Home

Scurt pe doi, 17 aprilie: Deprecierea leului, mesajele private ale lui Năstase, credite pentru MAIB și VB, camera S10 5G și drona de la Notre Dame

Saluuutaaare! Vreau să vă spun că stagnăm cu susținerea pe Patreon. Ce idei sunt pentru creșterea donațiilor? În timpul meditației vă invit la porția de știri de azi:

TECH & Auto & Digital :::::::

iOS 13 ar urma să aibă dark mode, comenzi „undo” și „redo” prin gesturi și posibilitatea de a rula aplicații în ferestre separate. Va trebui să așteptăm luna iunie pentru lansarea oficială a acestui sistem de operare.

PlayStation 5 va avea grafică 8K și stocare SSD super rapidă.

Microsoft a anunțat că noua sa consolă Xbox One S va fi un dispozitiv „all digital”, fără CD.

Galaxy S10 5G se află la egalitate cu Huawei P30 Pro în testele DxOMark, care evaluează calitatea camerei foto/video. Se pare că partea de înregistrare video a dus dispozitivul la un scor atât de înalt. Zoom-ul este mai slab decât cel de pe P30 Pro.

POLITIC ::::::::

Zinaida Greceanîi s-a întâlnit la Moscova cu președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin. Alături de Greceanîi, la Moscova au venit toți deputați socialiști din Parlament. Se pare că aceste vizite vor continua – Volodin i-a invitat la două conferințe, una – în iulie și una – în septembrie.

Reacțiile nu au întârziat să apară: Juristul Teodor Cîrnaț a spus că întrevederile socialiștilor pun la îndoială suveranitatea țării. Maia Sandu a calificat acțiunea PSRM drept una „ridicolă”.

Blocul ACUM a înregistrat în secretariatul Parlamentului inițiativa legislativă, privind prelungirea activităților de comerț mic în baza patentelor de întreprinzător până la 31 decembrie 2022.

Andrei Năstase a declarat că i-au scris în privat câțiva deputați democrați, „care au recunoscut că vor să scape de Plahotniuc”.

Cum au spălat TV-urile lui Vlad Plahotniuc vizita socialiștilor de la Moscova: E o rușine!

Între timp, toți actorii politici importanți (ACUM, PD, PSRM) se întâlnesc cu ambasadorul UE, SUA și cel al Rusiei pentru a discuta situația politică.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Economistul Veaceslav Ioniță spune că moneda națională trece printr-o perioadă de „stres valutar”, iar cererea de valută nu este acoperită cu ofertă. Dealerii citați de Infotag spun că deprecierea leului poate ţine de susţinerea exportatorilor, pentru care leul „slab” aduce anumite beneficii. Banca Națională dă asigurări că premise de criză nu există.

Unii experți sunt de părere că prin deprecierea leului, „partidele politice și deputații care au trecut în noul Parlament primesc un semnal că trebuie să negocieze mai rapid și să formeze noul guvern”.

Judecătoarea Svetlana Balmuș, cea care nu a fost de acord cu sentința în cazul grupului Petrenco, și-a dat demisia.

Primăria Chișinău nu vrea să-i achite lui Adrian Boldurescu jumătate de milion de lei și nici să-l repună în funcție.

Reacția Autorității Aeronautice Civile după ce nouă companii aeriene au primit interdicție de a zbura în UE: Acești operatori aerieni sunt sub supraveghere continuă din partea AAC pentru a ne asigura că sunt respectate toate condițiile de certificare.

Serviciul Informații și Securitate a efectuat percheziții la una din filialele Agenției Servicii Publice din Chișinău. Potrivit surselor TV8, „este o cauză penală în care sunt investigate mai multe infracțiuni, inclusiv și uzul de documente false, confecționarea documentelor false”.

BERD va acorda credite a câte 5 mil. euro pentru o perioadă de patru ani pentru Moldova Agroindbank și Victoriabank. Împrumuturile sunt destinate creditării întreprinderilor mici și mijlocii.

INTERNAȚIONAL :::::::::

Donaţiile pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame au ajuns la 1 miliard de dolari SUA. De la Apple şi până la Banca Centrală Europeană, mai multe companii și instituții financiare s-au mobilizat rapid pentru a finanţa lucrările.

Apropo, imaginile filmate cu drona arată proporția pagubelor de la Notre Dame – a ars de fapt tot acoperișul.

Exit mobile version