Home

Scurt pe doi, 26 martie: 2 fracțiuni din blocul ACUM, noul Huawei P30 și ochelarii Smart, întâlnirea de la Președinție și ora de vară

Prieteni, vă salut iar din Paris. Azi am participat la lansarea seriei de telefoane Huawei P30. Dar sinteza continuă să vină la voi, deoarece faceți donații pe Patreon.

TECH & Digital :::::::

Noul încărcător 100W de la Xiaomi ar putea stabili un record mondial la viteză, fiind capabil să încarce o baterie de 4.000 mAh în 17 minute.

Uniunea Europeană a aprobat versiunea preliminară a legii copyright, care va oferi mai multe împuterniciri producătorilor de conținut media. Potrivit noii legi, platformele de tip Google News trebuie să plătească portalurilor de știri pentru afișarea conținutului lor.

Huawei lansează mult așteptatele smartphone-uri P30 și P30 Pro. Prețurile anunțate variază de la 799 până la 1.249 de Euro, în funcție de model, memorie și RAM.

Compania chineză a mai anunțat că a încheiat un parteneriat cu brandul sud-coreean Gentle Monster, pentru a produce prima sa pereche de ochelari smart. Ochelarii vor avea câte două microfoane, astfel încât utilizatorul să poată prelua apeluri telefonice.

Căștile fără fir FreeLace de la Huawei, prezentate astăzi la Paris, oferă o durată de ascultare de până la 18 ore cu o singură încărcare.

Peste un milion de laptopuri ASUS, în pericol de a fi hack-uite. Atacatorii au deghizat un software malițios sub formă de Asus Live Update Utility. Potrivit Kaspersky, investigația este încă în curs de desfășurare, dar, aparent, laptopurile de la alte trei branduri ar putea fi afectate.

POLITIC ::::::::

Blocul ACUM se va diviza în 2 fracțiuni în noul Parlament. Acestea vor fi coordonate de un consiliu politic care va fi compus din câte 4 reprezentanți din partea PAS și PPDA.

Maia Sandu a fost înaintată la funcția de prim-ministru de către blocul ACUM. Co-președintele blocului, Andrei Năstase, a fost propus în calitate de președinte al Parlamentului.

Rezumatul discuțiilor dintre Dodon și liderii ACUM, PD și PSRM:

a. Potrivit lui Dodon, toate partidele își doresc să evite anticipatele, însă „toți au opinii diferite despre o majoritate”.

b. Pe 2 aprilie urmează să aibă loc discuții repetate. De data aceasta, toți liderii sunt invitați la aceeași masă de negocieri pentru a discuta împreună.

c. Plahotniuc și Dodon au discutat față în față. Liderul PD a comentat propunerile blocului ACUM pentru funcțiile de speaker și premier: „Când i-am invitat la negocieri, eram gata să le oferim mai multe funcții decât își doreau ei singuri”.

d. Maia Sandu a declarat că blocul ACUM își poate asuma responsabilitatea pentru actul guvernării chiar „în cadrul unui guvern minoritar”. Mai mulți membri ai blocului ACUM au refuzat să-l salute pe Dodon.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

CNAM reamintește că oferta sa de reduceri până la 75% la achitarea primei de asigurare medicală este valabilă până pe 1 aprilie.

Indicele economiei bazate pe cunoaștere: Republica Moldova are un scor de 4,33 sub media regiunii şi se află abia pe locul 26, în urma Georgiei, Rusiei, Armeniei, Mongoliei şi Albaniei, dar în faţa Ucrainei sau Bosniei și Herțegovina.

Potrivit Expert-Grup, B.C.Moldova-Agroindbank, B.C.MobiasBanca și B.C.Moldindconbank, ocupă pozițiile de top în sistemul bancar al R. Moldova la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 67% din profitul acumulat la nivel de sector și 62% din totalul activelor bancare.

INTERNAȚIONAL :::::::::

Kievul va găzdui o sesiune plenară a Adunării Parlamentare a NATO din anul 2020. 

Prima ieșire în spațiu a unei echipe formate din două femei austronaut a fost anulată, după ce austronauta Anne McClain nu și-a găsit costum spațial de mărimea potrivită.

Președintele Mexicului a rugat autoritățile de la Vatican și cele din Spania „să-și ceară scuze pentru încălcările drepturilor omului” comise de către cuceritorii catolici acum 500 de ani.

Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la ora de vară, începând din 2021.

Exit mobile version