Home

Scurt pe doi, 27 noiembrie: Negocieri la MICB, noul Bentley Continental și fabrica Volkswagen de la Iași

Întotdeauna mi-am dorit să fac radio. Probabil am greșit pentru că nu am găsit o cale pentru a îmbrățișa această dorință. Întâi vineri, apoi azi, am testat ideea realizării unui podcast. Sper că în curând o să vă pot bucura cu noutăți la acest capitol. Până atunci, știri: 

::TECHNOLOGY & BUSINESS::::::::

? 1. SUA: Black Friday a adus o jumătate de milion de noi utilizatori aplicațiilor de cumpărături de top. Cele mai descărcate aplicații au fost Amazon, Walmart și Target.

? 2. Sonda spațială InSight a aterizat cu succes pe Marte. InSight a parcurs aproximativ 484,000,000 km în drumul său spre Marte și a atins o viteza maximă de aproape 10000 km/oră. Sonda are misiunea de a analiza activitățile seismice și a structurii interne a planetei și activitatea este programată să dureze doi ani.

? 3. Inteligența artificială crește… porci. În China! Confruntată cu o îndelungată problemă a siguranței alimentare, China și-a chemat în ajutor giganții tehnologici. Una din cele mai mari platforme de e-commerce chinezești, JD Digits, a anunțat o nouă ocupație – creșterea porcilor. Iar săptămâna trecută a anunțat și lansarea programului de cercetare academică JD Agriculture, care introduce tehnologii ca AI, IoT (Internet of Things), robotică și edge computing.

? 4. Disney și Apple amenință companiile de cablu TV. Apple e pregătit să lanseze un serviciu de streaming TV în peste 100 de țări în prima jumătate a anului viitor, oferind clienților posibilitatea de a achiziționa conținut direct de la producători și va cheltui 4,2 miliarde de dolari pe programe originale în 2022, de la un miliard în 2018. Netflix va atinge în acest an 8 miliarde de dolari investiți în conținut original pentru cei 137 de milioane de clienți. Amazon.com pune pentru aceasta pe masă 4,5 miliarde, iar la ultimul „recensământ” magazinul online avea 100 de milioane de abonați Prime. You Tube al lui Alphabet este cel mai popular site de streaming din lume: în februarie 2017, vizitatorii au fost conectați un miliard de ore zilnic, iar anul trecut compania a atacat direct companiile de cablu cu YouTubeTV. Dar cel mai bine plasat în competiție pare a fi Disney, care a anunțat în decembrie 2017 o fuziune de 53 de miliarde de dolari cu 21st Century Fox, ceea ce i-a dat controlul peste al treilea studio de filme al țării, peste Fox TV și peste rețelele de cablu FX și National Geographic. Noua „House of Mouse” va fi, astfel, cea mai mare rețea media construită vreodată. Succesul și expansiunea tuturor sunt favorizate și de faptul că, în SUA, clienții sunt chiar mai nemulțumiți de rețelele tradiționale de cablu decât de lucrările dentare.

?? 5. Intrată în era dictaturii digitale, China a pus în funcțiune sistemul de ”credite sociale”, penalizând milioane de oameni pentru nesupunere civică. Află care sunt activitățile ce nu te recomandă drept cetăţean model și pot duce la falimentul tău personal dacă ai fi chinez.

? 6. iPhone-urile s-ar putea scumpi cu 10% începând de anul viitor.

? 7. Noi detalii despre telefonul Galaxy S10 care va fi lansat în primăvară: patru modele diferite. Cel mai scump va avea 5G şi sistem cu patru camere pe spate.

? 8. Cea mai recentă actualizare Windows 10 strică funcţionarea Windows Media Player şi a anumitor aplicaţii Windows.

⭕️ 9. Cel mai bogat om din China, Jack Ma, care părea să păstreze distanţa faţă de putere, este membru al Partidului Comunist Chinez.

❗️ 10. Facebook Messenger are, ocazional, mici probleme, iar cea mai recentă ți-a adus în față conversații de care sigur uitaseși.

? 11. Grupul Mail.Ru dezvoltă propriul asistent vocal – Marusya. Aceasta va concura direct cu asistentul „Alice” celor de la “Yandex”.

? 12. Ai un restaurant sau o cafenea? Acum poți folosi #hashtag-uri pe Google Maps, ca utilizatorii să te găsească mai ușor.

? 13. Companiile ruse au primit permisiunea Guvernului să testeze din 1 decembrie vehiculele fără pilot pe drumurile publice din Moscova și Kazan.

? 14. Internetul mobil a ajuns mai rapid decât Wi-Fi într-un număr record de țări.

??‍? 15. În fiecare zi se fac în jur de 3 miliarde de căutări pe Google, iar afacerile se bat pentru a apărea pe prima pagină a rezultatelor de căutare fie organice, fie plătite. Vezi aici ghidul începătorului pentru Google AdWords.

? 16. Șapte țări din cadrul Uniunii Europene acuză compania Google de faptul că ar încălca normele privind confidențialitatea datelor personale impuse de Regulamentul GDPR, intrat în vigoare în luna mai a acestui an.

::INTERNATIONAL::::::::

⛴ 17. Noi detalii despre incidentul din Strâmtoarea Kerci: Ucrainenii publică o înregistrări audio care ar aparține marinarilor ruși potrivit căreia operațiunea ar fi fost coordonată de la Moscova. Și Federația Rusă a făcut publice înregistrări cu cei trei marinari ucraineni capturați în Marea Neagră. Vedeți aici ce declarații au făcut aceștia. Cei de la The Times susțin că „ambii lideri au de câştigat de pe urma aventurii militare a Rusiei.”

::AUTO::::::::

? 18. Premieră mondială: Noul Bentley Continental GTC – decapotabilă de lux cu sistem audio de 2200 W:

? 19. StopHam Moldova îndeamnă șoferii să nu abuzeze de solidaritatea colegilor din trafic:

? 20. România este în competiție cu Bulgaria și Turcia pentru o fabrică a grupului Volkswagen, potrivit unei publicații germane. Județul Iași este luat în calcul de autoritățile române pentru o eventuală investiție.

::POLITIC::::::::

??‍? 21. Istoricul Octavian Țîcu și fondatorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, vor candida din partea blocului ACUM la alegerile parlamentare din februarie 2019.

? 22. Dodon și Diaspora. Răspunsul Președintelui când un moldovean stabilit în Rusia i-a spus că România ar trebui să dea înapoi Moldovei teritoriile istorice.

?? 23. Vicepreșeidntele PL, Valeriu Munteanu, susține că, liderul democraților, Vlad Plahotniuc, va „lansa” mâine un bloc electoral euro-unionist pentru a încurca opoziția de dreaptă în vederea scrutinului parlamentar din 24 februarie.

? 24. „Inundații” de promisiuni electorale: PD mărește compensațiile pentru căldură, salariile poștașilor și oferă ajutoare pentru unii pensionari

::ECONOMIC::::::::

? 25. Uniunea Europeană confirmă reducerea sprijinului financiar din cauza deteriorării statului de drept și a democrației în Moldova.

? 26. Negocieri avansate pentru achiziția unei bănci din Moldova. Câțiva investitori străini ar fi interesați să cumpere pachetul majoritar de acțiuni de 63,89% la a doua ca mărime bancă din Republica Moldova, Moldindconbank. Vânzarea ar putea avea loc până la alegeri.

? 27. Smart Start și MidnightWorks anunță că sunt în căutare de tineri pentru a le finanța ideile de business cu până la $15000. Doritorii de a-și finanța propria afacere se pot înscrie în proiectul de finanțare Start Smart.

::MEDIA::::::::

? 28. AGORA lansează două aplicații dezvoltate în urma hackathonului media „Puterea a Cincea” – InstaNews Builders și Hype Mode Media. Lansarea aplicațiilor va avea loc miercuri, 28 noiembrie, ora 18:30, la CoWorking Space C-51.

⛪️ 29. O biserică din Chișinău cere peste 3 milioane de lei postului JurnalTV. Care este cauza litigiului.

::SOCIAL::::::::

? 30. Cum să toci banii publici? Curtea de Conturi vrea cinci telefoane de model iPhone X

❗️ 31. De miercuri, 28 noiembrie, podul peste râul Nistru, din apropierea localităților Unguri și Bronnița, la frontiera moldo-ucraineană, va fi deschis, în regim de testare, pentru traficul internațional. Vor fi admise mijloacele de transport pentru pasageri și mărfuri, cu masa de până la 3,5 tone.

?? 32. Își așteaptă sentința în închisorile din Turcia. Soarta celor șapte angajați ai liceelor „Orizont”

::LIFESTYLE::::::::

? 33. Atmosfera de sărbătoare a ajuns și la Casă Albă, doar că, utilizatorii cârcotași de pe net susțin că decorațiunile și atmosfera seamănă cu cea dintr-un film de groază:

Exit mobile version