Home

INFOGRAFIC. Câți moldoveni au plecat în America prin Loteria Vizelor

Miercuri, 3 octombrie, a început înregistrarea online pentru programul Loteriei Diversity Visa DV-2020, cunoscut la noi ca și Green Card. Înscrierea în program şi durează până marți, 6 noiembrie 2018. Moldovenii care se vor înregistra vor afla tocmai în luna mai 2019 dacă se află în lista câștigătorilor, aleși la întâmplare, care vor primi un permis de ședere în SUA în 2020. Conform celor mai recente statistici, în 2016, 23 de milioane de oameni din întreaga lume au încercat obțină dreptul la muncă și trai în SUA prin intermediul unei loterii. Iar dintre aceștia – 434 de mii au fost cetățeni moldoveni – am putea spune că e jumătate din populația Chișinăului.

Primele date care vizează cetățenii moldoveni datează pentru loteria DV-2007. Atunci când, în toamna anului 2005, au fost înregistrați 25.166 de solicitanți moldoveni. Nu se cunoaște însă care a fost cifra finală a acelor care au primit viză. În anul următor, 2006, pentru loteria DV-2008 s-au înregistrat 26.324 de moldoveni, 13.876 de solicitanți direcți și 12.448 de solicitanți derivați, iar numărul celor care au primit viză a fost de 279 de persoane.

Potrivit informațiilor publicate de către autoritățile americane pe resursele oficiale, numărul cetățenilor moldoveni care au fost selectați pentru Loteria Vizelor a început să scadă constant în ultimii ani. Iată câteva date curioase:

  • Cel mai mare număr a fost înregistrat în anul 2014 – 2.903 de persoane au fost acceptate să treacă mai departe selecția pentru a obține Green Card. Ca într-un final, doar 1.211 să-l poată obține.
  • Cel mai mare număr de persoane care au trecut de selecția finală a fost în 2015. Atunci, 1.566 de cetățeni moldoveni au primit dreptul de a pleca în SUA prin intermediul Loteriei Vizelor.
  • Cel mai mare număr de solicitanți înregistrați a fost pentru anul 2018 – 440 863, o cifră colosală, raportată la numărul populației.

Dacă ar fi să ne uităm la cifrele aplicanților, numărul moldovenilor care își încearcă norocul este echivalent cu cel din Rusia sau Turcia, țări cu o populație de zeci de ori mai mare:

ATENȚIE!

  • Anii din infograficul de mai jos nu reprezintă anii în care s-a desfășurat loteria, ci anul fiscal pentru care cetățenii moldoveni au primit viza. Exemplu: Ionel din Telenești s-a înregistrat electronic la Loteria Vizelor în octombrie 2016. Ulterior, în luna mai 2017 acesta a primit răspuns că a fost selectat în programul DV-2018. Respectiv, Ionel poate solicita eliberarea unei vize de tip Green Card numai în timpul anului fiscal 2018 al Guvernului S.U.A., care se desfășoară de la 1 octombrie 2017 până la 30 septembrie 2018.
  • Un solicitant participant la Loteria Vizelor poate include în cererea de înregistrare și soția, copiii. Aceștia vor avea statut derivat și vor primi viză doar dacă solicitantul principal a fost selectat.

Chiar dacă Donald Trump vrea cu tot dinadinsul să închidă programul, la moment, nu are nicio șansă. Pentru ca Loteria să fie închisă este nevoie ca legea să treacă de Congresul american, iar deocamdată, nu există nicio intenție în acest sens.

Depunerea documentelor pentru participarea la loterie se efectuează numai pe site-ul Web al Departamentului de Stat, iar participarea la loterie este GRATUITĂ. Nu apelați la persoane terțe sau companii care percep taxe pentru servicii.

P.S Preluarea infograficului fără citarea link-abilă a sursei este STRICT INTERZISĂ!

Exit mobile version