Home

(video) O noua etapă în era dezinformării: Cum truchezi o secvență video

dezinformarii-secventa-video-trucata

Ați crezut că trăim într-o eră în care propaganda și dezinformarea și-au atins punctul culminant? Fiți pe pace, ceea ce urmează e și mai îngrozitor.

Avansarea tehnologiei ne poate ușura viața. Există, însă, și antiexemple. În ultimii ani, ginganții din hi-tech investesc în dezvoltarea inteligenței artificiale (AI). Cercetătorii de la Universitatea Washington au combinat o mostră de AI și CGI (imagine generată de computer), tehnologie utilizată pe larg în filmele SF precum Avatar, Inception, etc. Rezultatul atins de americani este pe cât de incredibil, pe atât de terifiant: Un discurs fals care ar fi fost rostit de fostul președinte american Barack Obama, generat în totalitate de un computer.

Cum a fost posibil?

Un fișier audio X dintr-un discurs al președintelui american a fost atribuit unei secvențe video Y, care reprezintă altă ieșire în public a oficialului. Computerul a transpus secvența audio pe fișierul video, generând mimici pe potriva sunetelor identificate. Astfel, cu greu se poate distinge ce e fals și ce e real.

Câteva elemente de inteligență artificială, conectate cu un generator de imagine computerizată a dus la crearea unui video fals, dar care poate duce multă lume în eroare. Ajunsă în mâinile oamenilor nepotriviți, această tehnologie va deschide o nouă eră a informațiilor false, a propagandei sofisticate, dar mai ales a secvențelor video manipulatorii.

Vedeți mai jos un video BBC despre cum a fost posibilă crearea unui astfel de clip, generat automat de computere după anumiți parametri.






Vedeți mai jos explicația pe lung despre cum se implementează această tehnică de generare a expresiilor umane:

Exit mobile version