Home

Crime și investigații: 10 documentare interesante marca Netflix

documentare netflix

Fiți de acord, cam tot ce se difuzează la televizor a devenit extrem de plictisitor. M-am prins la ideea că uneori nici n-am de ce să-l conectez. Cu o singură excepție – atunci când vreau să privesc ceva pe Internet. Așa se face că în vata asta mi-am luat, totuși, un abonament Netflix. Costă 10 euro lunar, însă ai acces instantaneu la serialele noi și filme care apar în rețea, în format HD. Mai nou, compania are o bogată secțiune dedicată documentarelor.

Azi împart cu voi o listă de documentare despre Crimes & Investigations. Unele la sigur o să vă capteze atenția. Am încercat chiar să le aranjez după nota pe IMDB. Până atunci, vă invit să deveniți membru al canalului meu de Telegram. Promit să nu fac spam, ci doar 1-2 postări pe zi despre lucruri interesante și Sinteze scurt pe doi. Acum revenim la documentare:

 

1. Making a murder

Nota IMDb 8.7
Episoade 10

Povestea lui Steven Avery care a fascinat internetul. Documentarul a fost filmat de-a lungul a 10 ani şi cu siguranţă îţi va stârni interesul. Making a Murderer este un thriller bazat pe fapte reale, despre un om exonerat de probele ADN, Steven Avery, care, în timp ce e pe cale să dea în vileag corupția din autoritățile locale, se trezește suspect principal într-o crimă înfiorătoare. Avery a fost condamnat pentru uciderea Teresei Halbach, după ce s-a presupus că acesta ar fi primit ajutor de la nepotul acestuia, Brendan Dassey. De altfel, întreaga strategie a acuzării s-a bazat pe confesiunea lui Brendan Dessay, acesta demonstrând, însă, în repetate rânduri că suferă de o formă de retard mintal. Serialul introduce spectatorii într-un caz penal cu miză mare, în care reputația este totul și lucrurile nu sunt niciodată ceea ce par a fi.

2. Wild, Wild Country

Nota IMDb 8.3
Episoade 6

Un documentar ce analizează cultul lui Osho din perspectiva unei perioade sumbre din viața adepților, a guru-lui însuși, dar și a celor afectați de acțiunile șocante ale credincioșilor. Filmul pornește de la un conflict minor care se iscă între adepții celebrului guru indian și locuitorii unui oraș minuscul din Oregon și care duce la un conflict de proporții. Un război în care adepții lui Osho au cauzat intoxicații în masă, au influențat alegerile și au avut tentative de asasinat. Eroina documentarului este secretara lui Osho, pe numele lui real Bhagwan Shree Rajneesh, Ma Anand Sheela.

3. The Keepers

Nota IMDb 8.2
Episoade 7

Un serial documentar fascinant, din șapte părți, despre crima neelucidată a unei măicuțe din Baltimore, cu secrete și dureri îngrozitoare care încă dăinuie după aproape cinci decenii de la moartea acesteia. Serialul începe cu povestea lui Cathy Cesnik, o măicuță și profesoară îndrăgită de la un liceu catolic din Baltimore, dispărută pe 7 noiembrie 1969. Aproape două luni mai târziu, corpul neînsuflețit al acesteia a fost găsit și nici până astăzi uciderea ei nu a fost elucidată. Cazul a reintrat în atenția poliției în anii 90 când foste eleve de-ale lui Cesnik au declarat public că au fost abuzate sexual de unul dintre preoții influenți din Baltimore, secret care ar fi putut să-i fi adus sfârșitul călugăriței.

4. The Fear of 13

Nota IMDb 7.7
Durata 1 h 35 min

Filmul spune cumplita poveste a lui Nick Yarris, un deținut care a fost condamnat pentru săvârșirea unei crime și eliberat după 21 de ani când dovezile ADN i-au dovedit nevinovăția.

5. Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist

Nota IMDb 7.6
Episoade 4

Un jaf la o bancă din Pennsylvania sfârșește cu moartea prin detonare a unui livrator de pizza care e posibil să fi fost un ostatic obligat să comită infracțiunea. Documentarul prezintă povestea din spatele evenimentelor, care ascunde triunghiuri amoroase și planuri diabolice.

6. The Confession Tapes

Nota IMDb 7.6
Episoade 7

Documentarul se concentrează asupra a șase cazuri separate de omucideri, în care Procuratura a obținut o condamnare bazată în primul rând pe confesiunile înregistrate ale suspecților. Sunt șapte episoade formate dintr-un amestec de imagini de arhivă și interviuri cu suspecți, familiile lor și detectivii care au lucrat la caz. Serialul documentează modului în care interogatoriile brutale ale poliției pot să modeleze modul în care gândește un suspect și, în cele din urmă, să-i manipuleze în a admite ceva ce nu ar fi făcut.

7. Cartel Land

Nota IMDb 7.4
Durata 1 h 40 min

Filmul Cartel Land spune povestea unui medic din localitatea Michoacan din Mexic care ajunge liderul unei revolte populare împotriva cartelului de droguri ce a creat haos, teroare și distrugere în regiune în ultimii ani. Dincolo de granița cu SUA, un veteran de război conduce o grupare paramilitară al cărei scop e să prevină pătrunderea pe teritoriul american a conflictelor mexicane legate de traficul de droguri. Filmul a fost nominalizat la Oscar şi la Bafta la cel mai bun documentar.

8. Into the Abyss

Nota IMDb 7.3
Durata 1h 47 min

Povestea filmului este cutremurătoare, în apropierea sa de destinul celor doi protagoniști: un tânăr condamnat la moarte pentru o crimă săvârșită în urmă cu zece ani și un altul, condamnat la închisoare pe viață. Into the Abyss investighează urmările definitive ale crimelor săvârșite, dar și întorsăturile vieții pe vecie rămase după gratii.

9. The Witness

Nota IMDb 7.1
Durata 1 h 29 min

În acest documentar, Bill Genovese vrea să clarifice circumstanțele morții surorii sale, Kitty Genovese, care a fost ucisă cu lovituri de cuțit în plină stradă, în 1964, și realitatea acestei povești cu zeci de martori care n-au făcut nimic ca să oprească crima.

10. Amanda Knox

Nota IMDb 7.0
Durata 1 h 32 min

A fost o psihopată cu sânge rece care și-a ucis cu brutalitate colega de apartament sau o studentă naivă plecată în străinătate, prinsă într-un coșmar nesfârșit? Procesul studentei americane Amanda Knox, acuzată de crimă, care a captivat lumea la începutul anilor 2000. A fost condamnată pentru omor și achitată de două ori. Amanda Knox și cei care îi cunosc îndeaproape cazul își spun punctul de vedere în acest documentar edificator.

Exit mobile version