Home

#1 Telegram TALKS: Așteptări de la noua guvernare

Dumitru Ciorici Telegram live

Dragilor, bun găsit. Îi salut atât pe abonații de pe Telegram, următorii de pe Facebook, dar și pe care au intrat aici de curiozitate. Am depășit recent pragul de 7000 de abonați pe Telegram, motiv pentru care am decis ca din această toamnă să ofer mai mult celor care mă urmăresc – discuții și dezbateri LIVE, calitative, care vor fi disponibile sub formă de podcast pe Telegram, dar și webcast – pe Facebook.

Îmi propun să vorbim despre bună guvernare, despre viziuni de țară,  dezvoltare personală, dar și alte subiecte actuale de pe agenda publică. Prima ediție din acest sezon am dedicat-o așteptărilor cetățenilor de la noua guvernare PAS. I-am întrebat pe ascultători:

1. Cum apreciază acțiunile guvernării în prima lună de activitate?

2. Cum apreciază garnitura Guvernamentală și numirile în funcție făcute până acum?

3. Care sunt domeniile unde oamenii așteaptă cele mai mari schimbări?

4. Ce greșeli credeți că nu ar mai trebui repetate, DAR și ce temeri aveți odată cu acest nou ciclu politic?

… iar răspunsurile le găsiți mai jos.

Înregistrarea video a LIVE Stream-ului din 7 septembrie 2021: 

 

? Principalele așteptări exprimate de persoanele cu care am intrat în LIVE:

  • Reforma justiției și procuraturii
    – Curățarea sistemului de justiție și al procuraturii de persoane corupte
    – Eficientizarea lucrului celor 2 sisteme
    – Eradicarea corupției mari
  • Educația
    – Cum îi facem pe profesori să vină fericiți la muncă?
    – Cum stopăm exportul de creiere, atragerea lor în economia națională?
  • Migrația
    – Statul trebuie să gândească politici prin care să motiveze oamenii să rămână în țară, dar și să dezvolte proiecte atractive pentru persoanele care vor să revină din Diaspora.
  • Digitalizarea serviciilor publice
    – Eliminarea statului la coada acolo unde este posibil prin digitalizarea serviciilor publice
    – Introducerea / răspândirea semnăturii electronice și obligarea instituțiilor statului să accepte aceste solicitări electronic
  • Frica față de ONG-iștii fără experiență practică numiți în funcții importante
    – Există o reticență în societate față de oamenii din societatea civilă, fără experiență practică.
  • Renunțarea la principiul „Angajăm doar oameni cu bilet de partid” 
    – Ascultătorii și-au exprimat speranța că în funcții de conducere vor ajunge nu neapărat doar persoane care sunt membri PAS. Principalul criteriu ar trebui să fie profesionalismul și integritatea.
  • Prea multe gafe de comunicare în doar 1 lună de activitate
    – Premierul și ministra Sănătății au comunicat defectuos referitor la obligativitatea vaccinării cadrelor din educație. Totodată, în cadrul unei emisiuni televizate, prim-ministrul a scăpat mai multe perle, care au devenit virale pe Internet.
    – Se observă lipsa experienței exponenților noii guvernări în comunicarea cu presa și în managementul relațiilor cu media. Aceștia ar trebui să fie mai atenți la modul CUM transmit anumite mesaje pentru a nu lăsa loc de interpretări. Multe reușite ale guvernării s-ar putea să fie umbrite parțial sau total de gafe de comunicare.
  • Later add: 
    Reforma administrativ teritorială. Avem o mulțime de administrații raionale, care doar cheltuie banii publici.
  • Nota pentru prima lună de activitate: Satisfăcătoare
    – În cadrul unui sondaj realizat pe Telegram, printre 1727 respondenți, peste 50% s-au declarat mulțumiți, deocamdată, de acțiunile guvernării PAS în prima lună de activitate. Cca 1/3 s-a declarat nemulțumiți, iar pentru 12% este încă neclar modul cum să aprecieze pașii guvernării monocolore. De câteva ori, în cadrul LIVE-ului, ascultătorii au menționat nota 8 pentru guvernare în aceste 31 de zile de activitate.

Ce înseamnă Telegram TALKS?

Telegram TALKS reprezintă o serie de discuții organizate LIVE pe canalul de Telegram @dumitruciorici. În cadrul lor discut cu peste 7000 de abonați, dar și invitați speciali despre principalele subiecte de pe agenda publică. Îmi dau străduința să aleg teme interesante, de calitate, care să ne pună pe gânduri, iar în urma dialogului îmi propun să generăm idei. Idei care să ne miște înainte. Vă aștept cu drag, în fiecare săptămână, pe Telegram.

***


Acest material  este posibil grație susținerii financiare a Ambasadei SUA în R. Moldova. Orice opinie expusă în cadrul lui aparține exclusiv autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Ambasadei SUA.

Exit mobile version