Co-fondatorii Instagram, Kevin Systrom și Mike Krieger, s-au concediat din funcţiile de director executiv şi respectiv director tehnic din cadrul aplicaţiei. Despre acest lucru, Systrom, a scris pe blogul platformei de photo-sharing. Cei doi au pus bazele rețelei de distribuire a fotografiilor în 2010 și au continuat să conducă afacerea după ce aceasta a fost cumpărată de gigantul Facebook.
În postarea de rămas bun, Systrom a reamintit că a fost responsabil de Instagram timp de opt ani, dintre care șase i-a lucrat ca parte a echipei Facebook. În cei opt ani, numărul de angajați ai serviciului a crescut de la 13 la o mie de persoane, iar numărul de utilizatori a depășit un miliard. „Acum suntem pregătiți pentru următorul capitol”, a scris el. Din acest post rezultă că, Systrom și Krieger vor pleca în vacanță, iar ulterior vor pune bazele unor proiecte noi.
Presa americană scrie că, Systrom și Krieger au anunțat luni, 24 septembrie, conducerea de vârf despre plecarea lor din companie. Nu se cunoaște încă cine va ocupa posturile „eliberate”.
Bloomberg, referindu-se la surse familiare cu situația, a declarat că managerii de top ai Instagram au decis să plece din cauza neînțelegerilor pe care le au Mark Zuckerberg – fondatorul Facebook. Potrivit informațiilor furnizate, Systre și Krieger au fost încântați de faptul că au reușit să-și mențină independența după ce au aderat la Facebook, însă o atenție deosebită acordată serviciului în ultimii ani a devenit jenantă.
Interlocutorii agenției au declarat că, Systrom și Krieger nu ar fi de acord cu Zuckerberg cu privire la viitorul Instagram-ului, aplicația înregistrând cea mai rapidă creştere de venituri în cadrul Facebook.
Însuși Zuckerberg s-a expus despre plecarea managerilor de top ai Instagram. El i-a numit pe Systrom și Krieger „lideri remarcabili” și a recunoscut că a învățat foarte mult de la ei. „Le doresc numai bine şi aştept cu nerăbdare să văd ce vor construi în continuare”, a scris el.
Systrom şi Krieger s-au întâlnit prin intermediul Universităţii Stanford şi au lucrat separat în Silicon Valley înainte de a crea Instagram, în 2010. În 2012, platforma a fost cumpărată de gigantul Facebook. Achiziționarea rețelei, care pe atunci avea doar 30 de milioane de utilizatori, l-a costa pe Zuckerberg 1 miliard de dolari. Șase ani mai târziu, Instagram a depășit un miliard de utilizatori activi lunar şi s-a dezvoltat adăugând opţiuni noi, precum serviciul de mesagerie, videoclipuri scurte (instastories) și IGTV (secţiune dedicată exclusiv conţinutului video de lungă durată).
În iunie, Bloomberg a scris că, timp de șase ani de la data cumpărării, Instagram și-a crescut valoare de 100 de ori. Astfel, dacă ar fi o companie de sine stătătoare, reţeaua ar valora 100 de miliarde de dolari.
Este aşteptat ca în următorul an Instagram să obţină venituri de peste 10 miliarde de dolari. Comparativ cu Facebook, platforma de photo-sharing are o rată mai mare de creştere a numărului de utilizatori. Un alt avantaj al Instagram vine din faptul că beneficiază de o audienţă mai tânără, ceea ce o face mai atractivă pentru companiile de publicitate. Se estimează că în următorii cinci ani Instagram va ajunge la 2 miliarde de utilizatori activi pe lună.