Home

Justiția – paralizată! Boicot, sabotaj și nemulțumiri, după ce mulți magistrați au înțeles că nu vor trece evaluarea

dumitru ciorici

dumitru ciorici

JUSTIȚIA, aproape paralizată după ce judecătorii au văzut că PICĂ EXAMENUL! Reforma e aspră, se lasă cu boicot, nemulțumiri și sabotaj. Iar în tot acest proces participă toți judecătorii – de la cei bine intenționați până la cei putred de corupți (special i-am separat)

#Explainer cu privire la ce se întâmplă acum în justiție, care va fi de ajutor multor abonați ai canalului de pe Telegram, cetățeni, dar și jurnaliști. Limbajul folosit – simplificat la maxim intenționat.

Parte I: Începutul

🔴 Guvernarea PAS a promovat o serie de legi care prevăd ca toți viitori membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM – forul judecătorilor care dă amenzi, sancțiuni, ordonă anchete, ia deciziile de angajare / demitere) și judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ – ultima treaptă a justiției naționale înainte de CEDO) – trebuie evaluați până a ajunge să ocupe astfel de funcții. Ei gestionează un domeniu crucial, e o solicitare importantă a alegătorilor, dar și a oficialilor din UE. Legile prevăd 2 etape:

1️⃣ Evaluarea 1: Pre-vetting – toți cei care vor să ajungă în CSM trebuie evaluați de o comisie extraordinară

2️⃣ Evaluarea 2: Vetting – Toți judecătorii care vor să ajungă la Curtea Supremă de Justiție trebuie evaluați de o comisie extraordinară

Legile au fost votate, comisia a fost formată din câțiva evaluatori din Moldova și 3 experți străini, pentru a nu lăsa loc de suspiciuni. A pornit prima etapă – procesul de evaluare a candidaților pentru funcția de membri CSM. Au existat 28 de candidați din rândul judecătorilor, iar alți 5 candidați vor fi desemnați de Parlament.

⏰ SURPRIZA… care i-a speriat pe toți și care va aduce repercursiuni grave în mai multe zone

(…) Pre-vetting: Peste 80% din judecătorii candidați la funcția de membri CSM (din rândul judecătorilor) au picat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Doar 5 din 28 au trecut testul de integritate, verificarea averii, istoricului fiscal, etc. Acesta a fost un clopot de alarmă pentru absolut toți judecătorii din sistem, care s-au văzut în pericol, din motive diferite. Nu toți judecătorii sunt corupți, nu toți sunt onești, dar majoritatea celor 2 grupuri s-au văzut nevoiți să acționeze la fel – în ultima săptămână 2/3 din judecătorii Curții Supreme de Justiție au demisionat. 4 din cei care au demisionat sunt și membri CSM – blocând astfel practic tot ce înseamă procesul administrativ al judecătorilor, dar și analiza cazurilor care au ajuns în ultima instanță la Curtea Supremă de Justiție. Efectiv, cele 2 instituții sunt blocate pentru că… nu are cine 🙂

(…) Vetting-ul: Nici nu a început, acesta fiind motivul demisiilor de mai sus – pentru a evita consecințele lui.

(…) Un moment interesant este că niciun judecător din CSJ și de la Curțile de Apel nu a trecut evaluarea. Astfel, șefi pe justiția din Moldova ar putea ajunge o parte a judecătorilor din instanțele de fond, care poate nu au experiența necesară, nu au calificare înaltă pe anumite domenii… fiind tratați de eșalonul de mai sus al magistraților ca fiind “verii de la țară”. “Nu au legitimitate”, spun unele grupuri de judecători.

🧨 De ce au demisionat judecătorii din CSJ și CSM? Este cert că nu toți au aceleași motive, dar punctăm aici principalele grupuri:

  • (…) 1. Grupul pragmatic. Judecătorii care nu trec vettingul, potrivit noii legi, ar trebui să rămână fără mai multe beneficii / îndemnizații / pensii speciale, etc. Aceștia au decis că există o probabilitate mare să nu treacă evaluarea. În loc să piardă aceste beneficii, mai bine renunță la funcția de judecător.
  • (…) 2. Grupul judecătorilor… relativ onești/buni. Aceștia au avut mai multe supărări: comunicare mai bună și așteptări ca guvernarea să intervină și să facă ordine în acest domeniu, dar și în cazul urmăririlor penale de rezonanță coordonate de PCCCOCS, CNA, PG, etc. Deși multe s-au promis, marile dosare stau la murat la CNA, foștii judecători toxici nu sunt anchetați, figuranții din dosare de rezonanță – sunt protejați de procurori (cei implicați în Laundromat – nepedepsiți). Pe lângă aceasta, sunt supărați că nu s-a comunicat cu ei și sunt puși într-o oală cu toți corupții și magistrații toxici. La fel, această aripă consideră că nu are dreptul moral să analizeze contestațiile judecătorilor care au trecut evaluarea pre-vetting (analiza care trebuie să o facă CSJ dacă se întâmplă), din moment ce nici ei nu au trecut încă de acest pas.
  • (…) Grupul 3: Băieții și fetele pentru hoție și corupție, cunoscuți mai de toți. 😜Aceștia întodeauna au fost împotriva a oricărei reforme, oricărei schimbări, oameni care conduc mașini de multe milioane deși în declarația de avere ele nu figurează. Aceștia au interesul în continuare de a bloca și sabota guvernarea și justiția. Potrivit unor surse, pun la cale: 1) Eliberarea mai multor figuranți în dosare cunoscute de răspunderea penală, cu dublu interes – financiar și pentru a arunca alte pietre în grădina guvernării 2) Tărăgănarea ședințelor de judecată urmează să se facă și mai simțită în perioada următoare.

 

🚦PARTEA II: Partea bună și… hai să-i zicem convențional – “exigența” comisiei de evaluare a judecătorilor

(…) Modul cum decurge evaluarea i-a supărat inclusiv pe cei integri, pe bună dreptate: Comisia de evaluare formată din experți din Moldova și experți străini a fost atât de exigentă, pe alocuri draconică, încât a cerut de la pretendenți și facturile comunale de acum 10 ani sau, spre exemplu, au dat punctaj minim pentru unii judecători care nu depus declarația pe avere cât au stat în concediul de îngrijire al copilului. Unui alt candidat i-au cerut să arate cât a economisit în fiecare an în ultimii 15 ani, raportat la câștigurile nete din acel an. Foarte corect ar spune unii. E o tâmpenie ar spune alții. Și probabil ambele tabere ar avea dreptate.

(…) Nepromovarea evaluării unor candidați la CSM a trezit uimire, de la Președinție, până la Guvern. Fie că a fost vorba de ceva esențial, fie că procedural – evaluarea a fost și “continuă extremă”.

(…) Ministerul Justiției, Guvernul, Parlamentul și Președinția – susțin evaluarea, dar toate sunt nemulțumite de viteza înceată la evaluarea candidaților de către comisia specială. Semnalul din UE și din partea evaluatorilor însă a fost ferm – să nu intervină în proces în niciun fel.

(…) Surprinzător, dar modul, și în special rezultatele referitor la evaluarea judecătorilor, a mulțumit suficient de mult structurile UE, care văd un progres în comparație cu ce s-a întâmplat în trecut. Pe interior, însă, lucrurile stau altfel – fiecare are o opinie diferită – de la structurile statului până la breasla de avocați.

🛎 Partea III: CE VA URMA?

CSM a fost blocat după ce organul a devenit nefuncțional, când 4 membri (majoritatea) și-au depus demisia odată cu judecătorii CSJ. Înainte de a fi blocat, CSM a anunțat data Adunării Generale a Judecătorilor: 17 martie 2023.

(…) Nimeni încă nu cunoaște cum se vor comporta judecătorii atunci: Vor veni să asigure cvorumul la Adunare sau nu. În caz afirmativ, magistrații vor trebui să aleagă noii membri ai CSM din cadrul celor care au trecut evaluarea comisiei pre-vetting: Adică să aleagă 4 din cei 5 judecători care au trecut evaluarea. Unele voci spun că există mai multe riscuri: Judecătorii să boicoteze adunarea sau să boicoteze desemnarea celor 4 membri la funcția de judecător, pentru că nu s-ar simți reprezentați de ei. Într-un astfel de scenariu – blocajul s-ar perpetua și ar putea fi provocat un colaps intenționat al sistemului.

Concluzii sunt multe și fiecare și-o alege pe cea care îi convine

Justiția e putredă, niciun grup judecătoresc n-a ieșit în față să-și asume drapelul schimbării, guvernarea a făcut greșeli de abordare și comunicare cu breasla judecătorească. Pe de altă parte –  s-a făcut un efort uriaș până acum (consultări, legi, bani, verificare, timp), cu rezultate palpabile grăitoare pentru societatea noastră (80% nu promovează examenul), dar și cu riscuri mari. Ce urmează mai departe – nimeni nu știe exact, dar e cert că fiecare are propriul adevăr în această construcție complicată, cu diferite interese, de la care noi cetățenii așteptăm o JUSTIȚIE pentru OAMENI!

*Legendă: CSM se formează din 12 membri, dintre care:

(…) 6 desemnați la Adunarea Judecătorilor (4 de la judecatorii, 1 de la Curțile de Apel, 1 de la Curtea Supremă. În cadrul pre-vetting, niciun judecător de la Curțile de Apel și CSJ nu a promovat evaluarea. Deci, sunt nevoiți să aleagă doar din rândul judecătoriilor, conform noii legi).
(…) 6 membri din rândul nonjudecătorilor (votați cu 3/5 dintre deputații Parlamentului)

P.S.

📟 Dragilor, dacă apreciați cele 7-8 ore de efort pe care le-am făcut pentru a culege informații din diferite surse, pro & contra, pentru a închega într-un text foarte scurt șirul lung de probleme ale justiției – nu uitați să susțineți acest proiect pe dumitruciorici.com.

Mă-nclin!

***


Acest material  este posibil grație susținerii financiare a Ambasadei SUA în R. Moldova. Orice opinie expusă în cadrul lui aparține exclusiv autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Ambasadei SUA.

Exit mobile version