Home

Scurt pe doi, 29 martie: Investigația Rise, BREXIT dezorganizat, interdicție pentru Kovesi, cheia Hyundai și luxul din jurul lui Țuțu

Dragilor, bun găsit. Pentru mine a fost una din cele mai aglomerate săptămâni, cu deplasare la Paris, mutare în noul oficiu și o groază de alte detalii. Avem noroc că primim această sinteza, și asta doar datorită susținerii pe care o faceți voi pe Patreon. Să aveți un weekend frumos.

TECH & Auto & Digital :::::::

Canon pune în vânzare noua serie de camere IVY CLIQ și IVY CLIQ+, dotate cu oglinzi pentru selfie, vizoare optice și un dispozitiv pentru imprimarea fotografiilor în mărimea 5×5 și 5×8 cm. Potrivit Engadget, ambele modele nu ajung la nivelul Fujifilm, însă au un preț atractiv – $100 și $160 de dolari USD.

Hyundai lucrează la o „cheie digitală” care ar permite deblocarea, pornirea și conducerea mașinii cu ajutorul unei aplicații pe telefonul mobil.

HBO va difuza un documentar despre filmările serialului „Game of Thrones”.

După ce Apple a prezentat noul iPad Mini, Samsung lansează Galaxy Tab A 2019, cu câteva update-uri care se inspiră din dispozitivul companiei lui Tim Cook.

POLITIC ::::::::

Rusia îl acuză pe ambasadorul american la Chișinău de amestec în procesul politic al R. Moldova. Asta după ce Dereck J. Hogan a adresat tuturor forțelor politice din Parlament un mesaj public, îndemnând deputații să lupte împotriva corupției, să reformeze justiția și să „aleagă binele comun și nu interesul propriu”.

Deputații blocului ACUM, divizat recent în două fracțiuni parlamentare, s-au apucat de treabă: Cei de la PAS solicită publicarea raportului Kroll 2, iar parlamentarii PPDA cer tragerea la răspundere a polițistului care a folosit gaze lacrimogene în timpul protestelor lângă Judecătoria Orhei.

Un fost membru PLDM  lansează propria mișcare politică, cu cinci revendicări care rezonează cu cele enunțate anterior de către blocul ACUM. Cu toate astea, Alexandru Bujorean crede că blocul ACUM este cel care trebuie să se alăture mișcării sale și nu invers.

Ghimpu regretă că nu mai este șeful Partidului Liberal și spune că Plahotniuc vrea alegeri anticipate.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Fostul deputat Consantin Țuțu continuă vacanța sa de lux în Europa: A două zi după ce s-a filmat la volanul unui Bentley Mulsanne și al unui Ferarri, democratul petrecăreț a fost surprins alături de Miss Grecia și Miss Portugalia, într-un local din orașul elen Glyfada.

RISE a publicat o investigație despre cea mai mare depreciere a leului în istoria recentă – un documentar de 12 minute care încearcă să arunce o lumină asupra celor întâmplate în februarie 2015.

„ITSOVA” – noul videoclip Carla’s Dreams a acumulat circa 180.000 de vizualizări în mai puțin de o zi după lansare.

ZdG scrie despre cum a circulat mita din dosarul doctorului Scarlat.

INTERNAȚIONAL :::::::::

Candidatul la președinția Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar avea o vilă luxoasă în Toscano, într-un cartier supranumit „Provincia Moscovei” datorită faptului că este destinația preferată a oligarhilor ruși Oleg Deripaska și Roman Abramovich. Despre acest lucru scrie agenția ucraineană de investigații Slidstvo.info .

Parlamentul de la Londra a respins, pentru a treia oară, planul premierului Theresa May privind Brexit. Prin urmare, britanicii mai au doar două săptămâni pentru a ajunge la o înțelegere cu Uniunea Europeană.

Laura Codruța Kovesi nu are voie să părăsească țara în următoarele două luni, urmare a interdicției impuse de către autoritățile de la București. Săptămâna viitoare, va avea loc o nouă rundă negocieri pentru desemnarea noului procuror-șef european, funcția la care candidează Kovesi. Parlamentul European a venit cu o declarație de sprijin.

Prima copie a primei cărți Harry Potter, tipărită în 1998, a fost vândută la o licitație cu $90.000 de dolari SUA.

Exit mobile version