Home

Scurt pe doi, 15 martie: Scrisoarea către Plahotniuc, prețul la gaz, Tesla Model Y, zgomot până la 22.00 și Huawei P30

Am ajuns și la final de săptămână. Le mulțumesc tututor celor care s-au înscris în lista de susținători în ultimele zile pe Patreon. Suntem aproape de pragul de $100 SUA. Mai avem puțin 🙂 Pe o notă pozitivă vă doresc un weekend frumos.

TECH & Auto & Digital :::::::

Huawei prezintă pe 26 martie noul său flagship P30. Unele informații despre dispozitiv s-au scurs în presă deja.

Huawei a elaborat propriul sistem de operare, ca o alternativă la Windows și Android.

Tesla a prezentat un nou SUV electric. Model Y are o autonomie de 370 de km și va costa $39.000 SUA. Începutul vânzărilor este preconizat pentru 2020.

POLITIC ::::::::

Cel puțin 11 deputați din noul Parlament au probleme de integritate. Unii dintre ei figurează în dosare penale.

Maia Sandu a explicat de ce blocul ACUM nu a acceptat funcția de premier propusă de Candu.

Mihai Ghimpu, supărat foc pe Vlad Plahotniuc. I-a adresat o scrisoare deschisă în care îl întreabă unde-i miliardul, de ce Șor a ajuns deputat și din ce cauză a fost pus sechestru pe casa părintească a familiei Ghimpu și Chirtoacă.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Bâlbâială la ANRE. Mold-Street scrie că Gazprom a majorat prețul gazelor livrate în Moldova cu aproape 25%. Șeful ANRE a fost întrebat dacă cetățenii vor avea facturi mai mari la gaze. Acesta n-a putut da un răspuns clar. Expertul Sergiu Tofilat spune că formula există – trebuie introduse cifrele.

Deși recolta de mere și struguri în ultimul an a fost una foarte bogată, sute de tone de fructe nu au ajuns la consumatori. Unde am greșit? Reporterul AGORA a căutat răspunsuri la această întrebare.

Vitalie Butucel, cel care a recunoscut că podurile din Chișinău trebuie reparate în regim urgență, a plecat de la Primărie. Oleg Caraman va ocupa locul său în fruntea Direcției generale transport public.

Energie electrică, cu 2% mai scumpă. Prețul mediu ponderat de procurare a energiei electrice achiziționate începând cu 1 aprilie 2019 va fi de 54,2 dolari/MWh.

Șoferi, aveți grijă cum și unde parcați. Conform ultimelor modificări în Regulamentul circulației rutiere, pietonii trebuie să aibă cel puțin 1,5 metri pentru a merge pe trotuar.

Fără zgomot după ora 22:00. Guvernul a modificat Regulamentul privind normele de emitere a zgomotului. Decizia va intră în vigoare după șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial, așa că agenții economici mai au timp pentru a se obișnui cu noile reguli.

INTERNAȚIONAL :::::::::

Dueluri stelare în sferturile Ligii Campionilor din acest an: Ajax – Juventus, Liverpool – Porto, Tottenham – City și United – Barcelona.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție cunoscută ca EU Magnitsky Act, în care se solicită adoptarea sacțiunilor suplimentare împotriva celor care încalcă drepturile omului.

Volkswagen și fostul șef, dați în judecată de către autoritățile din SUA, urmare a scandalului dieselgate.

Președintele Consiliului European spune că UE ar accepta amânarea Brexit-ului, dacă Marea Britanie și-ar schimba strategia.

Exit mobile version