Home

Scurt pe doi 18 aprilie: Urechean și milionul, informații despre profesorii turci, moldovenii din Forbes, prostiile Facebook, războiul petrolier ruso-ucrainean

Abia așteptam razele de soare de azi. Au fost ca o binecuvântare, după timpul posomorât din ultimele zile. Sper că v-ați energizat și voi. Acum susținem sinteza pe Patreon și urmărim știrile:

TECH & Auto & Digital :::::::

Primele exemplare de Galaxy Fold au ajuns la jurnaliști, vloggeri și bloggeri din întreaga lume pentru a fi testate. Din păcate pentru Samsung, mai mulți utilizatori au raportat probleme grave cu ecranul smartphone-ului, la doar o zi-două după prima utilizare.

Mercedes a prezentat la New York cel mai luxos SUV al companiei până în prezent. Mercedes-Benz GLS are dimensiuni ceva mai generoase comparativ cu vechea versiune, un interior mult mai modern și motorizări pe benzină care integrează sisteme mild-hybrid. Totodată, clienții vor putea comanda și o variantă specială cu șase locuri.

Vă mai amintiți de cel mai recent scandal cu implicarea Facebook, când platforma a obținut parolele de email ale mai multor utilizatori? Se pare că acesta a fost doar vârful icebergului. Conform portalului Business Insider, după ce obţinea accesul în căsuţa poştală, Facebook descărca toate adresele din agendă, fără să ceară voie.

Acer a lansat cea mai recentă versiune TravelMate P6, o serie de laptop-uri subţiri, uşoare şi rezistente, dedicate profesioniştilor care călătoresc sau care lucrează pe teren. Durata de viață a bateriei este de până la 20 de ore.

POLITIC ::::::::

Primele salarii au ajuns pe cardurile deputaților din noul Parlament, care se întreabă acum ce vor face cu banii câștigați. Pavel Filip a spus că democrații își vor dona salariile pentru „cauze sociale”. Marina Tauber, de la Partidul Șor, a declarat că nici măcar nu și-a văzut salariul, pentru că acesta fost transferat imediat pe contul unei fundații de binefacere. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a spus că a făcut cheltuieli ordinare pentru familie.

Modul în care democrații și-au anunțat intenția de a dona primele salarii nu a fost pe placul deputatului ACUM, Iurie Reniță: „O faci discret, nu o faci public”, a declarat parlamentarul.

Expulzarea celor șapte profesori turci de la „Orizont” a devenit subiectul unei solicitări semnate de Maia Sandu și colegii ei de partid. Deputații vin cu 8 întrebări adresate SIS-ului.

Politicienii și demnitarii de stat nu vor face parte din delegația care va aduce focul haric în Republica Moldova de Paște, a declarat secretarul Mitropoliei Moldovei pentru AGORA.

Ghimpu: În 2009, Urechean a cedat PD-ului Procuratura Generală, contra unei sume de peste 1 milion de Euro.

Blocul politic ACUM a făcut publice iniţiativele de luptă cu construcţiile ilegale şi edificiile abandonate.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Mai mulți moldoveni s-au regăsit în topul „30 Under 30” din revista Forbes România. Este vorba de interpreta Irina Rimes, fiul fostului premier Ion Sturza și cei trei creatori ai startup-ului Planable.

Simpatizanții mișcării civice Extinction Rebellion vor porni mâine într-o cursă pe biciclete în susținerea protestelor ecologice #fridayforfuture. Mișcarea cere Guvernului implementarea urgentă a măsurilor pentru adaptarea la schimbările climatice.

17 persoane, printre care un angajat MAI și unul de la ASP, au fost reținute pentru numeroase ilegalități.

Inteligența artificială versus Inteligența umană. Igor Dodon va juca șah cu un robot.

Care sunt brandurile care au reușit să vândă cele mai multe mașini în R. Moldova de la începutul anului? Potrivit AutoBlog, cele mai populare mărci sunt Dacia cu aproximativ 350 de maşini vândute, Skoda cu aproximativ 180, Hyundai cu puţin peste 140, Toyota cu 101 maşini şi KIA cu 83.

Fostul deputat, Constantin Țuțu, dar și ceilalți inculpați, printre care și un polițist, învinuiți de huliganism și neglijență în serviciu, au fost declarați nevinovați.

INTERNAȚIONAL :::::::::

Cu trei zile înainte de turul doi al alegerilor din Ucraina, Rusia a interzis exporturile de petrol și cărbune în această țară.

Un adversar al lui Erdogan, recunoscut oficial în calitate de primar al orașului Istanbul.

Departamentul Justiției din Statele Unite a publicat raportul procurorului special Robert Mueller cu privire la amestecul Rusiei în alegerile din 2016.

Exit mobile version