Mutarea în străinătate crește în medie salariul anual al unui angajat cu 21.000 de dolari, iar cele mai favorabile condiții financiare pentru expatriați sunt în Elveția, Statele Unite și Hong Kong, scriu cei de la Bloomberg cu referire la raportul anual „Expat Explorer” realizat la comanda băncii HSBC. În top 10 țări se află patru ţări din Europa, ierarhia fiind condusă de o ţară din Asia.
Expatriații care au participat la sondajul HSBC au numit Singapore cel mai bun oraș pentru a trăi și a lucra. Nivelul de trai și venitul de aici este mai mare decât în Noua Zeelandă, Germania și Canada. În acest clasament, Elveția ocupă doar locul opt: aici este foarte costisitoare creșterea copiilor. În plus, pentru expați este dificil să-și găsească noi prieteni în Elveția.
Cu toate acestea, în ceea ce privește veniturile, Elveția s-a clasat pe primul loc cu un scor de 202 de mii de dolari pe an. SUA – pe locul al doilea, cu 185,1 mii dolari, iar Hong Kong-ul pe locul trei cu 178,7 mii dolari. Locul al patrulea este ocupat de China, cu un venit mediu anual de 172,7 mii dolari. Singapore a fost, de asemenea, în top 5, cu un rezultat de 162,2 mii.
Pe locul șase în clasamentul HSBC se află Emiratele Arabe Unite cu un salariu mediu de 155 mii USD. India se află pe a șaptea poziție a ratingului cu 131 mii dolari. În Indonezia și Japonia, salariul mediu a fost de 128 mii USD, respectiv 127,4 mii USD. Australia a fost pe ultimul loc a ratingului salariilor primite de expați.
45% dintre respondenții expați susțin că, după ce se mută cu traiul într-o altă țară, salariul pentru o slujbă similară crește foarte mult. În cazul femeilor care și-au schimbat locul de reședință pentru un salariu mai mare, venitul mediu a crescut cu 27%. Bloomberg constată că, această dinamică este mai mare decât cea a expatilor de sex masculin.
Și în iunie 2018, analiștii de la Mercer au realizat o evaluare a orașelor, în care viața pentru expați este cea mai costisitoare, iar Hong Kong-ul a primit titlul de cel mai scump oraș pentru expați.