Home

Scurt pe doi, 1 aprilie: Semnul de la ruși, conturile Parlamentului, invitația pentru PSRM, eșecul Apple, RISE și averile de la frontieră

Olala, amigos. Bine v-am găsit într-o nouă săptămână. Deși bulversat de schimbarea orei, sunt foarte bine dispus azi și pus pe fapte mari. Sper că soarele de afară vă motivează și pe voi, inclusiv pentru a susține pe Patreon dezvoltarea și întreținerea acestei sinteze de știri. 

TECH & Digital :::::::

Apple a renunțat la proiectul său de a crea un încărcător fără fir pentru mai multe dispozitive simultan. „După mult efort, am ajuns la concluzia că AirPower nu va corespunde standardelor noastre”, a anunțat inginerul Dan Riccio.

Gerard Williams III, inginerul tech care a lucrat la toate procesoarele Apple începând cu modelul A7, a plecat de la companie.

PewDiePie a recunoscut că nu mai este cel mai popular vlogger pe YouTube. „Felicitări, T-Series”, a ironizat vloggerul suedez în video-ul său, plin de acuzații la adresa adversarului.

În Germania începe expoziția industrială de la Hannover. În centrul atenției sunt inteligența artificială și rețeaua 5G. Expoziția va dura până pe 5 aprilie și ar urma să adune peste 200.000 de vizitatori.

POLITIC ::::::::

Blocul ACUM a respins invitația lui Igor Dodon de a veni mâine, la ora 12:00, la Președinție pentru a participa la consultări alături de PD și PSRM. În schimb, Andrei Năstase și Maia Sandu au invitat „deputații care nu sunt controlați de regimul oligarhic”, să vină la „discuții transparente în incinta Parlamentului”, tot mâine, la ora 10:00. PDM a respins propunerea ACUM.

Kommersant a publicat un amplu interviu cu liderul PPDA, Andrei Năstase, în care acesta invită socialiștii „să se elibereze de frică” și să susțină pachetul de legi anti-Plahotniuc. Aseară, principalul propagandist al Kremlinului, Dmitri Kiseliov, a declarat într-o emisiune că Igor Dodon trebuie să încline balanța spre o coaliție cu forțele antioligarhice. Ambele apariții mediatice au fost percepute la Chișinău ca fiind o încercare a Kremlinului să-l împingă pe Dodon spre o alianță cu blocul ACUM.

Dumitru Alaiba a refuzat să primească salariul său de deputat pe contul MoldindconBank care i s-a deschis de către Parlament, pe motiv că ar reprezenta o schemă de corupere politică. „Am banca mea și am insistat să primesc banii pe contul meu. Mi s-a zis că până în luna mai este posibil, dar după asta – nicicum”, s-a plâns deputatul.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Șmecheriile celor care ne verifică pașapoartele atunci când plecăm peste hotare: RISE a publicat un articol despre diverse șiretlicuri la care recurg angajații Poliției de Frontieră pentru a-și ascunde averile.

Ruslan Codreanu anunță demiteri la Primărie. Arhitectul-șef și directorul Pieței Centrale sunt cei care au căzut în dizgrație.

„Tauber se întoarce la Jora de Mijloc”, „Primul vin din lume care își schimbă culoarea” și „Nu ieși din țară dacă nu susții BAC-ul”: AGORA a adunat cele mai „inspirate” glume de 1 aprilie, apărute în presa din R. Moldova.

Un fost director ANRE a fost numit șef interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație.

INTERNAȚIONAL :::::::::

Avocata-anticorupţie Zuzana Čaputová a câştigat alegerile din Slovacia şi urmează să devină prima femeie-preşedinte din istoria ţării.

Volodimir Zelenski conduce detașat în primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, având cu circa 15% de voturi mai mult decât principalul contracandidat, Petro Poroșenko. Spre surprinderea unor analiști, Zelenski l-a „bătut” pe Poroșenko chiar și în regiunea Vinița, acolo unde sunt amplasate mai multe companii care aparțin actualului președinte ucrainean. Turul doi al alegerilor va avea loc pe 21 aprilie.

Iată cum au votat ucrainenii din R. Moldova.

Partidul lui Erdogan a pierdut la alegerile locale în capitala Ankara și în Istanbul, conform primelor rezultate.

Exit mobile version