Alegerile prezidenţiale din SUA sunt subiectul de top în presa mondială. Rezultatul lor va influenţa atât America cât şi întreaga lume. Toţi se întreabă cine va fi: Barack Obama sau John McCain. Majoritatea amicilor cu care am dialogat subiectul exclamă în stânga şi în dreapta Obama, Obama, Obama. Ba mai mult, chiar şi o mare parte din politicienii de la noi îl susţin pe candidatul democrat. “De ce Obama şi nu McCain?”.
Am trista senzaţie că dacă s-ar face un sondaj printre toţi cei care strigă “Obama”, rezultatele acestuia ar releva faptul că îl susţin pentru că, fie:
1. Au auzit mai mult despre el decât despre McCain.
2. Au auzit din presă că “chipurile Obama a câştigat majoritatea dezbaterilor TV”.
2. Au văzut spoturile electorale foarte bine realizate de echipa lui Obama (resursele financiare utilizate de Obama sunt de 4-5 ori mai mari decât cele ale lui McCain);
3. Au interacţionat pe FaceBook şi pe Youtube (+ alte resurse on-line) cu elementele de campanie a lui Barack;
Adică, ajungem la concluzia că îl susţinem pe Obama din auzite!
După 11 septembrie 2001 administraţia Bush a încercat să aducă mesajul schimbării pentru SUA. Din păcate a ratat atât startul cât şi direcţia, dezamăgind poporul american. Şi nu numai!
Barack Obama promovează schimbarea promisă! Care este mesajul schimbării pentru Europa? Dar pentru Moldova…?
Să analizăm lucrurile care au tangenţă cu noi şi cu interesul nostru. Pornesc de la premisa că în lume trebuie să existe un echilibru de puteri…
Este “preşedintele” Obama în aceeaşi categorie de greutate cu Putin?
Federaţia Rusă este condusă de Putin – omul de fier al Kremlinului (deşi premier), şi va redeveni din nou preşedinte încă pentru 10 ani.
În această perioadă, Rusia va continua să se impună tot mai pronunţat. Putin a fost crescut de KGB, învăţat să taie în carne vie, mai ales atunci când este vorba de interesul Federaţiei Ruse (un ultim exemplu relevant este şi războiul din Georgia, forţa exagerată şi cedarea Franţei, Germaniei, Italiei în “interesul gazelor”). De fapt, politica rusă întotdeauna a fost astfel – exagerat de dură! Şi nu Obama, dar McCain este persoana care e capabilă să descifreze “tatuajul” celor trei litere din ochii lui Putin, şi nu din auzite, ca Obama (chiar şi de la Harvard). Percepţia precum că vârsta este dezavantajul lui McCain s-ar putea dovedi la un moment dat ca un esenţial atu.
În argumentul acestor cuvinte vă propun să citiţi şi părerile cititorilor revistei Forbes din America după o dezbatere TV dintre cei 2 candidaţi:
“i think mccain knows what he is talking about more than obama on most issues.”
“He REALLY knows what he is talking about. Obama just fills the air with demagogery”
“I think John McCain won. I don’t think Obama knows what he is talking about.”
“Just because Obama is a good “actor” doesn’t mean he’s qualified.”
Deşi sondajele îl arată învingător pe Obama cu 7 la sută diferenţă, nu este exclusă surpriza. Americanii îşi vor visul înapoi… America însă nu cedează!
Oricum, America se va schimba. Afganistan-Iraq-Georgia-Criza financiară. La sigur…
P.S. Această însemnare nu reprezintă decât o părere despre McCain şi Obama şi nici pe departe nu pretind că este un adevăr în ultimă instanţă.