Home

Scurt de doi, 16 noiembrie: Lazariuc și banii de la Șor, trădarea de patrie și mașina de spălat Porsche

Prieteni, suntem deja peste 350 pe Telegram, motiv mare de bucurie. Azi nu mă-mbăt, dar sigur o să fiu cu inima împăcată în acest weekend. Sper că la fel va fi și pentru voi – liniște, calm și revedere cu cei dragi. Să ne auzim ne bine 😉

::TECHNOLOGY:::::::::

? 1. Apple a semnat un contract cu studioul A24, studioul care a câștigat un Oscar în 2017, în vederea producerii mai multor filme ce ar urma fie disponibile exclusiv în cadrul viitorului serviciu de video streaming al Apple.

? 2. O altă mare rețea socială se ridică la orizont. E vorba de TikTok, care a trecut de 6 mln de descărcări. Își trage originile din China, a fost lansată de abia 2 ani, iar zilele trecute s-a înregistrat acolo chiar și vedeta americană de comedie Jimmy Fallon. TikTok e similar cu Instagram, doar că oferă posibilități mai avansate pentru video și pare un pic mai dinamică în viziunea mea.

? 3. BlackBerry uită de telefoane. Dezvoltatorul a cumpărat Cylance, o companie de securitate cybernetică cu procese de inteligență artificială, pentru 1,4 miliarde de dolari.

⚫️ 4. Astăzi în România este BLACK FRIDAY. Cele mai mari vânzări le înregistrează cei dela eMAG. Până la ora 16.00, platforma online a vândut de peste 355,5 milioane de lei românești. Circa 33% din aceste cumpărături au fost plătite cu cardul, iar în total au fost vândute peste 934.000 de produse.

? 5. Porsche a proiectat designul unei mașini de spălat haine care costă 2.900 de dolari. Nu ne rămâne să credem decât că spală FOARTE bine 🙂 Vestea proastă – firma va comercializa dispozitivele doar în China. Și asta deoarece consumatorii locali iubesc tehnologia modernă costisitoare.

? 6. Jeff Bezos, șeful Amazon, a spus că va veni și ziua în care compania va da faliment: „Durata de viață a marilor companii este cam de peste 30 de ani, nu de peste un secol”

??‍♀️ 7. Tehnologiile sunt bune și nu prea. Cea mai populară aplicație de selfie-uri din China, Meitu, a inclus acum opțiunea de editare 3D a fotografiilor.

? 8. Cifra asta îmi pare îngrozitor de mare. Cică Facebook a şters peste 1.5 miliarde de conturi false în ultimele 6 luni.

? 9. După ce Samsung a prezentat primul său telefon pliabil, compania anunță că pregăteşte o tabletă cu ecran pliabil în două puncte.

::AUTO:::::::::

? 10. Vrei să ai un Mustang de model 1960, electric? Uite că niște băieți grozavi au îndeplinit acest vis al iubitorilor de mașini americane. Prețul este unul pipărat. Sare de 200k Euro.

::INTERNATIONAL:::::::::

?? 11. Comisia Europeană a decis azi să intenteze o procedură disciplinară împotriva Italiei, după ce ultima refuză să-și ajusteze bugetul conform cerințelor UE.

? 12. Cum cel mai distructiv incendiu de vegetație din istoria Californiei a schimbat statul în doar 8 zile. Bilanțul victimelor se ridică la peste 600 de persoane dispărute și 63 de morți.

?? 13. Vă spuneam în selecția de aici, că CNN va merge în judecată. S-a întâmplat după revocarea acreditării unui jurnalist CNN de către administrația Donald Trump, după ce ultimul a fost deranjat de niște întrebări referitor la imigrație. Azi un judecător federal din SUA a dat câștig de cauză postului TV.

? 14. O companie din SUA vrea să editeze genele unor animale de fermă pentru ca vacile să nu mai aibă coarne, iar porcii să nu mai treacă prin pubertate. Mai multe detalii AICI.

::POLITIC:::::::::

? 15. Cât miez de nuci exportă Republica Moldova şi ce cotă are firma cuscrului premierului Filip? Companiile deţinute de Dumitru Vicol, cuscrul premierului Pavel Filip, au o cotă de circa 20% pe piaţa nucilor şi miezului de nucă, susţine şeful executivului. Aceasta ar însemna vânzări de circa 20 milioane de dolari pe an.

? 16. Dacă duminica viitoare vor fi organizate alegeri parlamentare, 4 partide politice ar accede în Parlament. Cel puțin asta arată ultimul sondaj prezentat de Institutul Republican Internațional (IRI). Pe primul loc este clasat PSRM cu 32 %. PDM, PAS și Platforma DA cu câte 12%.

? 17. Socialiștii se pregătesc de manifestație. Zinaida Greceanîi susține că, duminică, PSRM va organiza un miting național la care va fi pusă temelia viitoarei platforme electorale.

??‍♀️ 18. Discuții contradictorii în PLDM: Tudor Deliu ar putea pleca din funcția de președinte al partidului.

‼️ 19. 10 concluzii ale comisiei de anchetă în cazul Fundației „Open Dialog”: Lobby pentru oameni dubioși și finanțarea opoziției cu bani din offshore și vânzare de arme. Acum, deputații ar urma să sesize Procuratura Generală pentru a-i cerceta pe liderii PAS și PPDA de trădare de patrie. Replica PAS: „O minciună lansată de PD în stilul propagandei de la Kremlin”.

❌ 20. În Republica Moldova, primarii afiliați guvernării au șanse mai mari de finanțare de la bugetul de stat și din fonduri. Este una din concluziile studiului asociației Expert-Grup despre clientelismul politic în finanțarea din bugetul de stat a autorităților publice locale.

::ECONOMY:::::::::

? 21. Datoria faţă de Gazprom. Pe 30 iunie 2018 valoarea datoriei întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz, faţă de gigantul rus Gazprom a ajuns la nivelul de 378,61 miliarde de ruble ruseşti (circa 6,03 miliarde de dolari la cursul de schimb de la 30 iunie 2018) se arată într-un raport al Gazprom.

? 22. Cum Moldova poate câştiga 400 milioane de dolari în loc de 80 de milioane din vânzarea strugurilor.

::SOCIAL:::::::::

? 23. Anastasia Lazariuc o face pe “neznaiul. Nu știe cine e Ilan Șor. Ea spune că va cânta pentru Diaspora. Pe de altă parte, Premirul Pavel Filip are 2 păreri despre Ilan Șor. Una ca cetățean – că trebuie să stea la pușcărie, alta ca premier – că procurorii trebuie să-și facă treaba.

Exit mobile version