Sursa a declarat că unele companii sunt nevoite să oprească producerea și să trimită angajații în șomaj tehnic. Se întâmplă asta pe zona de construcții, textile, dar și producere a echipamentelor, procesatorii de produse congelate, etc. Totodată, Rufa a menționat că, dacă nu vor fi luate măsuri rapide, se așteaptă un deficit și o creștere a prețului la făină, Ucraina și Rusia fiind principalii exportatori.
Reprezentanta EBA a menționat că Moldova NU se va confrunta cu lipsa de alimente, însă vom asista la o creștere de prețuri, pentru că business-ul trece printr-o perioadă grea. Mariana Rufa a declarat că se așteaptă să se găsească alternative în termen de 1-3 luni la majoritatea blocajelor pe care le întâmpină importurile agenților economici din Moldova.
1. Reducerea taxelor vamale pentru anumite tipuri de materie primă, pentru industria alimentară, ușoară, dar și altele.
2. Vacanță fiscală la achitarea TVA și a impozitului pe profit
3. Majorarea plafonului de deductibilitate pentru cheltuieli de transport, de la 35 de lei la cel puțin 90 de lei (…) Majorarea plafonului de deductibilitatea pentru angajați / tichete de masă, de la la 35 la cel puțin 80 de lei
4. Majorarea cotelor de import pentru carne de porc și cea de pui (avem stoc 1 lună de carne de porc)
5. Facilități pentru procesatori
6. Subvenționarea cheltuielilor pentru consumul de gaz și electricitate
Vedeți mai jos întreaga discuție în format video:
***
Acest material este posibil grație susținerii financiare a Ambasadei SUA în R. Moldova. Orice opinie expusă în cadrul lui aparține exclusiv autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Ambasadei SUA.