Home

#11 Liliana Vițu la Telegram Talks: Pașii de suspendare a unei TV, monitorizare și atenția la precedente, reglementarea Internetului sau prevenirea fake-urilor

Liliana Vițu și Dumitru Ciorici

Liliana Vițu și Dumitru Ciorici

Președinta Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu, invitată la mine în studio la Telegram Talks. Am vorbit cu ea despre peisajul media din Moldova, sancțiunile și scările care trebuie parcurse până la închiderea unui post TV (dacă este vreunul care riscă să fie închis), cuantumul amenzilor, reglementarea Internetului sau acțiuni de prevenire, etc.

Amenzile și sancțiunile aplicate de Consiliul Audiovizualului pe diferite grupuri de încălcări:

1️⃣ Încălcări ușoare (lipsa sursei în știri, neindicarea imaginilor de arhivă, acuratețea textelor de pe burtieră ). (…) Aici e vorba de avertizări, apoi trepte de amenzi de la 5 la 10 mii lei.

2️⃣ Sancțiunile pentru încălcări grave
(…) Treptele pentru sancționarea unui post TV, care pot duce la închidere, în urmă unor încălcări grave. De exemplu: dezinformare, etc. Există trepte în aplicarea legii:
(…) Pas 1: 10 mii lei amendă
(…) Pas 2: 15 mii lei amendă
(…) Pas 3: 20 mii lei amendă
(…) Pas 4: Dreptul CA de a suspenda publicitatea până la 3 luni (modificări făcute de Parlament în iunie 2022, treaptă suplimentară până la suspendare):
(…) Pas 5: Suspendarea licenței până la 2 luni.
(…) Pas 6: Dacă se constată încălcări repetate, abia atunci se revocă licența TV/radio în totalitate
(…) Notă: Toate sancțiunile expiră după 12 luni. Aceste încălcări trebuie să se întâmple într-un 1 an de la prima încălcare (la fel ca amenzile rutiere).

▪️ Liliana Vițu: De ce atâtea trepte? Pentru ca orice putere de rea-credință, autoritară, să nu poată închide un post din 2-3 mișcări. (…) O licență nu poate fi revocată peste noapte, asta ar fi un abuz.
▪️ Liliana Vițu: Nu avem vreun post care să riște cu anularea licenței în prezent.
▪️ Despre amenzi: Eu mi-aș dori să ajungem la situația ca numărul amenzilor să fie un anti-indicator. Îmi doresc să ajung la situația când, dacă avem multe amenzi – înseamnă că am făcut munca prost. Mi-aș dori să avem un rol de prevenire.

🔎 Despre monitorizare:
CA nu a avut până acum posibilitatea de a face o monitorizare calitativă: În Moldova emit 57 de posturi TV active, 59 de posturi de radio .
(…) CA pune accent pe monitorizarea celor dominanți pe piață, în special top 10 la audiență și/sau bugete.
(…) Radiourile nu au trecut vreodată printr-o monitorizare referitor la produsul local, de când există noul Cod al Audiovizualului.

▪️ Liliana Vițu: Reglementarea durează, nu se face peste noapte. Este foarte important ce precedente creăm. Ultimul lucru pe care mi l-aș dori este ca următorii membri CA să folosească precedentele în scopuri meschine, care să fie contrar unor principii democratice. Abordările de acum trebuie bine calibrate. Iar asta cere timp.

Ce înseamnă Telegram TALKS?

Telegram TALKS reprezintă o serie de discuții organizate LIVE pe canalul de Telegram @dumitruciorici. În cadrul lor discut cu peste 37 000 de abonați, dar și invitați speciali despre principalele subiecte de pe agenda publică. Îmi dau străduința să aleg teme interesante, de calitate, care să ne pună pe gânduri, iar în urma dialogului îmi propun să generăm idei. Idei care să ne miște înainte. Vă aștept cu drag, în fiecare săptămână, pe Telegram.

***


Acest material  este posibil grație susținerii financiare a Ambasadei SUA în R. Moldova. Orice opinie expusă în cadrul lui aparține exclusiv autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Ambasadei SUA.

 

Exit mobile version