Și pentru că veni toamna, anotimpul care te „împinge” cel mai mult spre citit, să vedem cine sunt europenii care dețin supremația pe continent când vine vorba de lectură și cine sunt codași la cumpărat cărți. Ei bine, aflăm că, potrivit unui studiu al Comisei Europene, majoritatea gospodăriilor din Uniunea Europeană cheltuie mai mult timp pe cărți, ziare și articole de papetărie decât pe vacanțe.
Datele unui sondaj realizat în 15 țări din UE, între 2008 și 2015, a constatat că persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 74 de ani au petrecut în mediu pentru citirea cărților de la două minute pe zi în Franța până la 13 minute în Estonia.
În 2016, gospodăriile din UE au cheltuit peste 90 de miliarde de euro ($108 miliarde ) sau 1,1% din cheltuielile totale pe cărți, ziare și papetărie, ceea ce reprezintă 0,6% din PIB-ul UE sau aproximativ 200 de euro per cetățean. În ciuda acestui fapt, cheltuielile gospodăriilor pentru aceste articole au fost mai mici cu 50% decât cele pentru serviciile recreative și culturale, potrivit agenției de statistici a UE, Eurostat.
Europenii atrași de lectură
Persoanele din Slovenia au cheltuit cei mai mulți bani pentru cărți, ziare și papetărie (2,1% din venitul gospodăriilor), fiind urmați de persoanele din Germania (1,6%) și Polonia (1,4%).
La capătul opus al topului, cele mai mici cheltuieli au fost înregistrate în Bulgaria și Grecia (ambele cu 0,6%), Republica Cehă, Spania și Malta (toate cu 0,7%).
În toate țările intervievate, femeile s-au dovedit că citesc mai multe cărți decât bărbații. Potrivit unui studiu realizat anterior de Biroul Național de Statistică, moldovenii alocă puțin timp lecturii – doar patru minute pe zi, iar cei mai activi cititori sunt segmentul de vârstă 10-14 de ani, la popul opus fiind cei cu vârsta 25-34 de ani.