Din 1 ianuarie 2015 compania noastră, Interact Media, nu mai este proprietară a portalului UNIMEDIA. Ne concentrăm atenția pe produsul nostru principal – AGORA (www.Agora.md) – un site de business, dar care abordează și principalele subiecte social-politice. A fost o mare provocare, dar și o mare oportunitate de încerca să ne autodepășim. Asta mai ales după ce în 2009 am creat o structură/design imbatabil pentru UNIMEDIA. Cunoscătorii înțeleg că primul design AGORA nu mai corespunde rigorilor timpului. De la jumătatea lunii ianuarie am intrat într-o cursă de idei, concepte, studii, rezultatul cărora urma să dea naștere unui restyling important pentru produsul nostru. În grupul de lucru au fost desemnați colegii mei Victoria, Pavel și subsemnatul. Trebuie să recunosc că am avut mare noroc de fratele meu Ștefan Ciorici, autor design și front-end, unul dintre marii noștri critici, de această dată un sprijin important în exercițiul de inovație.
Totul a început cu un brainstorming de idei, după care am înșirat pe foaie într-o schiță ce ne-am dori și în ce formă. Apariția fiecărui element pe site trebuia argumentată, atât din punct de vedere al grupului editorial, cât și valoarea adăugată pentru cititorii noștri. Am început cu asta:
User experience / Experiența utilizatorului (UX)
Rezultatul final trebuia să corespundă mai multor principii, înglobate toate în conceptul de user experience cât mai plăcut pentru utilizatori. La UNIMEDIA, prin organizarea conținutului și politica editorială promovată reușisem să creăm o rată de fidelitate de cca 90%, o cifră absolut impresionantă, probabil unică în Moldova. Prin noul AGORA ne-am propus să creăm dependență, un produs desirable (dorit, atractiv, necesar). Cu alte cuvinte: să te usture ochii de plăcere atunci când citești un material produs de echipa noastră de știri. Știu, un obiectiv măreț, dar nu imposibil. În 80% de cazuri, în online-ul moldovenesc se întâmplă exact invers: deși produsul jurnalistic e foarte bun, experiența de citire dăunează grav sănătății.
Ce înseamnă un user experience bun? La un search pe Google o să găsiți mai multe explicații pentru acest termen. Una din ele este imaginea de mai jos. Ea arată în linii mari ce înseamnă conceptul UX: Accesibil, ușor de utilizat/intuitiv, typography adecvat/plăcut, funcțional, credibil, util și ușor de găsit. Toate acestea crează experiența ta de interacțiune cu site-ul.
Având primele schițe, ținând cont de principiile de mai sus, ni s-a livrat prima mostră de restyling:
Mostrele s-au transformat într-un design complet. Design-ul a fost ciopârțit în CSS, care a fost utilizat la crearea paginii HTML. Partea finală: integrarea HTML/CSS cu PHP/codul sursă. Versiunea finală a fost încărcată aici: www.agora.md. Voila 🙂 În descriere pare simplu, însă procesul a durat mai mult de 2 luni. La unele elemente s-a lucrat cu migală, altele au fost modificate de zeci de ori.
Noul AGORA
Veți observa că noul AGORA aduce mai multe noutăți. Pe lângă faptul că e clean, stil typography plăcut, avem și următoarele:
1. Este retina-ready (rezoluție înaltă),
2. Design simplu (aproape flat), dar cu bun-gust, fără elemente care încarcă sau deranjează.
3. Fotografii mari și super-mari.
Vreau să cred că prin asta ne va reuși să transmitem mai multe emoții, iar acest sentiment într-un final va contribui la o conexiune mai bună între utilizatori <-> site.
4. Rubrica AGORA Recomandă.
Da, de azi AGORA îți face zilnic recomandări de articole bune în presa străină.
5. Teme actuale.
Într-o zi am ajuns la concluzia că e greu să găsesc o știre. Pe orice site din Moldova. Utilizând linkurile de la teme actuale, utilizatorii vor putea să găsească mai ușor știrile de actualitate care-i interesează.
6. O galerie video frumoasă + calitate video HD (+ intro, + outro).
7. Mobile-ready
Da, sigur. Nu putea să lansăm un site în 2015 care să nu ofere experiență plăcută de citire a știrilor și pe un telefon mobil sau o tabletă. Modul cum se citește pe tabletă m-a făcut să mă gândesc serios că am nevoie de una 🙂
Am încercat să prevedem posibile erori. Dar asta nu înseamnă că ele nu mai există. Dacă aveți ochi de vultur, vă rugăm să ni le raportați. Apropo, avem și un instrument nou pe site pentru asta. Dacă selectați textul unei știri, imediat vom afișa un buton pentru a ne scrie direct – raportează. Vă rugăm să o faceți ori de câte ori simțiți că e necesar. Unele zile sunt atât de stresante și zău că nu ne-am supăra dacă ne veți trimite gânduri bune, încurajări, sau de ce nu – anecdote 😀
Procesul a fost lung, interesant, creativ, dar și inspirațional. E plăcut sentimentul să contruiești, pentru mine chiar poate mai dulce decât rezultatul final. Sper că așa a fost pentru întreaga echipă, deși unele seri târzii la birou au fost mai mult decât istovitoare.
Navigare plăcută tuturor 🙂