Moş Crăciun, se pare, a fost darnic în acest an. Pe lângă cadouri mărunte, a făcut şi unul pentru toată Europa – “Criza gazului”. Dincolo de faptul că ne clănţăie de frig dinţii în gură, suntem obligaţi să asistăm la o luptă informaţională dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, care nu poate substitui căldura şi nici confortul de a avea gaz. Cele două ţări nu numai că au ajuns să se certe, dar au pornit şi un “război” prin intermediul presei, care i-a pus pe picior greşit pe unii şi a scos în evidenţă talentul strategic al altora.
E posibil să mă înşel, dar în viziunea mea, perdant în această “bătălie cu declaraţii” este Ucraina. Vecinul nostru de la est a pierdut deja 2 lucruri foarte importante:
1. Războiul informaţional
Iniţial, cărţile erau în mâna Ucrainei. Ştiau că e posibil ca ruşii să le închidă robinetul de la 1 ianuarie, ştiau că au capacitatea de a sista livrarea de gaz, ştiau că e posibil ca Europa să rămână fără gaz, însă nu au avut pregătită o strategie de “război informaţional”. În paralel, ruşii au gestionat bine situaţia, fiind cei care acuză (Ucraina e nevoită să vină mereu cu poziţia a doua – reacţii şi justificări), fiind primii gata de a purta negocieri şi mai nou, fiind cei care au cedat şi deschis robinetul pentru Europa. Astfel, reiese că acţiunile Gazprom iar sunt împiedicate la nesfârşit de Ucraina, fie pentru că nu există un contract semnat, şi mai nou, fie că nu există deja contract tehnic de tranzitare a gazului.
Percepţia generală: în timp ce toată Europa dârdâie de frig, Ucraina îşi aminteşte permanent că mai are încă nişte contracte de semnat, nu se grăbeşte deloc să rezolve problema (chiar dacă lasă senzaţia că este partea care are cele mai multe obiecţii), deşi Gazprom este gata să livreze gaz pe continent în orice moment.
2. Imagine (în interiorul UE)
Ucraina se vrea membră a UE, tinde să adere la valorile acestei structuri, însă faptul că i-a lăsat pe europeni fără gaz deja mai bine de o săptămână îi ştirbeşte considerabil din imagine la nivel internaţional.
Concluzie:
Ucraina are (probabil) dreptate în disputa cu Gazprom şi îşi pune în faţă interesul propriu (fapt normal). DAR, pe lângă aceasta ar trebui să fie mai atentă la acest război informaţional, care involuntar formează păreri, percepţii… şi atitudini.
Tu ce spui?