Home

? 15 seriale istorice TV la care să te uiți acum

Filmele mele preferate sunt cele istorice sau cele bazate pe fapte reale. După ce anterior v-am propus o selecție de documentare cu investigații și crime, acum a venit rândul serialelor istorice. Vă prezint mai jos o listă a celor mai bune producții conform ratingului IMDB, ce aduc pe micile ecrane evenimente și personaje istorice.

Până atunci, vă invit să deveniți membru al canalului meu de Telegram. Promit să nu fac spam, ci doar 1-2 postări pe zi despre lucruri interesante și selecții Scurt pe doi. Acum, să revenim la serialele TV:

 

Peaky Blinders

 

Nota IMDb 8.8
Episoade 30

Peaky Blinders este un serial de televiziune britanic lansat în septembrie 2013 a cărui acțiune are loc în Birmingham, Anglia în perioada de după Primul Război Mondial. Producția relevă istoria renumitei banda de gangsteri care făceau legea în anii ’20. Cu Cillian Murphy („Inception”), Sam Neill („The Tudors”) și Helen McCrory („Harry Potter”) în distribuție, serialul spune o poveste care începe în cartierele orașului Birmingham. Veteranul Thomas Shelby conduce propria sa bandă „Peaky Blinders”, numită astfel deoarece această ascundea lame mortale în șepcile pe care le purtau în timpul jafurilor.

Rome

Nota IMDb 8.8
Episoade 22

Este anul 52 I.C. Pentru patru sute de ani de la fondarea Republicii, Roma a fost cel mai bogat oraș din lume, o metropolă cosmopolită populată de un milion de oameni, epicentrul unui imperiu în expansiune. Sistemele politice și legale se dovedesc pline de fisuri, iar puterea e aproape numai a armatei. O dramă care abundă de intensitatea dragostei și a trădării, descriind relațiile dintre sclavi și stăpâni, soți și soții.

The Crown

Nota IMDb 8.7
Episoade 32

The Crown se concentrează pe Regina Elisabeta a II-a (Claire Foy) ca proaspăt căsătorită în vârstă de 25 de ani, care se confruntă cu perspectiva descurajantă de a conduce cea mai faimoasă monarhie din lume, în timp ce încearcă să stabilească o relație cu prim-ministrul legendar, Sir Winston Churchill (John Lithgow). Imperiul Britanic este în declin, lumea politică este în dezordine, iar o femeie tânără ia tronul, o eră nouă ivindu-se…

Vikings

Nota IMDb 8.6
Episoade 90

“Vikings” urmărește aventurile lui Ragnar Lothbrok, cel mai mare erou al vremurilor sale. Serialul ne prezintă viața și acțiunile bandei de vikingi, dar și a familiei lui Ragnar și drumul său către tronul triburilor vikinge. Pe lângă faptul că este un luptător neînfricat, Ragnar îmbrățișează tradițiile și devotamentul către zei, legenda spunând că era un descendent direct al lui Odin, zeul războiului și al războinicilor.

The Last Kingdom

Nota IMDb 8.3
Episoade 24

Serialul „The Last Kingdom” dezvăluie un punct de cotitură din istoria Angliei. Regele Alfred luptă împotriva ocupanților păgâni, care ocupaseră teritoriile engleze de ceva timp. Numai regatul Wessex mai putea opune o oarecare rezistență în fața ocupanților danezi. Ne este reprezentată o luptă atât la nivel strategic și ideologic, cît și la nivel religios. Cultura Angliei creștine se ciocnește de cea a Danemarcei păgâne.

Mindhunter

Nota IMDb 8.6
Episoade 18

Serialul este bazat pe cartea „Mind Hunter: Inside The FBI’s Elite Serial Crime Unit” şi se inspiră în mare parte din realitate, dar faptul că cei doi protagoniști din serial au nume fictive ne face să ne întrebăm cât adevăr şi câtă ficţiune este în serialul Netflix. Dar din punctul de vedere al entertainment-ului, întrebarea este irelevantă, pentru că până la urmă ce ne dorim de la un astfel de serial este să ne ofere tensiune şi răsturnări de situaţie.

Penny Dreadful

Nota IMDb 8.2
Episoade 27

Cele mai terifiante personaje ale literaturii, inclusiv doctorul Frankenstein și creatura sa, plus Dorian Gray și figurile iconice din romanul Dracula devin implicate în poveștile plasate pe fondul Londrei victoriene. Acești eroi fac echipă împotriva unor forțe supranaturale.

Marco Polo

Nota IMDb 8.1
Episoade 20

Fără să respecte întocmai adevărul, serialul propune un erou atașant şi explorează ciocnirea de mentalități şi stiluri de viaţă dintre Occidentul creştin şi Orientul colorat şi „barbar”. O lume plină de lăcomie, trădare, intrigă sexuală și rivalitate. Personaj istoric cu o viaţă plină de evenimente, Marco Polo ajunge în Mongolia la sfârşitul secolului 13. Lăsat chezaş de tatăl său, Niccolò Polo la curtea lui Kublai Khan. Fără experiență, dar extrem de inteligent, Marco devine unul din principalii sfătuitori ai împăratului mongol. Evident, relaţia veneţianului cu împăratul va provoca nemulţumire la curte, mai ales printre fiii legitimi şi nelegitimi ai lui Kublai.

Ripper Street

Nota IMDb 8.1
Episoade 36

Acțiunea din serialul britanic se petrece în cartierul Whitechapel din Londra de Est, iar în rolurile principale joacă Matthew Macfadyen, Jerome Flynn, și Adam Rothenberg. Primul sezon începe în 1889, la șase luni după crimele lui Jack Spintecătorul. Secția H a poliției din cartierul Whitechapel este responsabilă pentru investigarea unei suprafețe de 2 km² din Londra de Est, unde trăiesc aproximativ 67.000 de suflete sărace și păgubite. Acești polițiști l-au vânat, dar nu au reușit să-l prindă pe Spintecător. Când crimele reîncep, poliția se întreabă dacă acesta s-a întors.

Turn: Washington’s Spies

Nota IMDb 8.1
Episoade 40

Turn este un serial bazat pe acțiunea din romanul autorului Alexander Rose, „Washington’s Spies: The Story of America’s First Spy Ring”. Timpul la care facem referință este vara anului 1778, când un tânăr fermier din New York, Abe Wodhull este recrutat de către doi amici din copilărie să fie spion pentru armata Patrioților condusă de generalul Washington. Aceștia vor întoarce soarta Războiului de Independență.

The Tudors

Nota IMDb 8.1
Episoade 38

Această drama reprezinta splendida renaștere a dinastiei Tudorilor sub conducerea regelui Henric al VIII-lea. În toate cele 4 sezoane ale serialului se regăsește adevărul istoric nefardat, lipsit de inhibiții, al controversatului rege Henric Tudor al VIII-lea, cunoscut pentru căsătoriile lui numeroase și de scurtă durată, soțiile fiind ori condamnate la moarte ori alungate de la curtea regală. Bazat pe istorie, serialul este presărat de scene de nuditate și senzualitate, intriga și pasiune, homosexualitate și religie, sadomasochism și sex, conturând ideea de nonconformism.

Alias Grace

Nota IMDb 7.9
Episoade 6

Mini-seria canadiană ce conține 6 părți este bazată pe povestea adevărată a lui Grace Marks (Sarah Gadon), o menajeră imigrantă din Irlanda, care a fost închisă în 1843, poate în mod eronat, pentru uciderea angajatorului său, Thomas Kinnear (Paul Gross). Grace pretinde că nu are nici o amintire despre crimă, totuși faptele sunt incontestabile. Un deceniu după aceea, Dr. Simon Jordan (Edward Holcroft) încearcă s-o ajute pe Grace să-și amintească trecutul…

The Borgias

Nota IMDb 7.9
Episoade 29

Sex. Putere. Crimă. Amin. Serialul este inspirat de infama familie renascentistă italiană Borgia, cea mai teribilă dinastie a lumii. Serialul începe în momentul în care Rodrigo Borgia devine Papa Alexandru al VI-lea. Împreună cu cei doi fii ai săi, Cesare și Juan, și cu frumoasa sa fiică Lucrezia, vor deveni cea mai puternică și influentă familie din Italia renascentistă. Crud și decadent, Rodrigo Borgia a intimidat și a ucis din dorința de a deveni Papă. După ce a preluat controlul asupra Vaticanului, regimul său corupt a implicat Biserica Catolică din secolul XV și întreaga Europă în scandal. Ultimul sezon al The Borgias a avut o medie de 2,4 milioane de telespectatori, serialul obținând 10 nominalizări la Premiile Emmy, dintre care a câștigat pentru costume și pentru tema muzicala, iar Jeremy Irons a fost nominalizat și la Globurile de Aur.

Versailles

Nota IMDb 7.9
Episoade 30

Serialul franco-britanic arată legendara domnie a lui Ludovic al XIV-lea . Este o co-producţie franco-britanică ce i-a scandalizat deja pe criticii francezi, nemulțumiți de faptul că marele Ludovic al XIV-lea nu doar că nu este interpretat de un francez, dar nici nu vorbeşte limba franceză. Creat de Simon Mirren şi David Wolstencroft, primul sezon a avut un buget imens, de 27 de milioane de euro, costul unui episod fiind de două ori mai mare decât cel al celui mai faimos serial de epocă al momentului, „Downton Abbey“.

Medici Matsers of Florence

Nota IMDb 7.9
Episoade 24

Medici: Masters of Florence este un o coproducție italiano-britanică despre dinastia Medici din Florența secolului al XV-lea. Serialul își plasează acțiunea în Florența anului 1434 atunci bătrânul Giovanni di Bicci de Medici moare subit iar fiul lui, Cosimo de Medici  este obligat să preia frâiele imperiului bancar creeat de tatăl său.

Reign

Nota IMDb 7.5
Episoade 78

Desfășurat în Franța anului 1557, serialul urmărește viața reginei Scoției, Mary Stuart, la curtea franceză în timp ce așteaptă căsătoria ei cu Francis, viitorul rege al Franței, cu care a fost logodită de la vârsta de 6 ani. La curte, Mary are de înfruntat atât politici schimbătoare și jocuri de putere, cât și sentimentele sale crescânde față de Francis și atenția romantică acordată de fratele bastard al lui Francis, Bash. Regina Catherine de’ Medici, mama lui Francis, încearcă, în secret, să năruiască căsătoria dintre fiul său și Mary, din cauza previziunilor profetului Nostradamus, care crede că această căsătorie va duce la moartea lui Francis. Serialul urmărește și legăturile amoroase ale însoțitoarelor reginei Mary, care sunt în căutare de soți la curtea franceză.

Frontier

Nota IMDb 7.2
Episoade 19

O dramă plină de acțiune și aventură, care urmărește lupta haotică și violentă pentru controlul avuțiilor și al puterii în comerțul cu blănuri din America de Nord, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Relatată din mai multe perspective, acțiunea serialului are loc într-un univers în care negocierile de afaceri se încheie de multe ori cu confruntări violente și în care relațiile dintre triburile de indigeni și europeni pot aprinde conflicte sângeroase.

Exit mobile version