Home

Redactorul-șef al site-ului de știri Meduza a demisionat în urma unui scandal de hărțuire

Redactorul șef al portalului independent de știri, în limba rusă, Meduza.io, Ivan Kolpakov, și-a anunțat demisia, după ce anterior a fost acuzat că a făcut gesturi deplasate fată de soția unui coleg. El a informat redacția despre decizia sa în după-amiaza zilei de 9 noiembrie.

Prieteni, suntem deja peste 300 pe Telegram. Doritorii, sunt așteptați aici.

Demisia lui Kolpakov este legată de acuzațiile care i-au fost aduse de către soțul unui colaborator al publicației. La o ședință a consiliului de administrare a publicației s-a decis ca Ivan Kolpakov să rămână în continuare în calitate de redactor-șef, dar, ulterior, jurnalistul a decis în mod independent să demisioneze.

„Aceasta este singura modalitate de a opri criza redacțională și de a minimiza daunele reputaționale”. I. Kolpakov.

Tatyana Ershova, care a mai deținut anterior această funcție, a fost numită redactor-șef interimar.

Cum a început totul?

Incidentul în care este vizat Kolpakov a avut loc pe 20 octombrie 2018, în cadrul unei petrecerii de aniversare a publicației. La ora patru dimineața, Kolpakov, care era în stare de ebrietate, a atins fesele soției unuia din colegi, adăugând că, „această este unica femeie de la petrecere pe care o putea „hărțui” și că acesta nu va fi pedepsit pentru gestul său.”

Ce s-a întâmplat ulterior

La 22 octombrie, soțul victimei a raportat staff-ului editorial despre incident. Când Kolpakov a aflat despre acuzații, acesta și-a cerut personal scuze de la soțul victimei și i-a trimis o scrisoare fetei (ea refuzând să se întâlnească cu el).

„A fost un gest foarte urât. Cum s-a întâmplat asta, nu înțeleg. Mi-am cerut scuze imediat și în mod repetat tuturor participanților la incident (în aceeași zi, când mi-au spus despre ce s-a întâmplat – am fost atât de beat încât nu mi-am amintit nimic)”. I. Kolpakov.

La 23 octombrie, redactorul-șef al Meduzei, a propus să fie suspendat din funcție pe perioada anchetei interne, funcția sa fiind preluată de directorul general al publicației – Galina Timchenko. La 4 noiembrie, a avut loc o ședință extraordinară a consiliului de administrare, la care au participat trei reprezentanți ai redacției. Publicația spune că, consiliul nu avut nici un motiv să creadă că șeful redacției și-a permis anterior astfel de acțiuni, iar situația creată a fost un caz singular. În plus, majoritatea angajaților intervievați de consiliu s-au pronunțat în favoarea restabilirii lui Kolpakov în funcție.

Mai târziu, Timcenko a anunțat că angajatul care a înaintat acuzații în numele soției sale a decis să demisioneze de la Meduza, după cum a promis, imediat ce a fost anunțat că I. Kolpakov va rămâne redactor șef. Ea a precizat că, publicația s-a arătat deschisă să-i ofere angajatului o compensare și i-a propus să lucreze remote, dar el a refuzat ambele oferte.

Reacția cititorilor

Pe site-ul publicației, o explicație ce celor întâmplate a fost publicată doar în versiunea engleză, iar știrea despre demisia lui Kolpakov a fost prima mențiune a scandalului pe versiunea rusă a site-ului. Utilizatorii rețelei de socializare Facebook au acuzat publicația de acoperire actului de hărțuire și au făcut astfel ca evaluarea paginii „Meduza” în rețeaua socială să cadă de la 5 la la 3,8 puncte.

Ivan Kolpakov este unul dintre fondatorii revistei ruse Meduza, al cărei echipă redacțională este stabilită în Tallin, fiind editorul șef al publicației din 2016. Echipa redacțională Meduza este cea care anterior a plecat din cadrul portalului de știri Lenta.ru, după schimbarea politicii editoriale, atunci când redactorul Galina Timcenko a fost înlocuită cu o persoană pro-Kremlin.

Exit mobile version