Home

Scurt pe doi, 4 aprilie: Dodon – zbor la Moscova, breșa Facebook, troleibuze cu aer condiționat, centura Chișinăului și căștile Powerbeats Pro

Salutare și bine ați venit la Sinteza Zilei. Nu uitați să faceți donațiile pe Patreon.

TECH & Digital :::::::

Facebook a permis aplicațiilor terțe să colecteze datele private a mai multor utilizatori. Ulterior, parolele și alte informații confidențiale au fost expuse într-o bază de date la care toată lumea avea acces.

IBM a elaborat un software care avertizează angajatorul atunci când un angajat are de gând să plece.

Căștile Powerbeats Pro: Apple promite autonomie aproape dublă faţă de AirPods, cu 9 ore de ascultare la o singură încărcare.

Un update util pentru utilizatorii Adobe After Effects: Acum, orice obiect vizual poate fi eliminat din secvența video, fără ca cineva să observe dispariția lui.

Windows Phone e pe cale de dispariție. Microsoft a renunțat să producă noi dispozitive încă în anul 2016, iar, aseară, Facebook a spus că nu va mai actualiza aplicațiile sale pentru acest smartphone.

POLITIC ::::::::

Dodon a plecat la Moscova. Potrivit unor surse, tot acolo se află și Greceanîi. Unii analiști spun că șeful statului e disperat să obțină autorizația Kremlinului pentru o eventuală alianță PD – PSRM.

Alianța PD – PSRM sau alegeri anticipate? Dorin Chirtoacă e sigur că Dodon deja a bătut palma cu Plahotniuc, iar analistul Andrei Popov pune rămășag că socialiștii și democrații vor vota speakerul până la Paște. Între timp, Dodon a afirmat că scenariul anticipatelor „este cel mai realist din toate”.

Un grup de activiști pune presiune pe blocul ACUM și PSRM, îndemnându-i să facă o alianță temporară, să revină la vechiul sistem de vot, după care să fie anunțate alegeri anticipate

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Fosta conducere de la „Banca Socială” a ajuns pe banca acuzaților pentru încălcarea intenționată a regulilor de creditare în dosarul „miliardului”.

Primele troleibuze „moderne” cu aer condiționat și prize USB urmează să fie puse pe ruta în două săptămâni, dacă e să credem autorităților de la Chișinău.

Drumul de centură al Chișinăului intră din nou în reparație, după ce vechiul contract a fost reziliat din cauza unor scheme de corupție. Ministerul Economiei a promis că în doi ani drumul va fi gata.

Mai mulți elevi și-au exprimat nemulțumirea față de subiectul 1 la simularea de bacalaureat. Nu le-a plăcut o poezie postmodernistă.

Veaceslav Platon a fost escortat la Curtea de Apel. Omul de afaceri acuză probleme de sănătate și spune că habar n-are cine îi scrie postările pe pagina de Facebook.

INTERNAȚIONAL :::::::::

Vladimir Zelenski l-a chemat pe Poroșenko la dezbateri pe Stadionul Olimpic din Kiev. Poroșenko a acceptat provocarea. Rămâne de văzut cine va plăti pentru acest show: CEC-ul ucrainean nu este dispus să cheltuie banii din bugetul public.

Laura Codruța Kovesi a avut câștig de cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție din România. Instanța a decis anularea măsurii de control judiciar în cazul fostei șefe DNA.

Theresa May l-a invitat pe liderul opoziției, Jeremy Corbyn, să scoată Brexit-ul din impas împreună. Șeful partidului laburist a acceptat invitația.

Klaus Iohannis a anunțat temele pentru referendumul pe justiție din 26 mai.

Tragedia aviatică Ethiopian Airlines nu a fost cauzată de factorul uman. Datele din cutia neagră au arătat că piloții au acționat conform regulamentului.

Exit mobile version