Igor Cobileanski, cel care a regizat anterior serialul românesc „Umbre”, peliculele „La limita de jos a cerului” și „Afacerea Est”, este primul regizor moldovean care a muncit la filmările serialului Hackerville, un thriller cu crime în universul hackerilor și care este realizat la comanda HBO Europe și co-produsă de TNT Serie.
De unde a pornit totul: În 2011, publicația britanică Wired a publicat un articol despre cum un mic oraș românesc, cu o populație de 120.000 de locuitori, peste două decenii de la căderea regimului Ceaușescu, s-a transformat în capitala europeană a criminalității cibernetice – un loc care a devenit cunoscut sub numele de Hackerville.
Despre serial: Miniseria originala în sase părți prezintă istoria unuii atac cibernetic, ai cărui responsabili par a fi hackeri din România și care afectează una dintre cele mai mari bănci din Germania.
Scenariul și intriga
Lisa Metz, expertă în criminalitate informatică în Frankfurt, preia ancheta în Timișoara, orașul în care s-a născut. Lisa ajunge să se confrunte cu secrete incomode din trecutul familiei sale. Între timp, ancheta lui Adam Sandor, polițistul român care se ocupă de caz, este dată peste cap de sosirea Lisei. Investigația îi duce pe cei doi, Lisa și Adam, pe urmele unui hacker genial, cunoscut ca Dark Mole.
Hackerville s-a filmat în Timișoara, București și Frankfurt, în primăvara lui 2018.
Serialul a fost lansat pe 28 septembrie în cadrul Festivalului de film de la Zurich. HBO Europe urmează să lanseze Hackerville în teritoriile sale din Europa Centrală, Nordic și Spania în luna noiembrie. TNT Serie va difuza serialul în Germania, Austria și Elveția.
Echipa din spatele proiectului
În spatele proiectului se află o echipă internațională puternică. Co-autor și producător executiv al seriei este Joerg Winge. Acesta este creatorul serialului „Germania-83” – un thriller spion european despre Războiul Rece. Un alt producător este recunoscutul regizor român Cristian Mungiu, cel care a produs filmele „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, „După Dealuri”, „Bacalaureat”, „Amintiri din Epoca de Aur”.