Home

Șase podcasturi „made in MD” pe care le poți asculta în trafic

De vreo câțiva ani buni am început să ascult podcasturi. Le-am îndrăgit atât de tare, încât am în permanență descărcat ceva nou pe telefon: de la interviuri până la emisiuni și căți de specialitate. Pentru cei care încă nu știu, un podcast este un fișier audio sau video (eu le prefer pe cele audio), pe care îl ai descărcat în telefon sau computer și le asculți atunci când ai chef. 

În timp ce piața din afară abundă de podcasturi ce pot fi ascultate în timp ce faci naveta spre casă sau birou, în mașina personală sau transportul public, în Moldova această metodă de diseminare a informației este într-o fază (încă) rudimentară. Am decis să înșir mai jos câteva canale care s-au făcut vizibile în ultima perioadă pe Internetul moldav.

1. Istoria Moldovei, Natan Garștea

Este un podcast realizat bilunar de către Natan Garștea, consilierul guvernatorului BNM în domeniul economic şi comunicare, magistrul clubului de jocuri intelectuale din Moldova. Autorul podcastului și-a propus să treacă prin toate evenimentele importante ale istoriei și le abordează într-un stil mai puțin academic – simple, interesante și cu umor. Au apărut deja 13 episoade ale podcastului.

Podcastul poate fi ascultat pe iTunes.

2. Transplant, Anastasia Condruc

De asemenea, este un podcast bilunar, în limba română, despre Moldova din afara granițelor și oamenii ei. „Transplant” este realizat de Anastasia Condruc, care își propune să discute cu reprezentanții celor două valuri de emigranți pe care i-a avut Moldova în cei 27 de ani de independență. Podcastul a fost lansat la începutul lunii septembrie 2018, iar prima ediție îl are drept invitat pe tatăl Anastasiei, un profesor de școală din mediul rural, care, din cauza salarialului modest și neachitat la timp, a decis să schimbe meseria de dascăl pe cea de zidar la Moscova.

Podcastul poate fi ascultat AICI.

3. Politigraf, Radio Europa Liberă

Podcast-ul Politigraf este pandantul radiofonic al rubricii multimedia cu același nume, o rubrică satirică despre diferența între vorbele și faptele politicienilor din Republica Moldova. A fost lansat la începutul lunii martie 2017 și a adunat câteva zeci de ediții. Emisiunile audio sunt semnate de jurnaliștii Alexandru Eftodie și Mircea Țicudean.

Podcastul poate fi ascultat AICI sau pe iTunes.

4. Oameni, Moldova.org

La finele lunii august, portalul online Moldova.Org a lansat podcastul „Oameni”, un podcast care își propune să abordeze subiecte considerate tabuuri, deseori evitate sau chiar irelevante. Materialul audio este realizat jurnalistele Ana Gherciu și Diana Mihuță. În următoarele ediții acestea vor realiza reportaje despre persoanele discriminate pe diferite criterii precum sexul, etnia, activitatea zilnică, confesiune și altele. Prima ediție a podcastului este despre relația comunității rusești de pe teritoriul Republicii Moldova cu limba română.

Podcastul poate fi ascultat AICI.

5. Oaia Neagră Podcast

Un podcast lansat în luna august 2018, autorul căreia și-a propus să discute subiecte interesante și controversate, dar și să de-construiască anumite evenimente și fenomene care se întâmplă în jurul nostru. Podcastul Oaia Neagră, potrivit autorului Iulian, „reprezintă o discuție de format lung pe teme ce necesită mai mult timp pentru a intra în esență și a-ți face o opinie”. Până la publicarea acestui articol au fost realizate patru emisiuni, protagoniștii cărora sunt umoristul Andrei Bolocan, activistul civic Oleg Brega, activista LGBT Angelica Frolov și Liuba Ceban, fondatoarea liniei verzi din Moldova pentru prevenirea suicidului.

Oaia Neagră Podcast poate fi ascultată pe iTunes, Soundcloud și YouTube.

6. Humans of Moldova, Anton Pahotin

Anton Pahotin, co-autor și generatorul multor proiecte în rețelele sociale, directorul companiei digitale Go Social, a lansat o serie de interviuri sub genericul Humans of Moldova, însă după doar patru episoade  – publicarea lor a fost suspendată. Cele câteva ediții sunt „voluminoase” în informații din domeniul publicitar, business, dar și specificul organizării evenimentelor mari în R. Moldova.

Personajele care au fost dispuse să fie descusute pe îndelete sunt:
– organizatorul de evenimente Artur Suhih, cel care a adus primul la Chișinău trupele DDT, Leningrad și The Scorpions;
– fotograful și videograful Alex Brad, care a povestit cum fostul său angajator l-a concediat, l-a motivat să-și lanseze propria afacere și cum acesta a devenit primul lui client.
– Danil Balaban, directorul de Marketing Aquatrade (compania de distribuție a apei minerale „Gura Căinarului” și a apei potabile „OM”), despre cum compania pe care o conduce a ajuns să ocupe 70% din piața apei minerale din Moldova.

Podacstul poate fi ascultat pe iTunes.

PS. Dacă mi-a scăpat vreun podcast “made in MD”, vă rog să-mi faceți un semn la rubrica comentarii.

Exit mobile version