Home

derStandard: Din nou despre alegerile din Moldova și UNIMEDIA

Perioada fierbinte din politica moldovenească a atras după sine și interesul a mai multor mass-media din străinătate. Vă invit să citiți mai jos un interviu scurt, oferit de către subsemnatul pentru ziarul vienez “derStandard”, publicat în limba germană imediat după 29 iulie 2009. Țin să menționez că ziarul a exagerat un pic declarațiile mele cu privire la OSCE, lucru pe care îl accept parțial (lucrez în domeniu și de aceea îi înțeleg).

Vedeți mai jos interviul:

Traducere: Diana Mirza Grisco

“OSCE nu lucrează mereu corect”
Vom fi în opoziţie faţă de noua guvernarea şi vom fi atenţi ca aceasta să guvernze mai bine şi mai eficient decât cea anterioară“.

Alegerile din Moldova nu au fost nici corecte, nici libere, explică jurnalistul Dumitru Ciorici într-un interviu pentru derStandard on-line.
Dumitru Ciorici, unul dintre fondatorii portalului de ştiri UNIMEDIA – critic faţă de regimul de la Chişinău – a discutat cu der Standard despre alegerile din Moldova, care în pofida supravegherii observatorilor internaţionali nu au fost nici libere şi nici corecte. Pericolul dictaturii comuniste a fost pentru moment evitat, însă ţara dintre România şi Ucraina, aflată în pragul sărăciei şi afectată de migraţia masivă a populaţiei, nu a ajuns încă la linia de final.

***

derStandard.at: Alegerile parlamentare din aprilie au fost criticate atât de dvs. cât şi la nivel internaţional ca fiind incorecte şi ne-libere. Alegerile de miercuri au arătat rezultate mai bune. De ce această schimbare?

Dumitru Ciorici: Coaliţia ONG-urilor din Moldova a publicat joi un raport ce spune cu totul altceva. Alegerile nu au fost corecte şi doar parţial libere. Aceasta înseamnă că unele persoane au încercat să fure urnele de votare, un membru al partidului Alianta Moldova Noastra a fost rănit de către comunişti, multe persoane au descoperit că altcineva a votat în numele lor. Un singur nume a apărut de 52 de ori pe listele de votare. Vă puteţi imagina acest lucru? De aceea nu putem vorbi despre alegeri corecte, chiar dacă au fost organizate mai bine decât precedentele.

derStandard.at: OSCE apreciază că alegerile au fost democratice…

Dumitru Ciorici: Cetăţenii RM nu pun valoare mare pe rapoartele OSCE. Organizaţia nu lucrează mereu corect. Spre exemplu, după primele alegeri OSCE a declarat imediat că alegerile au decurs liber şi corect. După cercetarea în detaliu a procesului alegerilor, OSCE a trebuie să îşi retragă declaraţiile, fapt ce confirmă cele spuse mai sus.

derStandard.at: În discuţia pe care am purtat-o după primele alegeri, spuneaţi că Moldova stă în faţa dictaturii. După înfrângerea în alegeri a PCRM, a fost acest pericol diminuat?

Dumitru Ciorici: Această tendinţă nu mai este la fel de puternică pentru că opoziţia a câştigat datorită viziunii sale europene şi a valorilor democratice pe care le-a promovat. Opoziţia susţine specialişti care nu vin din era comunistă. Ea poate forma acum guvernarea, însă nu poate alege preşedintele. Şi acesta este miezul problemei. Ne aflăm într-o situaţie similară celei din aprilie, de data aceasta însă opoziţia este cea care are nevoie de voturile comuniştilor.

derStandard.at: Se vede vreo soluţie la orizont, un compromis?

Dumitru Ciorici: Mulţi în Moldova pun pariu pe Marian Lupu, președintele Partidului Democrat. Probabil el ar fi cel mai potrivit pentru funcţia de preşedinte, deşi mulţi critică faptul că în urmă cu câteva săptămâni, acesta mai era încă membru al PCRM. Eu sper că el se regăseşte în proiectul democratic şi are la îndemână destule pârghii pentru a face presiuni asupra comuniştilor să aleagă un preşedinte din opoziţie.

derStandard.at: În trecut UNIMEDIA a promovat liberalizarea şi deschiderea Moldovei spre vest. A fost misiunea voastră îndeplinită?

Dumitru Ciorici: Sigur că nu. În poziţia noastră de media independentă am promovat forţele pro-europene. Dar aceasta nu înseamnă că acum, când opoziţia va fi la putere, noi nu îi vom critica acţiunile şi deciziile. Vom fi în opoziţie faţă de noua guvernarea şi vom fi atenţi ca aceasta să guvernze mai bine şi mai eficient decât cea anterioară.

derStandard.at: Aveţi statistici cu privire la comportamentul votanţilor moldoveni din străinătate?

Dumitru Ciorici: Neoficial în străinătate locuiesc şi lucrează un milion de moldoveni. Problema este că un mare număr dintre aceştia nu a putut merge la votare din cauza faptului că ziua alegerilor anticipate a fost zi de lucru în multe ţări. Puţin mai mult de 10.000 de voturi au fost adunate până în acest moment. Ceea ce vă pot spune este că 20%  dintre cei care accesează pagina UNIMEDIA sunt din străinătate.

Despre invitat:
Dumitru Ciorici (22) a fondat în 2007 portalul de ştiri UNIMEDIA care este finanţat exclusiv din publicitate. În perioada protestelor din aprilie numărul vizitatorilor paginii UNIMEDIA crescuse de la 7.000 la 35.000 pe zi.

Vedeți interviul în original aici.

Exit mobile version