Home

Scurt pe doi, 27 martie: Candidatul Leancă, divizarea deputaților ACUM, mașinile din UE, autostrăzile chinezești și automatizarea MoldovaGaz

Prieteni, sunt în drum spre casă, însă ajutorul meu face posibil ca această sinteză să ajungă la fiecare dintre noi în fiecare seara. Și asta datorită susținerii voastre de pe Patreon. Mulțumeeesc!

TECH & Auto & Digital :::::::

Toate mașinile produse în UE vor fi dotate cu dispozitivele pentru limitarea vitezei începând din 2022.

DxOMark plasează Huawei P30 Pro pe primul loc la calitatea camerei foto, deasupra lui Galaxy S10 Plus. Lansarea oficială a noului telefon Huawei a avut loc ieri la Paris.

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a solicitat opiniile utilizatorilor privind ultimul update, care a permis ștergerea mesajelor la ambele capete ale conversației. 57% dintre utilizatori s-au declarat nemulțumiți.

Gmail introduce „email-uri dinamice”: Utilizatorii vor putea să navigheze pe mai multe site-uri, să răspundă la invitații și evenimente direct din email-uri, fără a deschide pagina web în browser. Booking.com, Despegar, Doodle, Ecwid, Freshworks, Nexxt, OYO Rooms și Pinterest sunt primii parteneri Google care vor trimite deja email-uri dinamice în următoarele săptămâni.

POLITIC ::::::::

Iurie Leancă candidează la europarlamentare pe lista partidului PRO România condus de Victor Ponta.

Igor Dodon i-a rugat pe cei de la PSRM, ACUM și PD să urgenteze negocierile privind formarea unei coaliții de guvernare, invocând „o problemă seriosă” – gazul importat din Rusia, în contextul în care Gazprom vrea să oprească livrarea gazelor pe teritoriul ucrainean, iar interconectarea cu România încă nu s-a realizat.

Aici găsiți lista oficială a fracțiunilor parlamentare în care s-a divizat Blocul ACUM. Igor Munteanu și Octavian Țîcu au ales să facă parte din grupul platformei DA, iar Lilian Carp și Oazu Nantoi au optat pentru PAS.

Irina Vlah a refuzat să promulge legea care prevede amânarea alegerilor din Găgăuzia.

Dodon spune că alegerile anticipate ar fi o opțiune convenabilă pentru Partidul Democrat, „în speranța că vor putea să-i fortifice poziția lui Șor și să încerce să creeze singuri o majoritate parlamentară, fără ACUM sau socialiști”.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

„Moldovagaz” trece la sistemul automatizat de verificare a datelor de pe contoarele de gaz. Controlorul nu se va mai deplasa lunar pentru citirea indicilor de pe contoare. Notarea datelor se va face la distanță.

Chinezii vor să construiască două autostrăzi în R.Moldova.

Planul de achiziții al Consiliului Superior al Procurorilor a fost făcut public: Cei mai mulți bani se vor investi în mașini și covoare, în timp ce cheltuielile pentru instruire sunt abia pe locul 4.

INTERNAȚIONAL :::::::::

Actorul Volodimir Zelenski conduce în sondaje cu trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina.

India s-a autoproclamat „putere spațială” alături de SUA, Rusia și Chină, după ce o rachetă indiană a doborât un satelit de pe orbita joasă a Pământului. 

Theresa May promite că va pleca din funcție dacă parlamentarii britanici vor accepta planul său pentru Brexit.

Exit mobile version