Salut! Vă propun să vorbim azi un pic despre performanța managerială. Vom lua drept exemplu Google, care a devenit una dintre cele mai mari companii tech din lume. Evident, a ajuns să aibă foarte mulți angajați, care trebuie coordonați de un manager.
În 2008, compania a lansat proiectul Oxygen, care își propunea să analizeze ce înseamnă un manager bun la Google. Firma americană a făcut publice datele, spunând că a identificat 8 comportamente și calități, populare printre cei mai performanți manageri. Pe lângă aceste 8 puncte, documentul a arătat companiei că angajații își doresc mai multă colaborare și practici solide în materie de luare a deciziilor. Altfel spus, angajații își doresc să fie conduși de o personalitate puternică.
Găsiți mai jos cele 10 calități ale unui manager Google bun, identificate de proiectul Oxygen.
1. Este un bun antrenor
Angajații apreciază nu doar un lider bun, dar și persoana care găsește timp pentru a-i ghida, pentru a-i provoca.
2. Dă forță echipei și nu face micromanagement
Una din greșelile frecvente ale ale managerilor este faptul că fac micronagament. Asta discurajează și frustrează angajații. Studiul Google a aflat că cei mai buni manageri ai săi nu fac micromanagement, în schimb – oferă un echilibru bun între sfaturi și libertate, arătând că au încredere în rapoartele primite, face advocacy pentru ele.
3. Creează un mediu incluziv în echipă, arătând atenție atât pentru succes, cât și pentru starea de bine a angajaților
Studiul Google arată că nu e suficient să ai o echipă diversă. E necesar ca liderii buni să insiste în crearea unui mediu incluziv în fiecare zi, pentru toate persoanele aflate în echipă.
4. Este productiv și orientat spre rezultate
Angajații nu vor să lucreze pentru un șef leneș. Aceștia își doresc mai degrabă să fie parte a unei echipei care este productivă, de succes. Iar asta e dificil să se întâmple, atunci când însuși liderul nu setează tonul.
5. Este un comunicator bun – ascultă și distribuie informația
A comunica eficient este una dintre abilitățile de bază ale unui manager bun. Dar este foarte important să-și amintească că liderii mari prioritizează ascultatul.
6. Susține dezvoltarea de carieră și pune în discuție performanța
Un studiu Gallup arată că doar jumătate din angajați știu ce se așteaptă de la ei la muncă. Pentru a-i face să preia inițiativa, managerii trebuie să seteze clar așteptările și să supervizeze exact indcatorii lor de performanță.
7. Are o viziune/strategie clară pentru echipă
Stephanie Davis a câștigat unul dintre titlurile Google Great Manager Award. Ulterior, aceasta declară că echipa își dorește interpretarea viziunilor companiei, adaptate la nivel de echipă. „Nu veneam de la întâlnirile high-level doar cu spusele de acolo, adițional e nevoie să explicăm ce înseamna asta pentru fiecare membru de echipă”, declară sursa.
8. Are abilități tehnice pentru a oferi sfaturi echipei
9. Colaborează cu alte echipe Google
10. Este un factor de decizie important
Unul dintre ultimele update-uri Google arată că un manager bun în companie nu doar știe să asculte. Un manager este apreciat dacă acesta este cel care poate lua decizii. E un fel de factor motivant pentru echipa în care lucrează.
Detalii despre proiectul Oxygen puteți găsi aici. Între timp, vă reamintesc că, dacă doriți să știți ce postez și să nu depindeți de algoritmul Facebook, vă invit să vă abonați la canalul meu de Telegram.