Home

Ce am învățat despre apa filtrată în ultimele 2 săptămâni

invatat-despre-apa-filtrata

Acum câteva săptămâni instalam un filtru pentru apă la birou. Scopul nostru era să sporim calitatea apei consumată de colegii noștri, dar și reducerea cheltuielilor de întreținere a biroului. Adițional, în mod indirect, acțiunea noastră urma să contribuie și la reducerea întrebuințării plasticului/energiei utilizate pentru filtrarea acelei ape. Asta este deja o problemă globală mare.

Uite că după aceasta, pe facebook, a început o discuție despre calitatea apei pe care o consumăm. Fără ca să dezbatem mult subiectul, am decis împreună cu Nicolae să facem un test: Apa din butelie de la el de la birou + apa de robinet vs apa din filtru cu osmoză inversă pe care am adus-o noi. Rezultatul testului îl puteți vedea aici. Surprinzător, toate cele 3 tipuri de apă se încadrează în parametrii legali.

Rezultatele: Apa de robinet vs Filtru

În această epopee despre calitatea apei a intervenit și Romstal, care ne-a invitat la ei să ne vorbească despre soluțiile pentru problemele legate de calitatea apei. Interesul nostru a fost mare, pentru că nu vorbim despre o haină, dar despre sănătatea fiecăruia. Am făcut și câteva experimente simple, testând 4 sticle de apă, 2 mostre de apă filtrată și una din robinet. Vedeți ce ne-a ieșit. Pătrățelele cu roșu indică nivelul de duritate al apei – cu cât mai multe – cu atât apa e mai dură.

1-3: Producători locali, 4: Producător România, 5: Filtru osmoză inversă 6: Filtru în 3 trepte 7: Apa de robinet

O să observați că mostra nr. 3, un brand local, vinde apă cu o duritate mai mare decât apa de la robinet. În schimb, observați ce se întâmplă la nr. 4 și 5 – sunt cei mai buni indicatori. La nr. 4 e un brand străin, iar la 5 – apa de robinet trecută prin filtrul cu osmoză inversă. Paharul cu apă din față este apa din robinet. 

Oferta specială: Reducere de 10-13% la filtrele Ecosoft

Romstal a profitat de ocazie să prezinte și oferta sa cu termen limitat: O reducere consistentă pentru filtrele Ecosoft cu osmoză inversă. Eu v-aș recomanda modelul de 2952 MDL, care e acum la preț de 2599 lei la aplicarea codului de reducere Promo10.

Cât am cheltuit pentru apa procurată în butelii

Din luna august fac un monitoring referitor la cantitatea de apă pe care o consumăm acasă și prețul plătit pentru asta. Calculele arată că în mediu consumăm 1 L de apă/zi per persoană (aici nu se include apa pentru ceai, cafea, gătit, etc.). 2 persoane = 2 L/zi, 2×7 zile = 14 L pe săptămână. O butelie de 6L la supermarket în Chișinău costă cca 20 de lei. Costul total ar fi 20×2 butelii=40 Lei + încă 2 sticle de 1,5L de 16 Lei = 40+16 = 56 lei/săptămânal pentru două persoane x 4 = 224 lei/lună. Timp de 1 an: 224×12 luni = 2688 lei este suma pe care o cheltuiesc anual pentru a procura apa din magazine. În cazul a 3 persoane costul ar fi de cca 4032 MDL/anual, iar în cazul a 4 persoane: peste 5376 MDL/anual. Partea cea mai interesantă este că am făcut calculul și cât m-ar costa un filtru pentru apă cu osmoză inversă.

Cât costă deservirea unui filtru cu osmoză inversă

Atunci când ne documentam referitor la filtre, am studiat și aspectul întreținerii unui astfel de aparat. Conform estimărilor, un Ecosoft despre care am menționat mai sus, costă 2599 lei. Aici se include tot + 3 cartușe de prefiltrare, membrana și cartușul post-carbon. Dacă aș procura filtrul de 2599 lei, costurile de întreținere anuale ar arată în felul următor:

La fiecare 4 luni: Se schimbă 3 cartușe de prefiltrare: 120 lei
La fiecare 1-1,5 ani: Membrana și filtrul post-carbon: 650 Lei. 

Costuri pe an:
1. 120 leix3 ori= 360 lei cartușele de prefiltrare
2. 650 lei/an = membrana și filtrul post carbon.

Total: 1010 Lei anual

Comparând cele două sume, am concluzionat că este cu mult mai ieftin să întreții un filtru decât să cumperi apa îmbuteliată.  În cazul unei familii cu 4 membri, economia ar fi de peste 3-4000 lei anual. Pe lângă asta, avantajele apei de filtru:

  •  Elimină microbii și substanțele nocive din apă
  • Prelungește durata de viață a electrocasnicelor.
  • Contribuie la eliminarea plasticului din viața noastră. (Un calcul simplu arată că 2 persoane consumă minim 2 L pe zi x 7 = 14 L. În sticle asta înseamnă 2 butelii mari de 6L + încă o sticlă de 2 L. Trei pe săptămână. Timp de 1 an = 162 de sticle din plastic, timp de 5 ani – 810, iar în 10 ani = peste 1600 de astfel de sticle. Vă imaginați? Doar 2 persoane. Și aici e vorba de sticle mari. Dacă vorbim de cele mici, atunci deșeurile create de fiecare om sunt de mii de sticle anual.)
  • Apa din robinet nu se termină niciodată, precum cele din butelii/sticle plastic.




Concluzie

Apa ce curge din robinetele noastre nu este de calitate proastă. În linii mari, ea respectă parametrii impuși de lege, după cum se poate vedea în această postare. Ceea ce mă îngrijorează pe mine că ea se testează după GOST-ul sovietic. Pe de altă parte, persoanele care țin la sănătatea lor și a copiilor, pot vedea că apa filtrată arată indici mai buni (Important: Fiecare decide pentru sine ce indicatori sunt importanți). Deși refuzam să cred asta, când am făcut un calcul, costurile de întreținere a unui filtru sunt cel puțin egale (dar în majoritatea cazurilor mai mici) decât în cazul procurării apei din magazine.

Filtru cu osmoză inversă

Desigur, fiecare metodă de aprovizionare, are avantajele și dezavantajele ei. Apa din robinet se încadrează în normele prevăzute de legile sovietice, însă pe mine ultima parte mă pune pe gânduri. Apa procurată din magazine – e păstrată în plastic, ceea ce nu mă încântă. Pe de altă parte, instalarea unui filtru presupune o investiție de bani, iar aici fiecare pune pe cântar ce este mai important pentru sine. Este important de menționat că, în cazul unui filtru, trebuie să vă asigurați că schimbați acele membrane la timp. Una dintre componentele importante este microbiologia apei, iar îngrijirea atentă a acestui sistem este o condiție principială.

Aveți grijă ce apă consumați și documentați-vă bine atunci când luați o decizie. Să ne auzim de bine. Sănătate!

#pub

Exit mobile version