Home

#18 Liliana Busuioc la #TelegramTalks: Principalele provocări cu care se confruntă azi IMM-urile din Moldova

Liliana Busuioc la Dumitru Ciorici

Liliana Busuioc la Dumitru Ciorici

Directoarea executivă a Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii (AIMM), Liliana Busuioc, a fost la mine în studio unde am vorbit despre cum se descurcă IMM-urile din Moldova. Iată principalele idei:

📍Problemele întâmpinate sunt diverse:

(…) Lipsa resursei umane în servicii și producere, săderea vânzărilor, creșterea mare a costurilor de producție

(…) Controalele abuzive, neplanificate, în proporție de 90% se fac asupra IMM-urilor. Chiar și acum constatăm multe controale inopinate, unde nu există caracter consultativ. Nu sunt controale pe evaziune fiscală, dar pentru a depista greșelile tehnice și aplicarea unei amenzi, pentru a aduna bani la buget.

(…) Foarte mulți membri se plâng pe concurența neloială din partea celor care nu plătesc taxe.

(…) Amenzile aplicate nu sunt echitabile – aceeași scară a amenzilor se aplică și unei întreprinderi micro, dar și unei firme mari. (…) Deși controlul trebuie să fie consultativ în primii 3 ani de activitate, noi avem cazuri când firmele au fost amendate în acești 3 ani.

(…) Comerțul electronic e o mare oportunitate pentru Moldova

(…) AIMM apreciează diversificarea programelor ODA pentru afaceri, unde se oferă granturi pentru IMM-uri. Se lucrează la programe noi pentru susținerea afacerilor din turismul rural, micii producători, etc.

👉 Vedeți interviul integral:

Ce înseamnă Telegram TALKS?

Telegram TALKS reprezintă o serie de discuții organizate LIVE pe canalul de Telegram @dumitruciorici. În cadrul lor discut cu peste 37 000 de abonați, dar și invitați speciali despre principalele subiecte de pe agenda publică. Îmi dau străduința să aleg teme interesante, de calitate, care să ne pună pe gânduri, iar în urma dialogului îmi propun să generăm idei. Idei care să ne miște înainte. Vă aștept cu drag, în fiecare săptămână, pe Telegram.

***


Acest material  este posibil grație susținerii financiare a Ambasadei SUA în R. Moldova. Orice opinie expusă în cadrul lui aparține exclusiv autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Ambasadei SUA.

Exit mobile version