Șeful companiei spațiale SpaceX, Elon Mask, a anunțat luni seara numele primului turist pe care compania sa îl va trimite într-o călătorie în jurul Lunii (versiunea integrală a evenimentului este disponibilă mai sus în formatul video). Este vorba de japonezul Yusaku Maezawa, un miliardar care a făcut avere din comerțul online cu articole vestimentare.
Cel mai interesant este faptul că acesta a decis să nu zboare singur, ci însoțit de un grup de artişti pe care acesta urmează să-i selecteze singur.
„În 2023, voi invita între şase şi opt artişti din lumea întreagă să mă însoţească în această misiune spre Lună”, a declarat Yusaku Maezawa, în vârstă de 42 de ani, care a urcat pe scenă afişând un zâmbet larg, între două rachete uriaşe din gama Falcon 9. „Ei vor trebui să creeze ceva la întoarcerea pe Terra. Capodoperele lor îi vor inspira pe toţi visătorii care dorm în noi”, a adăugat magnatul nipon.
Elon Musk a precizat că, pentru artiștii selectați, călătoria va fi gratuită. Nu este cunoscut cât de mult a plătit Maezawa celor de la SpaceX pentru zbor.
Hanging out with @yousuck2020 before the @SpaceX moon mission announcement pic.twitter.com/RTOwutzMtG
— Elon Musk (@elonmusk) September 18, 2018
Maezawa este fondatorul celei mai mari platforme online japoneze de modă online, ZOZOTOWN. Cei de la Forbes estimează averea niponului la 2,9 miliarde de dolari, ocupând locul 18 pe lista celor mai bogați oameni din Japonia în 2018. Călătoria spaţială va fi realizată cu ajutorul viitoarei rachete BFR. Aparatul de zbor, ce va avea două trepte, va avea o lungime de 118 metri. Misiunea în jurul Lunii va avea o durată cuprinsă între patru şi cinci zile.
Lasting about a week, the journey will come as close as 125 miles to the Moon’s surface before completing lunar transit and returning back to Earth. pic.twitter.com/1P4HSHxaNU
— SpaceX (@SpaceX) September 18, 2018
După ce va efectua o rotaţie în jurul Terrei, racheta se va îndrepta spre Lună şi va face un ocol în jurul acesteia, înainte de a reveni spre Pământ, unde va ateriza în poziţie verticală. Racheta va fi reutilizabilă.
Mai multe teste, fără echipaje umane la bord, vor avea loc înainte de decolare.