Home

Scurt pe doi, 19 aprilie: Anticipate după 21 iunie, sesizarea de la CC, banii pentru Nisporeni, președintele Parlamentului, iPhone XE și hackerii ruși

Bine v-am găsit la sfârșit de săptămână. Avem știri bune azi. Nu uitați să faceți donații pe Patreon pe Patreon pentru a susține acest proiect.

TECH & Digital :::::::

Noi informații despre urmașul lui iPhone SE: dispozitivul va avea un design all-screen, Face ID și un strat de nanoparticule care sporește durata de viață a ecranului. Ar urma să fie comercializat sub denumirea „iPhone XE”.

Numărul like-urilor pe care le acumulează o postare pe Instagram ar putea să nu mai fie afișat nimănui în afara de autor. Update-ul ar urmări mai multe scopuri, printre care combaterea „mentalității de turmă”, când oamenii apreciază doar ceea ce are deja mii de Likes.

Unul dintre cele mai populare font-uri din întreaga lume, Helvetica, a fost actualizat. În comparație cu versiunile anterioare, Helvetica Now arată mai bine pe ecranele smartphone-urilor și cele ale tabletelor.

Abonații YouTube Premium ar putea primi $2 dolari SUA în fiecare lună, pentru a îi trimite vloggerilor preferați.

Noile iPhone-uri ar urma să fie dotate cu câte trei camere, una dintre ele având un oviectiv ultra-wide, care ar putea fi acoperit cu o învelitoare de culoarea telefonului. Camera selfie ar urma să aibă 12 megapixeli în loc de 7.

POLITIC ::::::::

Cei trei deputați independenți din noul Parlament au depus o sesizare comună la Curtea Constituțională. Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic solicită Curtea să se expună „în regim de urgență” dacă alegerile anticipate pot fi desfășurate în baza unui alt sistem electoral, așa cum insistă Blocul ACUM, care pledează pentru revenirea la votul proporțional.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat că anularea sistemului mixt și desfășurarea alegerilor anticipate într-o perioadă de câteva luni contravin normelor Comisiei de la Veneția.

Și Dodon are de gând să se adreseze la Curtea Constituțională – vrea să întrebe dacă este posibil ca ziua alegerilor locale să fie stabilită nu de Parlament, dar de o altă putere în stat, cum ar fi președintele.

Socialiștii ar putea ceda blocului ACUM funcția de prim-ministru, nu însă și cea de speaker al Parlamentului, a declarat Dodon. „Andrei Năstase să nu viseze în zadar”, a spus liderul informal al PSRM.

În replică, Andrei Năstase l-a invitat pe Dodon la o dezbatere publică televizată. „Recunosc, sunt un om care visează, dar nu la funcții, ci la libertatea și bunăstarea acestui popor”, a spus Năstase.

Acuzații reciproce dintre PSRM și blocul ACUM. Suspectat că ar fi la mâna PDM-ului, Dodon îi îndeamnă pe cei de la PAS și PPDA „să mai vopsească un ou și să se mai gândească”.

Dacă cineva vrea să formeze o coaliție de guvernare, atunci trebuie să se grăbească. Igor Dodon a reamintit aseară că, dacă până pe data de 21 iunie Parlamentul nu alege un Guvern și nu aprobă nicio lege, Legislativul urmează a fi dizolvat.

MoldStreet se întreabă de ce raionul Ialoveni, care are mai mulți locuitori și mai multe drumuri decât raionul Nisporeni, va primi de două ori mai puțini bani pentru implementarea programului „Drumuri Bune”. „Datele sugerează că de cele mai mari alocaţii beneficiază raioanele unde pe circumscripţiile electorale au câştigat candidaţii PD”, scrie jurnalistul.

Un alt președinte de raion din partea PD-ului își dă demisia. Este vorba de Tudor Golub din Orhei.

Dorin Chirtoacă spune că incendiul de la catedrala Notre-Dame l-a afectat personal și este gata să facă și el o donație simbolică pentru restaurarea clădirii istorice.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Chioșcurile de pariuri ar putea să revină pe străzile din Capitala și alte orașe. Grupul Kambi cu sediul în Malta, dar controlat de un milionar din Suedia, anunță că a semnat un acord privind desfășurarea afacerilor cu pariuri sportive pe piața Republicii Moldova.

Accidentul despre care FMF tace: La mai bine de o lună de la producerea accidentului cu implicarea antrenorului naționalei U-19, aflat beat la volan, Federația de Fotbal nu a oferit încă o reacție.

INTERNAȚIONAL :::::::::

Continuă să iasă la iveală detalii noi din raportul Mueller. Potrivit TechCrunch, documentul descrie modul în care angajații GRU din Rusia au extras circa 370 GB de date care aparțineau colegilor lui Hillary Clinton în timpul campaniei prezidențiale din 2016. Informațiile ajungeau la hackerii ruși prin intermediul unor servere amplasate în statul Arizona.

Decizie importantă cu doar două zile înainte de turul doi al alegerilor din Ucraina. PrivatBank s-ar putea întoarce din proprietatea statului în proprietatea miliardarului Igor Kolomoiski, acuzat că ar finanța campania actorului Volodimir Zelenski, favorit al sondajelor.

După Brexit, deținătorii pașaportului român nu vor avea nevoie de o viză în Marea Britanie pentru o ședere de până la 90 de zile.

Exit mobile version