei este de aproximativ 40 de miliarde de dolari.
Alibaba domină în China și se extinde dincolo de aceasta investind în companii indiene și asiatice care furnizează servicii de comerț electronic. Compania încearcă, de asemenea, să-și sporească prezența în SUA, dar până în prezent, potrivit New York Times, nu prea îi reușește din cauza problemelor geopolitice.
Potrivit celor de la The New York Times, cauza plecării lui Ma ar putea fi tensiunile tot mai mari dintre întreprinderile de stat care au devenit mai implicate în activitatea companiilor private. În 2018, autoritățile de reglementare din China, din motive de securitate națională, au respins cererea de achiziție a companiei Alibaba Ant Financial de către compania americană Moneygram pentru suma de 1,2 miliarde de dolari.