Home

Finlanda va închide programul experimental unde garanta 560 Euro pentru orice cetățean

finlanda program experimental cea mai fericita tara

Vești proaste pentru finlandezii care s-au deprins să “trândăvească”. Sună foarte hilar acest termen în raport cu acest popor 🙂 Guvernul acestei țări a decis să închidă un program destul de controversat, care presupunea ca orice cetățean care nu are un job să primească un fel de îndemnizație.

Recent, guvernul finlandez a decis să nu prelungească finanțarea pentru acest program, care a fost lansat în 2017. Astfel, plățile către cetățenii care primesc venituri necondiționate vor înceta în luna ianuarie 2019.

Ce presupune programul?

Începând cu ianuarie 2017, guvernul finlandez a demarat un program pilot de 2 ani (VBU – venitul de bază universal), care prevedea oferirea unei îndemnizații de 560 euro pe lună pentru orice cetățean care nu lucrează. Persoanele care își găseau un loc de muncă continuau să primească acest ajutor de șomaj. Programul a venit ca o urmare a anului 2015, atunci când rata persoanelor neangajate în câmpul muncii a ajuns la 10%, una dintre cele mai mari din istoria recentă a statului.

Avocații acestui sistem de VBU susțin că un venit minim garantat poate ajuta la eradicarea criminalității, sărăciei și a fenomenului neangajării. De cealaltă parte, criticii spun că programul și costurile care le presupune sunt ineficiente. Alte țări care au experimentat acest tip de programe sunt Olanda, Canada și Kenya.

Flashback: Declarația lui Zuckerberg

O să-mi permit să vă reamintesc despre ce declara șeful Facebook, Mark Zuckerberg, în timpul unei alocuțiuni la Harvard. În primăvara lui 2017 acesta susținea sistemul prin care statul ar trebui să garanteze un venit minim. Asta pentru că roboții vor prelua foarte multe posturi de muncă. „Sunteţi absolvenţi într-un moment în care acest lucru are o particularitate importantă”, le-a spus Mark Zuckerberg studenţilor de la Harvard. “Când părinţii noştri şi-au terminat studiile, siguranţa motivaţională avea ca baze locul de muncă, biserica şi comunitatea. Însă, în prezent, tehnologia şi automatizarea elimină numeroase locuri de muncă. Apartenenţa la comunităţi este în declin. (…) Pentru a permite progresul societăţii noastre, avem o provocare generaţională – nu doar de a crea locuri de muncă, ci şi de a produce un nou sentiment motivaţional”, a declarat Mark Zuckerberg, potrivit site-ului Universităţii Harvard. (…) Generaţia noastră se va confrunta cu situaţia a zeci de milioane de locuri de muncă înlocuite de sisteme automate, de genul autoturismelor şi camioanelor care se conduc singure. Dar încă există potenţialul de a face multe lucruri în comun. (…)

Ar trebui să analizăm posibilitatea introducerii unui venit de bază universal, pentru a oferi fiecăruia un resort pentru a încerca lucruri noi. Mark Zuckerberg

Așadar, odacă cu automatizarea multor lucruri, la această discuție se va mai reveni. Poate și la noi în țară, dacă ajungem să fim atât de bine precum finlandezii 😉

Apropo, Finlanda a ocupat nr. 1 în Topul celor mai fericite țări:

Să știți că mă puteți găsi și aici: 
 Telegram aici: https://t.me/DumitruCiorici
 YouTube: http://goo.gl/JeQeYs
 Instagram: http://bit.ly/2Hm19AD



Exit mobile version