În decursul ultimului deceniu, Olanda a înregistrat progrese rapide în extinderea infrastructurii sale pentru a susține vehiculele electrice. Datele furnizate de Bond van Automobielhandelaren en Garagehouders din Olanda arată că în 2011 țara avea 1.826 stații de încărcare, ia în acest an cifra a ajuns la 33.607 de stații. Luna trecută, filiala olandeză a companiei Vattenfall, Nuon, a anunțat că se alătură echipei McDonald’s pentru echiparea fiecărui restaurant la nivel național cu două puncte de încărcare rapidă. Aceasta va însemna un adaos de 168 de stații în întreaga țării.
Un raport recent al celor de la KPMG a analizat disponibilitatea țărilor de a oferiri o infrastructură pentru vehicule autonome și, în cadrul acestei analize, a analizat numărul de puncte de încărcare a vehiculelor electrice pe 100 de kilometri de drum asfaltat.
Gata de viitorul electric
Raportul a utilizat datele Agenției Internaționale pentru Energie și a constatat că Țările de Jos sunt ferm înaintea tuturor celorlalte țări dezvoltate, cu 19,3 stații de încărcare la 100 kilometri. China are 3.5, încă destul de impresionantă având în vedere dimensiunea țării și populația sa. Marea Britanie are 3,1, înaintea Germaniei, care are de 2,8 stații per 100 km.
În 2016, se anunța că Japonia avea mai multe stații de încărcare pentru autovehiculele electrice decât benzinării, dar țara se află în clasament doar cu 2,3 stații la 100 de kilometri. Chiar dacă în Statele Unite vânzările de vehicule electrice sunt în creștere, țara are doar 0.9 puncte de încărcare la 100 de kilometri.
Cum stăm la acest capitol în Republica Moldova?
Cifrele de mai sus ne demonstrează că suntem la ani lumină de fruntașii listei. În toată țara, avem doar cinci stații de încărcare a automobilelor electrice și toate sunt concentrate în Capitală. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate doar 54 automobile electrice. Autoritățile, însă, au promis că, 14 staţii de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate în curând pe principalele trasee urbane din Republica Moldova. Achiziţia va fi realizată datorită unui parteneriat dintre Fondul pentru Eficienţă Energetică şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Suma totală a proiectului este de 4 mln lei, dintre care 2 mln lei sunt oferiţi de Fondul pentru Eficienţă Energetică. În multe țări ponderea automobilelor electrice depășește deja 1% din cuantumul total al vehiculelor. Pentru Moldova, o cotă de 1% ar însemna 10.000 de vehicule electrice.
Pentru comparație, iată cum a evoluat numărul de vehicule electrice înregistrate în Olanda: