M-a sunat zilele trecute un amic și mi-a cerut să ne vedem la o cafea. Nu, nu voia să bârfim despre mașini. Voia un sfat. Unul despre cum e mai bine să-și înceapă afacerea. Era la un pas să intre în business cu un partener, avea și cca 2 mii euro pe care își propunea să-i investească din start. Înainte de a face asta și-a propus să consulte și câteva păreri. L-am ascultat atent și mi-am amintit cum eram eu acum 10 ani. Exact la fel. Diferența era că nu aveai la cine apela – societatea era mult mai închisă, facebook în Moldova nu exista, iar Youtube abia ieșea din ou. După acea întâlnire, pe drum spre birou jonglam cu idei: Ce sfaturi mi-aș da acum dacă ar trebui să încep o afacere. La birou m-am uitat prin fotografii, mi-am amintit de toate prostiile care le-am făcut și cât de mândru eram de ele :))) Ei, da’ cum altfel? A fost atât de distractiv, iar pe lângă asta – un exercițiu de memorie revigorant. Și totuși, ce mi-aș spune dacă ar trebui să încep o afacere acum? Să facem o execursie în timp, poate reușim să repetăm niște învățăminte bune.
Ziua când am fost trimis la încleiat afișe
Știu bine acea zi. O voi ține minte întotdeauna. Era prin 2005, când echipa noastră abia gusta din afacerile media. Comiteam multe greșeli. De le-aș povesti pe toate, o să te înșiri pe jos de râs. Greșeli de administrare, greșeli gramaticale, de tot felul. Într-o bună zi, un analist de la Chișinău, care până în prezent își umple solda pe la diferite partide, a scris într-un ziar de partid următoarele: „Băieții ăștia (se referea la noi) mai bine s-ar duce să încleie afișe pe stâlpi, decât să facă un ziar”. Mi-am promis că voi ține minte cuvintele acestea. Uite că peste 10 ani el a rămas tot acolo: Se frământă în frustrările proprii, se plimbă dintr-un buzunar în altul. Noi, în schimb, am construit un grup media online, care oferă locuri de muncă, are abordări inovative și care are peste 30 de angajați.
Să știi că haterii apar primii. Scriu comentarii, te urmăresc, te înjură. Inițial acest lucru mă afecta foarte mult, intram în reprize demotivante din care ieșeam abia peste câteva zile. În timp am înțeles esența proverbului „În copacul fără roadă nimeni nu aruncă cu pietre”. Să știi că atunci când apar răuvoitorii – e semn. Dacă un lucru merită făcut, atunci e ok să-l faci prost până te înveți să-l faci bine. Comentariile răutăcioase în adresa ta nu sunt decât exclamații de invidie și frustrări personale demonstrate în public. Așadar, dacă îți place ce faci și e o pasiune – e ok să greșești. Evită-i pe cei care te descurajează, hrănește-te doar cu încurajări. Acestea sunt forța motrice la început. De altfel, altceva nu ai – nici bani, nici cunoștințe. Doar drive și dăruire.
Lecția învățată: Când nu faci nimic, nu ți se întâmplă nimic. Când începi să ai succes, apar și primele piedici (concurență, rău-voitori, comentarii organizate, etc.). Acestea sunt semne că ești pe calea cea bună.
Cum am aruncat 1000 euro în vânt (aproape)
Afacerea noastră încă nu era profitabilă înainte de 2009 și căutam metode alternative de a face venituri. Aveam câteva sute de Euro puși deoparte pentru zile negre. Mi-am spus că trebuie să încerc să prestez servicii web pentru piața străină. Dar pentru asta aveam nevoie de un site frumos de prezentare. Am împrumutat bani, am mai adăugat ce puteam și am comandat un design, am găsit o domnișoară model căreia i-am făcut poze, am plătit un amic pentru o galerie foto. Până la urmă nu s-a ales nimic. Nu cunoșteam modelul de business și cum funcționează. Altfel spus, am pornit la drum fără să mă documentez. Mă consolează ideea că fratele meu a preluat ceea ce făcusem. A utilizat micile realizări pentru ca în câțiva ani eșecul de atunci să servească ca piatră de temelie pentru propria lui afacere.
Lecția învățată: Investește timp/bani în domenii pe care le pricepi. Nu investi în lucruri pe care nu le cunoști, nu-ți sunt apropiate. Chiar și dacă decizi să o faci, documentează-te bine, intră în detalii amănunțite, discută cu oameni care cunosc specificul.
Dorința de a fi Super Man
Existau momente când aveam febră. Febră de la atâta inspirație. Din lipsă de cunoștințe, aveam prostul obicei să le fac pe toate odată. Conduceam un ONG de media, făceam design, mergeam la facultate, dezvoltam afacerea UNIMEDIA împreună cu ceilalți asociați, lansasem și un site dedicat publicului feminin – LadyClub. La un moment dat am înțeles că toate suferă și nu reușesc să dau tot ce am mai bun nici unui proiect. Am renunțat la ONG, la proiectul LadyClub, care ulterior a fost închis (apropo, a fost un proiect foarte bun, dar lansat înaintea timpului său), iar UNIMEDIA a devenit prioritatea numărul unu. Deși nu mai sunt în această afacere, proiectul se bucură în continuare de succes.
Lecția învățată: Nu face zece lucruri odată. Fă un lucru și fă-l bine. Asta se apreciază în ziua de azi – un lucru făcut calitativ, fie că e vorba de serviciu sau un produs. Clienții sunt dispuși să plătească și mai scump, doar cu condiția că primesc în schimb ceva care merită toți banii.
Cu gândul la bani
De multe ori am fost distras de oportunități de genul „cum faci o groază de bani în termen scurt”. În timp am înțeles că ideile care merită atenție sunt cele care nu-ți dau voie să dormi nopțile. Cele care te pasionează. Sunt ca pișcăturile de țânțar până la primele raze ale dimineții – îți dau voie să dormi doar de la 4 până la 7 dimineața. Debarasează-te de activități pe care le faci doar de dragul bifatului – aproape garantat că vei eșua. Pasiunea pentru un lucru este combustibilul care îți poate sugera calea corectă. Pentru mine au existat mai multe tentative de a face afaceri, însă niciuna nu a funcționat. Dacă privesc în urmă, știu și motivul: Mi-au reușit doar afacerile și lucrurile de care eram pasionat să le fac. În primii 5 ani de start-up am lucrat practic gratuit. Tot ce m-a hrănit a fost entuziasmul. Nu-mi vine să cred asta acum. Încearcă să-mi faci o ofertă de muncă azi unde condiția este să muncesc fără salariu în următorii 5 ani: Pffffoaaaa… Îmi scot pălăria, te salut frumos și-ți arăt politicos ușa.
Lecția învățată: Alege ideea care te pasionează, nu cea care aduce bani. Ambele pot funcționa, dar cea care e durabilă și întreține entuziasmul e pasiunea pentru un domeniu/subiect. Am văzut suficienți oameni care fac bani cu carul, dar nu sunt fericiți.
Tssss!!! La nimeni niciun cuvânt
La început îmi era greu să spun ce fac. Sufeream de sindromul raței mute. Întotdeauna aveam o gândire defensivă: „Oamenii nu mă vor înțelege. Nu vreau să par un lăudăros. E o calitate pe care nu o apreciez”, îmi repetam în minte. Într-un moment de meditație am înțeles că într-adevăr, nu-mi plac lăduroșii, însă îmi plac oamenii care vorbesc cu pasiune despre ce fac. Iar acest lucru nu produce reacție de adversitate, dar din contra – empatie.
Când am vizitat SUA în 2009 și 2012 am interacționat cu mai mulți antreprenori de acolo. Ei vorbesc cu ușurință despre ce fac, fără să se stingherească. Aici, în Sud Estul Europei, avem un handicap: Ne este rușine să spunem cu ce ne ocupăm, ce produs facem, care sunt avantajele lui. Păstrăm informația doar pentru noi. Adevărul este însă altul: Reclama e tot! Poți presta cel mai bun serviciu, poți avea cel mai bun produs, însă, dacă nu găsești metode de a vorbi despre asta – nimeni nu va afla niciodată despre el/ele.
Dacă m-aș întoarce în timp, aș învăța să vorbesc despre ce fac și aș face-o mai cu dăruire. Aș învăța rața mută să vorbească, să nu se sfiască.
Lecția învățată: Vorbește despre ce faci, învață să comunici în public despre asta, pe facebook, în video tutoriale, etc. E gratis și e o metodă prin care cineva poate afla ce faci și are nevoie exact de serviciul/produsul tău. Poți considera asta ca prima investiție în publicitate. Gratuit.
Spre final de acest articol vreau să împart cu tine și o metodă de a-ți testa ideile. De fapt, e un concept mult mai larg descris în cartea lui Eric Ries – The Lean Start-Up (Vasile Tofan, mulțumesc pentru recomandare). Ries descrie toate procesele pe care ar trebui să le treci pentru a-ți testa, valida și implementa ideea cu cât mai puține piedici și pierderi de bani.
Acestea ar fi câteva sfaturi pe care mi le-aș da, dacă aș fi la început de cale în lumea afacerilor. Unele dintre ele sunt valabile și pentru viața de zi cu zi.
Și totuși, nu pot uita această frază: Mergeți și încleiați afișe în loc să faceți afaceri în media! 🙂