UPDATE, 30 octombrie 2017: Au venit testele de la laboratorul de testare a calității apei potabile. Suprinzător pentru mine, însă toate cele 3 probe se încadrează în normele admise. Oricum, o să vedeți în imaginile de mai jos că rezultatele pentru apa din filtru arată cel mai bine. Fără ca să trag concluzii, vedeți și voi care sunt acești parametri și să decidă fiecare cât sunt de importanți. Coloana 1 – Robinet, Coloana 2 – Apa îmbutaliată de un producător local, Coloana 3 – Apa de robinet trecută prin filtru cu osmoză inversă.
26 octombrie 2017: De multe ori în spațiul public se iscă discuții despre calitate apei pe care o consumăm. Mai ales după ce în ultimii 10 ani a devenit foarte populară metoda de a instala așa numitele coolere în oficii. De fiecare dată mă întreb: Oare cât e de calitativă apa, oare ce-ar fi dacă mi-aș pune un filtru de apă acasă?
De ce am instalat un filtru?
Mai mulți colegi și amici de-ai mei și-au instalat filtre de apă acasă. Explicația e simplă: Calitate înaltă a apei consumate, dar și excluderea apei de robinet din mâncare și băuturi, despre care niciodată nu mai știi ce conține. De curând, am decis să excludem apa din Cooler la birou și să instalăm un filtru. Consumam până atunci, în mediu, cca 10 butelii a câte 20 L pe lună. Ne-am dorit să atingem 2 obiective: Neștiind ce apă consumăm, ne-am propus creșterea calității apei pentru colegii din birou, dar în același timp reducerea costurilor (apa consumată, apa pentru cafea, apa pentru ceai, etc). Cumva era paradoxal să plătim mai mult pentru apa livrată la birou, dar să nu știm ceva despre calitatea ei.
Ce economie am făcut?
Zis și făcut. Am instalat filtrul, care ne-a costat câteva mii de lei, fapt ce ne-a permis cele menționate mai sus, plus o scădere a costurilor de cca 2500 lei lunar. Da, am investit câteva mii o singură dată pentru ca să facem o economie în fiecare lună de aceeași sumă.
Testul suprem 🙂
În contextul filtrului, pe Facebook s-a discutat despre parametrii apei din filtru vs cea a apei din robinet. Nicolae scria că la ei în birou la fel se consumă apă îmbuteliată. După dezbateri, am decis să mergem împreună și să comandăm un test la Institutul de Chimie al Academiei de Științe. Printre parametrii selectați pentru test se numără Duritatea apei, concentrația de fier, oxidabilitatea, nitriții, nitrații, amoniacul și sedimentul.
Ce testăm și cât costă?
Am selectat pentru test 3 tipuri de apă: Apa de robinet, apa din filtru cu osmoză inversă și o sticlă de apă, îmbuteliată de un producător popular din R. Moldova. Nu o să dau nume nici de filtre, nici de companii, pentru că nu ne-am propus să facem nici reclamă, nici anti-reclamă. Ne-am fi dorit să testăm vreo 5 branduri, dar astfel de analize sunt relativ scumpe așa că ne-am limitat doar la unul. În total, testarea celor 3 recipiente de apă la parametrii menționați ne va costa cca 1500 MDL (cca 70 Euro).
În câteva zile ar urma să avem rezultatele analizei făcute, pe care le vom publica aici. Suntem și noi nerăbdători 😉