Home

Scurt pe doi, 20 martie: 5G în Moldova, justiție cu gaze lacrimogene, noul șef de la Ialoveni și amânarea Brexit

Salutare de la București, prieteni. Acum o oră am făcut un Pitch pentru Fagura în cadrul unui eveniment BCR dedicat start-upurilor.

TECH & Digital :::::::

Internet 5G în Moldova: În premieră, Orange a realizat un demo test al tehnologiei 5G în Republica Moldova.

Apple a prezentat căștile AirPods 2, care au de două ori mai multă baterie și posibilitatea de a activa Siri prin voce.

Google a lansat Stadia, o nouă platformă de jocuri care poate deveni o alternativă la PlayStation și Xbox. Stadia promite să găzduiască cele mai bune jocuri, fără necesitatea de a cumpăra o consolă – trebuie doar acces la Internet și browser-ul Chrome.

Google, amendat cu 1.5 miliarde de Euro. Comisia Europeană a sancționat gigantul american pentru abuz de poziție dominantă.

POLITIC ::::::::

Judecătoria Orhei l-a condamnat pe Gheorghe Petic la trei ani și șase luni de închisoare într-un dosar de viol. Fostul polițist de frontieră pledează nevinovat și spune că dosarul a fost inventat la comanda lui Jizdan, după dezvăluirile lui Petic despre contrabanda cu țigări.

Zeci de persoane s-au adunat în fața judecătoriei Orhei pentru a-l susține pe Gheorghe Petic. Poliția a utilizat gaze lacrimogene împotriva protestatarilor. Printre aceștia era și soția lui Petic.

Reacția MAI: Gazele lacrimogene au fost folosite pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță.

Noul Parlament se va convoca mâine, 21 martie, la ora 13:00. Urmează validarea mandatelor și mesajul lui Dodon.

Blocul ACUM organizează mâine un protest în fața Parlamentului, în legătură cu dosarele Petic și Cebotari.

În urma alegerilor din 24 februarie, Igor Dodon a avut șapte întâlniri cu ambasadorul rus, șase – cu cel american și doar două întrevederi cu șeful delegației UE.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Ghenadie Sajin, unul dintre apropiații lui Vlad Plahotniuc, a fost ales președinte al raionului Ialoveni.

Wizz Air a lansat o nouă cursă low-cost spre Italia.

Sergiu Cebotari, cel care a dezvăluit schema de contrabanda cu anabolizante la „Poșta Moldovei”, a fost condamnat la 8 ani de închisoare într-un dosar penal pentru delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate. Andrei Năstase vrea ca Cebotari să obțină azil politic.

INTERNAȚIONAL :::::::::

Donald Trump a declarat că Brazilia ar putea deveni stat membru NATO.

Organizația Mondială a Sănătății pledează pentru crearea unui cadru legislativ global în domeniul ingineriei genetice. Atât timp cât nu există un astfel de cadru legal, modificarea genetică a embrionilor umani e un act de „iresponsabilitate”, au decis oamenii de știință.

Vicepreședintele Bundestag-ului a cerut ca ambasadorul SUA la Berlin să fie trimis acasă după ce oficialul american a criticat planul de cheltuieli al Germaniei pentru NATO.

Capitala Kazahstanului se va numi Nursultan, în cinstea președintelui demisionar. Fiica acestuia a fost aleasă președintă a Senatului.

SUA a autorizat primul medicament împotriva depresiei postnatale.

Prima rundă de negocieri pentru desemnarea noului procuror-șef al UE, funcția la care candidează Laura Codruța Kovesi, s-a încheiat fără rezultat. Noi discuții sunt programate pentru săptămâna viitoare.

Theresa May a cerut Uniunii Europene amânarea BREXIT-ului până pe 30 iunie. Liderii europeni insistă pe data de 23 mai.

Exit mobile version