Home

Cum să toci banii publici? Curtea de Conturi vrea cinci telefoane de model iPhone X

Sună neverosimil, dar pare să fie adevărat. Curtea de Conturi a lansat o licitație publică prin intermediul căreia aflăm că, instituția de stat vrea să cumpăre 5 Apple Iphone X de 256 GB ca telefoane de serviciu. Și chiar dacă, în specificații nu este indicat modelul telefonului, acesta poate fi ușor „deconspirat” după ce specificațiile tehnice indicate – telefoanele trebuie să dețină sistemul de plată Apple Pay sau sistemul de operare iOS.

Pentru cele cinci telefoane de serviciu, instituția a preconizat alocarea sumei de 80.000 de lei (valoarea estimată fără TVA), respectiv – 16.000 per bucată. Cel mai amuzant este faptul că, procedura de achiziție publică a fost lansată pe 26 noiembrie curent, iar pentru depunerea ofertelor s-au oferit doar DOUĂ zile.

Să comparăm specificațiilor cerute de Curtea de Conturi cu specificațiile unui iPhone X de pe un site TECH: gadgetul trebuie să aibă un Cipset Apple 11 Bionic, memorie interna de 256 GB, RAM de 3GB, să dețină Apple Pay.

Specificațiile indicate de Curtea de Conturi

Specificațiile tehnice ale unui iPhone X – gsmarena.com

 

Un astfel de model poate fi achiziționat în magazinele on-line din țară cu 18.999 – 29.105 de lei.

 

 

 

 

 

 

Potrivit Ager.md, procurarea telefoanelor de lux din bani publici a devenit deja o tradiție la Curtea de Conturi. Recent, la finele lunii octombrie 2018 a fost procurat un telefon Samsung GALAXYNOTE 9, cu prețul de 17.440 lei. La procedura dată de achiziții publice au participat doar 2 companii, iar prețurile au rămas neschimbate după trei runde de licitare. Inițial, pentru procurarea acestui telefon au fost prevăzuți 21.600.

În același timp, pentru altă categorie de bugetari care activeaza în cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în vara anului curent a fost petrecută o procedură de achiziții publice în care se solicita procurarea a 200 de telefoane GSM. Cel mai mic preț oferit a fost de 268,80 lei/bucata. În acest caz a fost o competiție reală la care au participat tocmai șapte companii, iar prețurile au coborît aproape în jumătate.

Exit mobile version