Home

Scurt pe doi, 10 aprilie: Răspunsul socialiștilor, hidrocentralele de pe Nistru, noile telefoane Samsung, cearta pe Brexit și alianța cu DropBox

Bună, bună. Sper că ați reușit să treceți cu bine peste astenia de primăvară (eu încă nu:) și vă bucurați de vremea de afară. Cei care încă n-au reușit, vă invit să susțineți acest mini proiect pe Patreon, pentru ca să ne bucurăm toți de el în continuare. Acum știri:

TECH & Digital :::::::

Astăzi, toată lumea e cu ochii pe Samsung. Coreenii au prezentat patru telefoane noi: Galaxy A80, Galaxy A70, Galaxy A20e și Galaxy A40. Directorul Samsung, DongJin Koh, a spus că noile smartphone-uri sunt ideale pentru epoca „live video”.

– Galaxy A80 este un smartphone cu design all-screen, cu o cameră retractabilă care se rotește în jurul propriei axe și cu funcția „Intelligent Battery”, care ajustează consumul bateriei. Diagnoala ecranului este de 17 cm, utilă pentru cei care folosesc 2 aplicații în același timp. Va fi pus în vânzare pe 29 mai.
– Galaxy A70 se poate lăuda cu o baterie de 4,500 mAh și încarcarea rapidă de 25W. Vine în patru culori: negru, alb, albastru și roz. Va fi disponibil în magazine începând cu 26 aprilie.
– Galaxy A20e și Galaxy A40 vin să înlocuiască telefoanele accesibile din seria J, cu dimensiunile relativ mici ale ecranului.

LG a prezentat conceptul unui telefon pliabil, 100% transparent.

Dropbox integrează unele elemente din Google Drive. Utilizatorii Dropbox Business vor putea crea Google Docs, Sheets și Google Slides direct din aplicație.

POLITIC ::::::::

PSRM a răspuns la invitația blocului ACUM cu o invitație proprie. Ion Ceban propune celor din PAS și PPDA să discute cu socialiștii mâine, la ora 11:00, în incinta Parlamentului. Cei din blocul ACUM au dat de înțeles că nu acceptă ideea formării unei coaliții de guvernare cu PSRM. Deputatul Radu Marian a declarat că PAS și PPDA nu vor merge să discute cu cei de la PSRM.

ACUM insistă pe reluarea urgentă a ultimei ședințe a Parlamentului, care a fost întreruptă la solicitarea deputatului Eduard Smirnov pe 21 martie. Andrei Năstase îl amenință pe Smirnov cu răspunderea penală.

Potrivit lui Năstase, Dodon a recunoscut, în cadrul unei discuții închise, că adoptarea sistemului electoral mixt a fost o greșeală.

Șor compară negocierile dintre PSRM și ACUM cu serialele TV rusești. Fostul primar de la Orhei se vrea premier și spune că „de la partenerii mei din Vest voi împrumuta 500 de milioane și mai mult”.

Dodon îi îndeamnă pe cei din blocul ACUM „să coboare de pe Facebook pe Pământ”. Acesta a venit cu laude la adresa democraților.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Ucrainenii au sistat construcția hidrocentralelor pe Nistru.

Radiografia sistemului de sănătate din R. Moldova: Aparate medicale din 1954, utilaje medicale de producție chineză sau lipsa unor dispozitive de importanță majoră.

Mașinile care salubrizează Chișinăul vor putea fi urmărite prin GPS.

INTERNAȚIONAL :::::::::

Comunitatea științifică din întreaga lume marchează un eveniment istoric: Astronomii au reușit să fotografieze o gaură neagră. Se află într-o galaxie îndepărtată și este mai mare decât Sistemul Solar.

LCK rămâne în așteptare: Negocierile privind numirea procurorului șef european se amână. Următoarea rundă ar putea avea loc după alegeri în Parlamentul European.

Presa din Ucraina scrie că Volodimir Zelenski analizează candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de Procuror General al Ucrainei.

Între timp, Kovesi a obținut încă o victorie importantă în fața CSM din România. Șefa DNA va avea gradul profesional maxim.

Uniunea Europeană ameninţă Marea Britanie cu excluderea pe 1 iunie dacă Londra nu va respecta condiţiile amânării Brexit.

Netanyahu a câștigat la limită cel de-al cincilea mandat în calitate de premier al Israelului.

Exit mobile version