Home

Scurt pe doi, 12 martie: Propunerea ACUM, HBO în MD, sechestru pe casa lui Chirtoacă, tranzacțiile lui Tauber și decizia din Italia

Prieteni, așa cum am agreat și ați votat ieri, veți primi sinteza mai târziu decât cei care plătesc. Astfel, cei care o susțin financiar pe Patreon o vor primi între 18.00 și 19.00 (inclusiv pe e-mail), iar cei care vor pe gratis acest produs – seara la 21.00 sau, uneori, chiar și a doua zi. Vă invit să o susțineți aici pentru a vă păstra statutul prioritar.

TECH & Auto & Digital :::::::

Orange Moldova va include HBO și Cinemax dacă te conectezi prin pachetul Orange Love. Atenție: Cel mai probabil vor fi gratuite doar până la toamnă.

Se dă startul oficial al vânzărilor pentru modelul 100% electric BMW i3 în Republica Moldova. Prețul pornește de la 34.300 de Euro.

Mozilla lansează serviciul Firefox Send pentru transfer de fișiere. Cu ajutorul acestuia, utilizatorii browserului Mozilla pot trimite fișiere de până la 2.5 GB. Schimbul de fișiere se face prin conexiuni criptate și folosind link-uri care se autodistrug după o anumită perioadă de timp, sau după ce un număr prestabilit de persoane au descărcat fișierul respectiv.

Ultima versiune a aplicației Your Phone pentru Windows 10 permite utilizatorilor Android să proiecteze ecranul telefonului pe PC.

Rusia a blocat ProtonMail, o aplicație de email contra plată, criptată.

POLITIC ::::::::

Blocul ACUM a respins invitația PSRM la discuții privind posibilitatea unei colaborări în noul Parlament. În același timp, Maia Sandu a anunțat că va propune deputaților să adopte un set de legi pentru „eliberarea statului din captivitatea oligarhiei”: demiterea procurorului general, a conducerii SIS, CNA, ANI, dar și a membrilor CEC, CCA și CSJ.

În replică, PSRM a calificat decizia blocului ACUM drept una „iresponsabilă”. Potrivit lui Ion Ceban, pachetul de legi pentru dezoligarhizarea țării nu poate fi votat fără Guvern sau un președinte al Parlamentului. Nu este exclus ca cele 2 părți să joace teatru, până a se vedea la ședința Parlamentului, după care să urmeze un vot comun. Urmărim.

Am omis o știre zilele trecute, dar revin la ea, deoarece mi se pare de o importantă majoră. Scuze pentru scăpare. Repar greșeala:

JurnalTV a difuzat o investigație unde arată cum Marina Tauber, figurantă în dosarul miliardului, a făcut aceleași tranzacții financiare ca și Chiril Lucinschi. Diferența este că ultimul a fost condamnat, însă Tauber este în libertate.

Plahotniuc anunță, Dodon semnează: Șeful statului a promulgat legile privind ajutoarele de Paști în valoare de 600 de lei și indexarea pensiilor cu 5,3%. Se întâmplă la mai puțin de o săptămână după ce aceste inițiative au fost anunțate de liderul PD.

CtEDO a oferit Guvernului trei luni pentru reglementarea amiabilă a cazului Petrenco și alții v. Republica Moldova. Reclamanții se plâng că le-a fost încălcat dreptul la libertatea de întrunire.

Judecătoria Chișinău a pus sechestru pe casa părintească a lui Dorin Chirtoacă, aflată în satul Colonița. Fostul primar al capitalei a numit decizia „un cadou de la Plahotniuc”.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Vă mai amintiți de fostul șef al FISCULUI, Nicolae Vicol, care făcea “verde” toată țara? Dosarul lui a ajuns la Curtea Constituțională.

Meciul pe care toată lumea îl așteaptă: Federația Moldovenească de Fotbal a anunțat că s-au epuizat toate abonamentele pentru meciul Moldova – Franța, care se va juca în searea de 22 martie la stadionul „Zimbru” din Chișinău. În același timp, selecționerul Alexandru Spiridon a făcut publice numele jucătorilor convocați.

Anunț AirMoldova: Zborurile companiei pe ruta Chișinău-Istanbul, programate pentru 5 și 6 aprillie 2019, au fost anulate din cauza operațiunilor de deschidere și mutare a zborurilor tuturor companiilor aeriene de la Aeroportul Ataturk spre noul Aeroport Internațional de la Istanbul.

Jafuri și omoruri, coordonate din penitenciar: Polițiștii au efectuat percheziții în instituțiile în care criminalii își ispășesc pedeapsa. Trei persoane au fost reținute, bănuite că ar fi pus la cale o serie de infracțiuni grave.

INTERNAȚIONAL ::::::::: 

„O împușcătură în propriul picior”. Asta scriu jurnaliștii americani despre decizia Facebook de a elimina postările scrise de candidata la președinția SUA, Elizabeth Warren, care a acuzat platforma de cenzură. La scurt timp după ce cazul a apărut în presă, Facebook a rectificat și a promis să restabilească postările.

Lovitură dură pentru Boeing. China, Franța, Germania și Marea Britanie opresc la sol toate aeronavele Boeing 737 Max 8, după tragedia aviatică din duminică. Compania avia a promis să actualizeze software-ul folosit la bordul acestor aeronave până în luna aprilie.

Italia interzice copiilor nevaccinați să frecventeze școala.

Exit mobile version