Home

Scurt pe doi, 13 martie: Intențiile Purcari, revizuirea dosarului Filat și noutățile Neflix

INTRO

TECH & Auto & Digital :::::::

Noutăți de la Netflix: platforma va miza pe emisiunile și serialele interactive, în care telespectatorul poate să aleagă care va fi următoarea decizie a personajului. Conceptul de „interactive storytelling” devine din ce în ce mai popular.

O vulnerabilitate majoră în sistemul de e-voting, identificată de o echipă de cercetători. Există riscul ca aceasta să fie folosită de autoritățile electorale pentru a influența rezultatele alegerilor. Descoperirea ridică întrebări cu privire la siguranța votului electronic, practicat în Estonia, Elveția, Australia, Statele Unite și alte țări.

Primul hatchback 100% electric de la Volkswagen va fi prezentat oficial în septembrie. Cu toate acestea, comenzile prealabile se pot face începând cu 8 mai. Prețul mașinii va fi în jur de 30.000 de dolari SUA.

Premiera mondială care face furori în comunitatea științifică de peste Prut: Laserul de la Măgurele, un proiect cofinanțat din fonduri europene, a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume. Cu ajutorul acestui laser, savanții pot să urmărească comportarea materiei în condiții extreme.

POLITIC ::::::::

Vlad Filat se plânge că cererea de revizuire a dosarului în care fostul premier este acuzat de corupere pasivă va fi revizuită de aceiași judecători care l-au condamnat. Asta după ce instanța a respins cererea avocaților de recuzare a celor doi judecători. Totodată, avocații fostului premier solicită redeschiderea dosarului în care Filat este învinuit de corupere pasivă.

Jurnaliștii l-au bombardat cu întrebări pe fostul premier: l-au întrebat despre dezvăluirile pe care promitea să le facă, despre fiul său care locuiește la Londra și chiar despre blocul ACUM. Filat nu a spus însă nimic concret. Singurul comentariu pe care l-a făcut s-a referit la faptul că Ilan Șor a ajuns deputat în noul Parlament. „Felicit poporul moldovenesc”, a spus Filat.

Versiunea Legii Magnițki propusă de blocul ACUM presupune pierderea cetățeniei pentru persoanele implicate în spălare de bani și încălcarea drepturilor omului. Proiectul a fost elaborat de mai multe ONG-uri, printre care se numără Transparency International Moldova, IDIS Viitorul, Community WatchDog.MD, CPR, PromoLex și CRJM.

Republica Moldova este departe de a avea o justiție independentă. Aceasta este concluzia la care a ajuns Comisia Internațională a Juriștilor în urma vizitei în țara noastră. Experții au venit cu un set de recomandări pentru a schimba lucrurile.

Igor Dodon pleacă în Azerbaidjan pentru a participa la un forum cu genericul „O nouă politică externă”.

Gheorghe Petic spune că este vizat într-un nou dosar.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Republica Moldova se alătură țărilor care au interzis avioanele Boeing 737 Max în spațiul lor aerian. Decizia ar putea să afecteze compania Blue Air, cea care a privatizat Air Moldova. Blue Air a semnat o comandă pentru 12 aeronave de tip Boeing Max, care ar urma să fie livrate până în 2020.

Natalia Oreiro a ajuns la Chișinău: Cântăreața vrea să descopere bucătăria moldovenească, dar și locurile istorice din țara noastră.

Purcari Winery intenționează să cumpere mai multe companii mari din regiune. Scopul Purcari este să crească prețul unei acțiuni la 22-23 lei în următorii ani. În prezent, prețul unei acțiuni Purcari pe Bursa de Valori București este de 18,7 RON.

Mai multe benzinării au afișat astăzi noile prețuri la carburanți. Aceștia au devenit, în medie, cu 60 de bani mai ieftini. Asta se întâmplă după ce ANRE le-a permis petroliștilor să decidă de sine stătător prețurile.

Republica Moldova face progrese în lupta cu hepatită, însă indicele morbidității rămân a fi mai mari decât în țările europene.

INTERNAȚIONAL ::::::::: 

Viena s-a situat pe primul loc în clasamentul orașelor cu cea mai bună calitate a vieții. Chișinăul nu a intrat deloc în acest clasament, din care fac parte 231 de orașe.

Co-fondatorul Twitter, Jack Dorsey, este în mijlocul unei noi controverse, după ce a făcut un intreviu cu un scriitor care a spus că vaccinurile cauzează autism.

Expoziție istorică la Roma: Capitala Italiei comemorează 500 de ani de la moartea lui Leonardo Da Vinci printr-un eveniment dedicat maestrului florentin.

Parlamentul britanic a respins din nou planul premierului Theresa May privind Brexit.

Exit mobile version