Home

Nu mai este suficient să faci jurnalism de calitate

Trăim altfel de vremuri. Pentru mulți nu mai este suficient pur și simplu să servească o cafea. Ei doresc să o servească la o terasă cu iarbă verde sau într-un local cu geamuri mari, doresc să o savureze dintr-o cană mare cu margini groase, doresc să fie de o anumită calitate și să le ofere o senzație anume. Pe vremuri cafeaua era un lux. Astăzi contează cum este servită.

Altfel sunt vremurile și pentru media. Gândul poate fi verificat prin analiza unui grafic care a apărut recent în spațiul public. Este vorba despre audiența presei on-line americane.

Audiența presei on-line din SUA

Observați un lucru interesant: Un site de știri precum HuffingtonPost, care agreghează mult conținut de pe site-ul tuturor publicațiilor de limbă engleză, a reușit în doar câțiva ani să-și crească audiența atât încât să depășească cu mult greii pieței, spre ex. site-urile New York Times sau Washington Post. Instituțiile sunt, de altfel, titani în jurnalismul american. HuffPost a crescut de la 25 mln cititori unici/lunar la aproape 100 de mln în perioada 2011-2014. E adevărat că sunt publicații în listă care oferă conținut contra plată, însă nu acesta a fost principalul motiv pentru succesul HuffPost.

Motivul e unul simplu și vorbește despre următoarele: “Bătrânii”, și o spun figurativ, nu au înțeles și nu s-au adaptat rapid la noile tendințe. Alții au fost cei care au valorificat noile oportunități utilizând tehnologiile moderne.

Judecând după experiența americană, care deja “prinde rădăcini și în Moldova”, din păcate, este evident un lucru: Nu mai este suficient să faci jurnalism de calitate. Este important să excelezi, însă uneori devine prioritar să știi cum să-ți promovezi conținutul, cum să-l împachetezi, cum să-l vinzi, să înțelegi și să anticipezi senzația care o trăiește cititorul din celălalt capăt al firului de Internet/TV. Informație este atât de multă, diversă și interesantă, toată disponibilă gratuit pe Internet, încât jurnaliștii și media trebuie să se reinveteze la acest capitol. Altmiteri, se vor pomeni în situația când un articol foarte bun este nepopular, iar altul despre nimic dă tonul. Asta poate deveni frustrant, așa cum li se întâmplă deseori celor de la NY Times. Acum își remodelează strategia, astfel încât publicarea să nu fie finalul muncii. Au înțeles că în era digitală viața unui articol începe abia atunci când apeși butonul publică. E o lecție pe care trebuie să o învățăm și noi.

Dacă vă interesează informațiile despre media și doriți să urmăriți activitatea de pe acest blog, vă invit să dați LIKE paginii de facebook.

Exit mobile version