Home

Nu suntem așa cum voi credeți că suntem

Știți senzația aia când te trezești dimineața și afară e perfect: prea cald ca să-ți fie frig, prea plăcut ca să spui că este cald. În același timp, o muzică care apare de nu știu unde îți turuie în cap și nu-ți poți scoate din minte gândul că „da, eu pot răsturna munții”.

O trăiam aproape în fiecare zi prin 2005-2007 – perioada când lansasem UNIMEDIA. Senzația o am și acum, dar mult mai rar. Asta pentru că practic în fiecare zi sunt pus între ciocan și nicovală.

Mă explic. Dacă ar fi să divizăm editorii de presă în două tabere – cei care promovează valori proprii unei prese calitative și cei care vor preponderent audiență – eu fac parte din grupul celor care încearcă să încline balanța spre prima, dar fără a uita și de a doua. Pe cât ar părea de logică această opțiune și simplu de realizat, pe atât de greu de pus în aplicare. Comentariile cititorilor care le aud/citesc la adresa presei (online) moldovenești sunt cea mai elocventă dovadă că mergem pe drumul spre nicăieri.

Ce s-a întâmplat?

A plouat cu lansări de instituții media în ultimii ani. E un fapt îmbucurător. Pe de altă parte, mă sperie așa-zisa tabloidizare, care, cu pași siguri și fără mult efort îi virusează pe mulți dintre noi. După evenimentele din aprilie 2009, UNIMEDIA a trecut ca lider incontestabil la capitolul mass-media pe Internet. Ulterior, după o perioadă, a nins cu exclamații din partea concurenților de genul „Noi avem cel mai mare nr. de vizitatori”, „Noi avem cea mai mare audiență”, „Noi suntem cei mai…. cei…”.

Explicația a fost simplu de găsit:
a. subiecte preluate cu hurta din România (de la companiile mamă).
b. presa online a fost invadată de „știri” care fac audiență: video funny, imagini șocante, violuri, omor, senzațional, sâni, sex, spectaculos, etc.

Valoarea informațională a acestor subiecte nu era/este departe de 0. Nu am insistat să ne luptăm în această categorie. Ne-am propus să-i lăsăm pe alții să fie primii „pe astfel de nișe”. Prin această decizie nu am făcut decât să ne asumăm riscul că audiența noastră nu va exploda => vom încasa mai puțini bani. Și în prezent consider că a fost o mișcare potrivită. Numai că în ultimii ani fenomenul acestui de tip de „știri” și rata de preluare depășește limita normalului. Rezultatul este cel anunțat mai sus: „Am înregistrat un nou record de trafic”. Cei neavizați trebuie să știe – nr. de viziatori/afișări este unul dintre argumentele importante în atragerea publicității. Nu că ar influența notorietatea instituției media, dar „este un must”.

Unde suntem?

La UNIMEDIA încercăm să reducem frecvența acestei „forme de jurnalism”. Pe de altă, ca și editor de presă, care am ca scop principal să dezvolt o afacere profitabilă, nu-mi permit să ajung la situația în care să avem informații de cea mai înaltă calitate, dar nu suntem nr. 1 pe trafic. Când ajung la gândul ăsta îmi pun întrebarea: Eu fac o afacere sau voluntariat pentru societate? Dacă nu rămân în vârful piramidei, rămân pe dinafară. Astfel, piața liberă a împins concurența în lupta pentru senzațional, iar conținutul oferit calitativ, știri mestecate de 2-3 oameni până să intre pe site, nu mai sunt prioritare. Ar putea fi – dacă ai pe cineva care îți îndeasă bancnotele în fiecare lună în buzunar (ori eu greșesc, ori multe buzunare din presă stau în același seif cu banii politicienilor). Sau, dacă ar exista cineva la Praga care să spună: băieți și fete – cerem calitate maximă. Aveți asigurați banii.

Și dacă am ajuns să vorbim despre bani, nu pot să trec cu vederea o remarcă importantă: UNIMEDIA și VESTI.MD formează cea mai mare echipă din media online din Moldova – 20 persoane. Încercați să faceți niște calcule: ce înseamnă să plătești salariile, impozitele, tehnică, arendă, servere, mașină leasing, etc. În fiecare lună!!! Credeți-mă, cifrele uneori mi se par desprinse de realitate.

Cum arată viitorul?

Revenind înapoi la iubitele noastre „forme de jurnalism”, pot să vă spun că renunțarea la acest tip de „știri”, în contextul actual, nu are niciun raționament economic. Nu ne permite politica editorială să dăm volume cum fac alții, dar suntem practic obligați să avem și noi astfel de… nici nu știu ce apreciere să le dau. La cum arată datele, pentru fiecare cântarul interesului și al calității e zugrăvit diferit. Risc să jignesc pe cineva dacă voi da aprecieri. Asta pentru că acest „conținut special” adună mai mult trafic și audiență (a se citi: aduce mai mult venit) decât date și fapte care ne influențează în fiecare zi. „Noi vrem să citim știri și articole ca în „The Economist”, „The New York Times”, ca la „BBC”, noi vrem presă profesionistă” – sunt comentarii pe care le citesc deseori.

De unde fraților? Din statisticile pe care le văd în fiecare zi, pot să vă spun că nu prea avem public pentru așa ceva. Mă dau pe spate prioritățile audienței despre care voi spuneți că vrea presă calitativă. Haideți să aruncăm doar o privire. Doar una, pentru că o priveliște întreagă ar fi dezolantă și nu aș vrea să vă stric ziua. Poftiți mai jos niște exemple aruncate arbitrar pe foaie.

V-aș ruga să faceți fina observație că „știrile grase” de pe UNIMEDIA nu sunt despre macabru, sex, violuri și sâni goi. Am fost clar, da?

ATENȚIE! DATE Șocante! Interzis minorilor sub 18 ani!
Cum și-a cerut Lucian Chirtoacă iubita în căsătorie
– 7 mii vizualizări
Cea mai tare cerere în căsătorie. Video de pe YouTube – 74 mii vizualizări
Moldoveanca care face furori la Hollywood – 6 mii vizualizări
Kim Kardashian divorţează de Kris Humphries – 4,8 mii vizualizări
(video) Fabrica de Staruri: Un concurent a uitat versurile pe scenă – 10,4 mii vizualizări
Primarul Chirtoacă, „scos din țâțâni” de internauți – 6,6 mii vizualizări
(video) Youtube: S-au luat la bătaie în direct la TV – 6400 vizualizări
(video) S-au numit „psih” și „prostituată”! Scandal între Jirinovschi și Pugaciova – 12 mii vizualizări
(video) Cum s-a amuzat Florin Piersic pe seama lui Filat și Plahotniuc – 12 mii vizualizări

Prioritățile președintelui pentru Republica Moldova – 3 mii vizualizări
Se scumpesc carburanții: 1L benzină – 17,24 lei – 3,3 mii vizualizări
(doc) Moldova 2020: Șapte puncte prioritare pentru țara noastră – 3 mii vizualizări
Deținătorii pașapoartelor de serviciu vor circula în UE fără vize – 3 mii vizualizări
50 milioane de EURO de la Suedia pentru domeniile prioritare din Republica Moldova – 1,8 mii vizualizări
(video) S-au înțeles! Traficul feroviar pe segmentul transnistrean, reluat complet – 5 mii vizualizări
(video) Dodon vrea lege împotriva manifestațiilor unioniste – 3,7 mii vizualizări
Evghenii Șevciuk l-a grațiat pe Mihail Rotari – 2,9 mii vizualizări

Ați zâmbit pe sub mustață? Vă cred. Pe cuvânt. Eu în fiecare zi am „șocuri cognitive”. Chiar și unchiul Nietzsche a spus că e de acord cu mine – singurul adevăr autentic este adevărul trăit 🙂

Nu mai dați vina pe presă. Ăștia suntem noi. Nu vreau să mai citesc comentariile voastre plângărețe despre dorința de a vedea presă calitativă. Demonstrați prin cifre ce priorități aveți. Nu prin declarații. La ele se pricep mai toți. De ele aud în fiecare zi la TV. Când o să demonstrați contrariul, revenim la discuții. Până atunci, vă invit să înghițim r…. în sec.

Mai există o soluție. Să ne punem vreun kil de speranță în managerii de marketing&publicitate din companiile comandatare de publicitate, care vor fi suficienți de abili să nu cadă în capcana „traficului gigant, umflat cu aer”. Dacă din motive neclare și întunecate acest lucru nu se va întâmpla, să ne pregătim pentru a înregistra și noi „succesuri” ca și colegii noștri din România.

Ați înțeles unde-s banii (presa pe care o vreți)?! Acolo unde este și interesul „nostru”. 

Notă: 
Cu toate că banii se învârt printre știrile știți deja despre ce, investim (da, investim, pentru că așa se numește – a investi) și în știri despre cultură, festivaluri de film, integrare europeană, subiecte cu impact social, economie. 4-5 știri cu un conținut informațional calitativ echivalează în greutatea vizitatorilor/afișărilor cu una despre cum s-au înjurat doi boschetari în stradă. Vorba oăngiștilor – schimbarea începe de la fiecare.

Exit mobile version