Home

Scurt pe doi, 16 aprilie: PSRMiști cu hurta la Moscova, judecata filmului Istoria Moldovei, succesorul Fenosa, Notre Dame în 3D și lansarea Pixel 3a

Bine v-am regăsit. Sunt într-un nou oficiu, mai mic, însă primele rapoarte ale productivității mele arată că randamentul a crescut cu 30%. M-a pus pe gânduri treaba asta. Sunt mai bune totuși oficiile mici, decât open-space-urile. Lăsăm asta într-o parte și nu uităm să facem donații pe Patreon pentru a continua dezvoltarea acestei sinteze.

TECH & Auto & Digital :::::::

Renault are cu ce se lăuda la Salonul Auto de la Shanghai. Producătorul francez a prezentat noul său SUV, Renault City K-ZE, un electromobil compact și accesibil.

Apple investește în noile sale servicii nu doar la nivel declarativ, ci și prin fapte: Potrivit Financial Times, compania a alocat $500 de milioane pentru platforma de jocuri Arcade.

Google a dezvăluit data lansării telefoanelor Pixel 3a și Pixel 3a XL: 7 mai 2019.

Facebook Messenger este acum disponibil și în „dark mode”. Îl puteți activa în setările aplicației, apăsând pe imaginea voastră de profil.

POLITIC ::::::::

Întreaga fracțiune parlamentară PSRM a plecat la Moscova. Nu, nu e pentru a primi ordine 🙂 Potrivit unui comunicat postat pe pagina partidului, deputații socialiști vor avea „întrevederi bilaterale cu conducerea Dumei de Stat a Federației Ruse”.

Blocul ACUM a propus socialiștilor să creeze un grup de lucru comun, pentru a discuta inițiativele legislative care ar conduce la „dezoligarhizarea” statului. „Până pe 25 aprilie, acest grup trebuie să clarifice dacă există angajament din partea PSRM”, a declarat Maia Sandu.

Socialistul Vlad Bătrîncea a venit cu o reacție la această propunere, declarând că PSRM nu vede sensul creării grupurilor de lucru și continuarea „discuțiilor sterile” cu blocul ACUM.

Juristul PSRM Fadei Nagacevschi susține că, pentru a depăși problemele legate de încredere reciprocă, PSRM și ACUM ar trebui să încheie un contract de colaborare. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba a răspuns că deputații ACUM nu cred în „hârțoage”.

Activistul care l-a lovit pe deputatul Sergiu Sîrbu rămâne în arest pentru încă 30 de zile.

Ce căuta Igor Dodon la ședința Consiliului PSRM și de ce președintele a fost cel care a făcut declarații din partea formațiunii? Potrivit juristului PSRM, Dodon s-a exprimat în calitate de „simplu cetățean”.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Ce se cunoaște despre succesorul „Gas Natural Fenosa” în R. Moldova: Noul proprietar al rețelelor de energie electrică este un fond de investiții în fruntea căruia se află două personaje care gestionează sute de milioane de Euro.

Vă amintiți de filmul documentar “Istoria Moldovei”, realizat de Elena Pahomova? Aflați că Deschide.md a publicat o știre în care a criticat dur pelicula, iar Pahomova a atacat site-ul în judecată. Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia primei instanțe, care-i dădea dreptate scenaristei. Magistrații au considerat că dreptul la libera exprimare este mai presus de pretențiile scenaristei filmului „Istoria Moldovei”. Pahomova a declarat că va merge la Curtea Supremă de Justiție.

Expert-Grup a venit cu un raport dedicat situației financiare din țară. Urmările fraudei bancare se resimt și acum, iar unul dintre principalele riscuri este îndatorarea populației. Tot mai mulți moldoveni solicită împrumuturi de la companiile de microcreditare.

INTERNAȚIONAL :::::::::

Liderii mai multor state și organizații internaționale se arată îndurerați de incendiul care a devastat ieri o parte a Catedralei Notre-Dame din Paris. Pavel Filip a spus că este gata „să ajute cu tot ce poate”. Totuși, se pare că cea mai mare parte a asistenței financiare va veni nu din exterior, ci din interiorul Franței: Familiile care controlează casele de modă Gucci și Louis Vuiton s-au angajat să doneze 300 de milioane de Euro pentru reconstrucția acestui loc emblematic. Reconstrucția va fi posibilă datorită academicianului Andrew Tallon, care a făcut o replică digitală a catedralei cu doar 4 ani în urmă.

Savanții de la Universitatea din Tel Aviv au creat o inimă folosind tehnologia 3D printing. Organul are dimensiunile unei inimi de iepure și a fost construit din celulele unui pacient.

Premiile Pulitzer 2019. Cea mai mare distincție din domeniul jurnalismului a fost acordată publicațiilor care au scris despre relațiile amoroase ale lui Donald Trump și Aretha Franklin, printre altele.

Exit mobile version