Home

(video) Jurnaliștii americani: „Este o mândrie să facem asta”

„Let the people know the facts and the country will be safe” (Lasă-i pe oameni să cunoască faptele și țara va fi în siguranță) spunea Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al SUA. „Journalism is the 1st rough draft history” (Jurnalismul este prima schiță a istoriei) scria unul dintre foștii co-proprietari ai vestitei publicații Washington Post – Phil Graham (1915 – 1963).

Pornind de la astfel de idei, ancorate adânc pe principiile libertăților umane, printre care și  libertatea de exprimare, americanii și-au creat propriul destin. Ce a urmat după 1776 este o dovadă că viziunea respectivă i-a dus doar spre noi culmi.

Bazându-se și în timpurile prezente pe respectivele valori, presa americană abundă în aceste zile în declarații de susținere a celor doi candidați la funcția de președinte. Corpul editorial al The New York Times, spre exemplu, și-a declarat susținerea pentru Barack Obama. New York Post a făcut pledoarie pentru Romney. Iar lista poate continua cu zeci astfel de exemple. (știre UNIMEDIA)

Cum e posibil, s-ar întreba unii. Susținerea unui politician în cursa prezidențială de către o instituție media ar ridica multe întrebări asupra independenței editoriale a unei instituții media din R. Moldova. Nu este la fel și în cazul SUA.

Aflându-mă în acest moment pe continentul nord-american, am profitat de ocazie și am discutat cu mai mulți jurnaliști la acest subiect. Aceștia spun că este o onoare pentru ei să facă această pledoarie (!!!). Au și o explicație. Logică. Potrivit lor, corpul editorial și cel de știri sunt total separate, iar fiecare din ele funcționează după propriile reguli: știrile trebuie să conțină diferite puncte de vedere și să fie echilibrate, în timp ce corpul editorial are libertate totală în exprimare, așa cum prevede Constituția americană. Altfel spus, respectând și promovând chiar primul amendament al Legii Supreme. Astfel, un cititor de ziar se poate bucura de știri echidistante, cât și de o interpretare a editorialiștilor. Toate în același ziar, însă pe pagini diferite.

Vedeți mai jos ce spune Chuck Plunkett, editor al departamentului politic la publicația DenverPost (tiraj: ~ 400 mii/zi)
Corpul editorial al DP și-a anunțat susținerea pentru Barack Obama. Asta în timp ce pe paginile ziarului jurnaliștii nu pierd nicio ocazie „să-l piște” pe președintele american.

Răspuns în format text:
C. Plunkett:
 Este o întrebare bună. De fapt, e o mândră tradiție aici în SUA să facem aceste declarații de susținere. Ea datează din anii revoluției, de la părinții noștri fondatori, printre care și Benjamin Franklin, care au fost editori și proprietari de ziare. Prin intermediul presei ei și-au promovat viziunile despre cum noua democrație trebuie să funcționeze. Dacă te gândești la acest lucru din punctul de vedere al unei societăți capitaliste, are sens: Ești proprietarul unui ziar, ai dreptul la libera exprimare, și dacă vrei să spui care candidat merită să servească țara, ai tot dreptul să faci asta. Problema care apare: Nu cumva acest lucru limitează modul și raza de reflectare a evenimentelor? Nu! Asta pentru că ziarul încearcă să facă mai mult decât să prezinte opinii, dar și știri, care trebuie să fie obiective, corecte, rezonabile. […]

D. Ciorici: Înțeleg cititorii voștri asta?

C. Plunkett: În SUA majoritatea consumatorilor de presă scrisă înțeleg că pagina editorială, care exprimă opinii, și camera de știri – sunt fizic separate. Editorii paginii editoriale și cei ai paginii de știri se pot cunoaște, pot fi prieteni, dar nu-și coordonează acțiunile pentru a produce ziarul de mâine. Echipa editorială își creează propria pagină, separat de newsroom. Sarcina camerei de știri este să fie pe cât de mult posibil echilibrată în reflectarea evenimentelor. Este o prioritate a noastră să fim siguri că repoterii prezintă toate părțile necesare în cadrul unui subiect, pentru a avea un echilibru.

D. Ciorici: Se întâmplă la fel și aici, la Denver Post? Aveți două echipe?

C. Plunkett: Da! Spre exemplu, aici la DenverPost, eu sunt editorul politic pentru rubrica de știri. Ne aflăm aici. Editorii paginii editoriale se află la capătul celălalt al clădirii, au oficiu separat, au o înțelegere separată despre cum se desfășoară lucrurile. Există o înțelegere clară între noi și ei: nu ne putem influența reciproc pentru ca să scriem într-un fel sau altul. Nici noi nu putem să le spunem să susțină un candidat sau altul la funcția de președinte”.

1 nov 2012 
Denver, Colorado 

Exit mobile version