Home

15 lucruri pe care trebuie să le faci până la 25 de ani

15 lucruri pe care sa le faci pana la 25 de ani

Am dat click într-o zi pe un titlu în care îmi spune ce trebuie să fac până la 25. Eu am aproape 30, dar titlul mi-a stârnit oricum curiozitatea. Am găsit acolo o listă de sfaturi: vezi cele mai bune top 200 de filme, învață-te să gătești, încearcă mâncarea exotică și chestii din astea…. O fi și astea importante, dar am închis pagina. Mi-am continuat lista de taskuri pentru ziua respectivă, însă gândul cu lucruri importante de făcut până la 25 a continuat să-mi dea târcoale.

Perioada asta de la 20 la 30 de ani este totuși cea mai frumoasă. Libertate, nebunii cât duce trenul, fără mari responsabilități, riscuri reduse. Ahhh… ce fain a fost. Ritmul acesta trebuie să continuie. Cel puțin la fel încă vreo 7 ani.

Oare ce aș băga eu în listă, m-am întrebat? Da, aia cu lucruri importante de făcut. Le-am pus pe foaie și o să găsiți mai jos ce mi-a ieșit. Nu sunt lege, e o părere. O listă în versiunea lui Dumitru Ciorici.

1. Descoperă-ți talentul

Foarte mulți dintre noi nu-și cunosc talentul. Adevăratele talente. Și se pricopsesc cu un job care apare primul la orizont și trăiesc o viață întreagă fără să înțeleagă ce-i nemulțumește. Și după asta depresii, probleme cu iubitul/iubita, știm noi toți perioada asta cu toane. Odată ce-ți descoperi punctele forte, le poți stimula și poți să-ți crești veniturile din ele.

2. Citește cât mai multe cărți

Eu recomand cărțile de dezvoltare personală. Ele cizelează personalitatea. Beletristica ai timp să o citești oricând. După 25 te implici tot mai mult în cariera, viața de familie, iar seara ești stors – în weekend vrei doar să dormi și să bei o cafea bună. Citește acum peste tot unde te-apucă, transport public, când aștepți, în WC, înainte de somn, peste tot. E una din puținele obsesii bune pe care poți să le ai.

3. Fă prostii!

Ăăăăă…. hai să spunem prostioare. Alo, prostioare am scris, nu tâmpenii! Simțiți diferența, da?! Pentru ca să-ți intre bine-n cap că berea și vodca nu se amestecă, ca să nu uiți niciodată că o țigară după vreo 5 pahare de vin poate dezlega imediat armaghedonul. Trebuie să știi ce-i asta un joint, failuri în relații cu băieți/fete, ce tâmpit/ă ai fost că ai dat ultimii bani pentru un iPhone și ai înțeles că e doar un fleac de aluminiu, la fel ca restul telefoanelor, doar cu reclamă mai bună.

4. Stabilește-ți obiective

Am zile în care îmi vine să mă pup pe fălci la cât de reușită a fost, cât de multe lucruri am realizat. Mi-aș da și un premiu și mi-aș pune mutra mulțumită pe facebook. Dar voi fi sincer când am să spun că au fost și muulte zile în care am consumat oxigenul celor din jur. Am descoperit în timp că cele mai neproductive perioade au fost cele în care… nu-mi setasem nimic să fac. Asta și făceam. NIMIC. 0. Statisticile arată că persoanele care reușesc în viață sunt cele care își stabilesc obiective. Eu ți-aș recomanda să-ți faci 2 liste: Obiective pe termen scurt (pe 6-12 luni), și obiective pe termen lung (5-8 ani). Este mai greu, dar e bine să încerci. Ai spre ce tinde, ai mușchiul încordat și mintea mai ageră pentru a nu rata oportunitățile ce te vor ajuta să-ți îndeplinești obiectivele.

5. Mișcă-ți fesele

Fă sport constant. Nu doar până la 25. Fă sport în continuu. Iarna mergi la sala de sport, iar vara trebuie să iasă fum din tine în jurul lacurilor din oraș. Studiile arată că sportul este unul dintre cele mai bune anti-depresante, alungă oboseala mai bine ca orice vitamine reclamate pe la TV, te încarcă cu energie => te simți mai bine fizic => ești mai creativ => produci ceva original => ești apreciat/câștigi mai bine.

6. Petrece timp cu părinții și bunicii

Bunicul era genial, părinții sunt magistrali când vine vorba de experiența de viață. Am învățat atât de multe lucruri, cât n-ar putea să te învețe o viață printre cărți. Sunt pur și simplu extraordinari prin teorii de viață și învățăminte pe care nu ai cum să le iei de la niciun training. M-am ferit de atâtea belele cu ajutorul sfaturilor lor. Bucurați-vă de bunici cât mai puteți, iar părinții țineți-i aproape.

7. Cucerește lumea

Vizitează cel puțin vreo 10 țări. Încearcă să ajungi pe alt continent. În SUA spre exemplu. Măcar pentru 1-2 săptămâni. Americanii au cu totul altă mentalitate. 2 luni în SUA m-au ajutat să înțeleg cine suntem noi pe harta lumii, unde suntem buni, dar și ce oportunități pierdem. Presupun că același lucru e valabil pentru Asia și Africa. Încă n-am ajuns acolo, dar abia aștept momentul. Înainte era foarte dificil să călătorești. O ieșire din țară te costa o avere. Acum nu trebuie decât să stai la pândă pe site-urile de low-cost și sigur reușești să-ți faci cel puțin 2 călătorii faine pe an.  

8. Îndrăgostește-te

Offf. Dificil subiect. Foarte dificil. Lasă-te purtat de valurile pasiunii inițiale, dar nu uita că trebuie să revii cu picioarele pe pământ. Experimentează, testează, află ce-ți place și ce nu. Alt detaliu important – NU te GRĂBI! Știu, mâncărimile sunt greu tratabile, crezi că știi tot, dar nu e așa. Uneori dragostea te poate face să faci prostii pentru care trebuie să plătești o viață întreagă. Fii îndrăgostit, dar și rațional. Cel puțin formula asta funcționează pentru mine.

9. Învăță aptitudini noi

Dacă ai mult timp liber, învață un skill nou. Învață design-ul grafic, fă fotografie, renovează-ți mașina/motocicleta, fă un curs de somelier și învață să descoperi secretul unui vin, îți place să fii în centrul atenției – fă un curs de oratorie. Niciodată nu e prea târziu să înveți. Fiecare aptitudine te va propulsa în față.

10. Fă lucruri care te scot din zona de confort

Nu știu dacă e valabil pentru toți, însă am înțeles că momentele în care învăț foarte mult, la nivel personal, sunt cele în care ies din zona de confort. Zona de confort de multe ori = cu limitarea orizontului tău, în anumite domenii, interese, cunoștințe despre anumite subiecte.

11. Devino independent financiar

Cât de mult nu-mi place asta, dar libertatea în ziua de azi începe cu independența financiară. Poți refuza să prestezi un serviciu ieftin pentru că ai un venit care te salvează, poți alege o călătorie frumoasă, dar asta va însemna și mai scump. Pentru mine nu contează atât de mult suma pe care o am pe card, cât să știu că ea există și atunci când vreau să-mi fac o poftă, îmi pot permite. Pot să-mi cumpăr o haină mai scumpă, o vancață mai exotică. Nu trebuie să mă gândesc de fiecare dată că nu pot ieși în clubul X sau în barul Y pentru că nu o să mă țină buzunarul. Independența financiară este un mare lucru, însă nu mai important decât bogăția spirituală.

12. Învață să spui NU

Nu știum cum ți se întâmplă ție, dar mie întotdeauna mi-a venit foarte greu să refuz oamenii. Să refuz să ajut pe cineva, să fac o favoare, să prestez un serviciu gratuit, să împrumut bani. Îmi venea foarte greu. Până într-o zi, când am înțeles că toată lista mea de to do era plină pe-o săptămâna înainte cu angajamente pentru alte persoane. Făceam o droaie de chestii gratuite pentru alții. Timp în care puteam să învăț ceva nou, să merg la un training, să citesc o carte. Când am înțeles că aceste momente mai mult mă dezavantajează, am început câte puțin să refuz propuneri și solicitări care nu mă ajută și pe mine cumva. Continui să refuz greu, dar am învățat că a spune NU e uneori o investiție bună în timpul tău.

13. Învață să-ți cunoști prețul

La începutul carierei profesionale trebuie să faci tot ce ți se cere. Să înveți bucătăria. Peste câțiva ani, atunci când simți că te-ai dezvoltat, când ai dovezi că ești mai bun decât cei din jurul tău, cere un preț corect pentru lucrurile pe care le faci. Ori le faci gratuit, ori fă-le pentru un preț bun.

14. Învață să economisești

Nu explic multe aici pentru că e clar ce am în vedere. Asta îți prinde bine oricând. Fie că pui bani deoparte sau nu cheltuiești pe lucruri de care nu ai nevoie.

15. Dezvoltă-ți obiceiuri sănătoase

a. Rămâi un om fără fițe indiferent de banii pe care îi câștigi. Atitudine îți va aduce mai mult respect decât banii.

b. Mânâncă sănătos. Încearcă să excluzi sarea și zahărul din mâncare, redu cantitățile de carne și consumă multe legume și fructe. Formează-ți un obicei din a mânca puțin seara. Ficatul tău va aprecia asta. Eu am reușit să fac 2 gastrite imediat după 20, care mă urmăresc în permanență. Nu am învățat la timp că o Cola și un Sneakers nu pot și nu trebuie să înlocuiască prânzul.

c. Învață mai mult despre inteligența emoțională a oamenilor. Asta te va ajuta să înțelegi mai bine tipologia oamenilor, cum să te ferești de cei răi și să te împrietenești cu cei buni.

d. Fă-ți timp pentru un hobby. Asta reduce stresul și te face mai împlinit, mai fericit.

e. Prețuiește timpul. Nu-l pierde pe mărunțișuri.

f. Petrece timp cu persoane interesante. În timp mi-am dat seama că una dintre sursele mele de inspirație sunt persoanele interesante, persoanele cu care poți discuta idei, care nu gândesc extrem, sunt echilibrate, poți face share de cărți și articole. Spune-mi cine sunt prietenii tăi și o să-ți spun cine ești. Exact e la fel și aici. Petrece timp cu oamenii de la care înveți. Fiecare dintre noi suntem suma experiențelor noastre. Dacă nu înveți nimic, să știi că ai pierdut timpul în zadar.

d. Investește în studii. Dacă ele te vor ajuta în cariera ta de mai departe sau în dezvoltarea talentului tău. Nu investi în studii de care nu ai nevoie.

Mă opresc aici. Acestea sunt ideile pe care am reușit să le aștern pe foaie. Dar tu, ce crezi? Ce este important de făcut până la 25?

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să te abonezi la pagina mea de Facebook. De asemenea, te invit să te abonezi la postările mele. Vei fi notificat pe email ori de câte ori voi publica ceva nou. Promit să nu trimit spam sau informații care nu prezintă interes. Îți mulțumesc pentru timp tău și îți doresc o zi plină de inspirație 😉 

Exit mobile version