Home

Scurt pe doi, 22 martie: Problemele la gaz, demisiile și locurile calde de la PD, șantierul Arena Chișinău, Bentley pentru Jasmin și Brexitul amânat

Săptămâna asta ați primit sinteza grație faptului că avem susținere pe Patreon. Eu am fost temporat indisponibil, așa că banii acumulați ne-au ajutat să plătim persoane terțe pentru ca ea să ajungă totuși în căsuțele noastre poștale. Yaaay!

TECH & Auto & Digital :::::::

Iată care sunt startup-urile de tehnologie care au fost evaluate la peste 1 miliard de dolari în 2019.

Noutăți despre Huawei P30: Două dintre cele patru camere video cu care este dotat telefonul pot fi folosite simultan pentru a vedea obiecte la distanțe diferite – plan de ansamblu și plan detaliu.

Microsoft a prezentat un sistem care transformă informațiile digitale în molecule ADN.

„Toy Story” revine. Studioul Walt Disney a lansat primul trailer complet al noului film de animație.

POLITIC ::::::::

Sergiu Sîrbu a făcut prima declarație după ce a ajuns la spital cu comoție cerebrală. Deputatul afirmă că Pavel Grigorciuc i-a dat o lovitură puternică în partea dreaptă a capului și nu o palmă, așa cum susține activistul. Acesta a mai spus că nu primește vizite, în timp ce NewsMaker scrie că Sîrbu nu ar fi înnoptat la Spitalul de Urgență.

Lanțul demisiilor în rândul președinților de raioane PDM continuă. Șeful de la Ștefan Vodă a plecat din funcție după ce a pierdut la alegeri. Acesta va fi înlocuit de un alt membru PD, Iurie Moiseev.

Dodon a comentat condamnările lui Petic și Cebotari: „Sunt semne de întrebare”.

Voronin, mai vocal la TV decât era în Parlament: Comunistul a făcut declarații pline de dispreț față de PD, Comisia Electorală și, în mod special, față de Dodon: „Îi promitea lui Putin povești, dar nu-l duce capul să facă nimic”.

Experiment social: Câți șoferi au reacționat la îndemnul „Claxonează dacă ești împotriva lui Dodon”. Autorul filmulețului vrea să facă un video asemănător și despre Plahotniuc.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Dodon a declarat că am putea avea probleme cu tarifele la gaz. Unde a dispărut optimismul din luna trecută? Parcă spunea că e din aceeași zodie cu șeful de la Gazprom.

Au rămas șapte luni până la inaugurarea Arenei Chișinău. Imaginile filmate cu drona arată că muncitorii mai au mult de lucru.

Meciuri interesante la fotbal și la tenis. Naționala Moldovei joacă astăzi cu Franța, iar mâine Radu Albot se va duela cu Roger Federer în cadrul turneului Miami Open.

FISC-ul a aprobat lista agenților economici care vor fi obligați să utilizeze facturi electronice. Decizia intră în vigoare la 1 aprilie.

Cum se aplică legea cu privire la interzicerea pungilor de plastic aflați din articolul AGORA.

Soția lui Șor a fost surprinsă cum vine la înmormânatrea unei interprete din Rusia într-un Bentley Mulsanne care costă aproape 460.000 de Euro. „Nu soțul meu mi-a făcut acest cadou! Eu sunt fată mare”, a scris Jasmin pe Instagram.

Încă un fost deputat democrat și-a asigurat un loc călduț la stat, după ce nu a reușit să ajungă în Parlament.

INTERNAȚIONAL :::::::::

New York Times: Tragediile Boeing 737 Max ar fi putut fi evitate dacă cele două avioane ar fi avut indicatoare adiționale de securitate. Boeing le vindea separat, considerând că nu sunt obligatorii.

UE a acceptat o amânare a Brexit-ului, dar mai scurtă decât a cerut Theresa May – până în 22 Mai,  cu condiția că Parlamentul Britanic acceptă acordul negociat deja.

Exit mobile version